Skocz do zawartości

320i Pytanie dotyczace czujnikow abs i zuzycia klockow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Czesc, od dluzszego czasu swieci mi sie kontrolka absu, dzisiaj zmieniajac koła, chciałem dokładniej zobaczyc o co chodzi. Zauwazyłem, ze 5 cm pod wtyczka od zuzycia klockow sa uciete dwa kable. Jesli nie ma czujnika to czemu nie swieci sie kontrolka, gdzie on powienien sie znajdowac. Dalej sprawdzajac zauwazylem, ze jest jeden pojedynczy kabel, z drugiej strony jest on przymocowany do masy, a z lewej wisi odciety. Czy ten wiszacy kabel, moze byc zwiazany z abasem? Edytowane przez Szparus
Opublikowano

kable czujnika ABS takie oczko do masy przykręcone oraz w piascie masz czujnik i do niego tez dochodzi kabel (nie wiem czy jeden przewód czy wiecej). I jeśli masz tam coś urwane to pewnie dlatego swieci ci sie ABS.

tak wygląda czujnik ABS (mój przypadek jak wymieniałem, to ten zapsikany element), mam zdjęty zacisk hamulcowy wiec u ciebie go troche gorzej bedzie widać jak tam spojrzysz.

http://i1260.photobucket.com/albums/ii578/k3m0t1989/Mobile%20Uploads/DSC_0038_zpsh1ek3twi.jpg

Podpięcie pod komputer pozwoli ci wskazać dokładnie z której strony masz uszkodzony czujnik ABSu.

Od razu ci podpowiem bo niedawno to robiłem że wymiana jest dość ciężka :mrgreen: chyba że uda ci sie kable polutować ale nie wiem czy to przejdzie z czujnikiem ABS lutowanie bo tam jest sporo miedzi w srodku :P

z kolei czujnik hamulców (klocków) jest z tego co kojarze z lewej strony na przedniej osi i z prawej strony na tylnej osi. I jest to tylko jeden kabel który po dotknięciu do tarczy zapala ci kontrolkę na zegarach ale od hamulców. Łatwo go zobaczyć bo wchodzi w zacisk do klocka ten kabel.

szukam
Opublikowano
Ciezki temat, bo nie chce mi sie zdejmowac znowu koła, sprawdzalem czujniki wszystkieg maja ponad 1,1k oma, te dwa kable uciete sa od czujnika zuzycia klockow. Zostaje tylko ten jeden kabel, ale jest on inny niz u ciebie z oczkiem do masy, u mnie jest z dwa razy grubszy. Tylko ciekawe jesli nie ma czujnika ze nie swieci lampka na desce.Kabel idzie jakby od czujnika, bo rozerwalem izolacje. Jutro moze zrobie zdjecia, patrzac na druga strone myslalem, ze to masa. Sam juz nie wiem, musze zrobic zdjec zeby ktos mogl porownac.
Opublikowano
Jeżeli masz ucięte kable od zużycia klocków a w dodatku oba skręcone razem i zaizolowane to kontrolka od zużycia nie będzie się palić ponieważ czujnik działa na takiej zasadzie czyli lampka się zapala kiedy klocki przerwą obwód czujnika.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popraw tytuł tematu wg zasad obowiązujących na forum.

PS. Podziwiam ludzi którym szkoda 30 zł na czujnik klocków, bo tyle on kosztuje. Nawet gdzieś wala mi się nowy Textar.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Jesli chodzi o czujnik zuzycia, to nie jest tak, ze mi szkoda pieniedzy na czujnik ktory kosztuje 10 zl, po prostu mam od niedawna ten samochod i jeszcze sie tym nie interesowalem, teraz dopiero pierwszy raz koła zdjałem i to zobaczyłem. Abs juz działa, przy okazji sprawdzania czujnikow miernikiem, popsikałem WD 40 we wszystkie wtyczki, od wczoraj jak na razie sie nie swieci i działa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo często tak jest, że kostki śniedzieją i jest brak styku. Warto odpiąć wszystkie i użyć płynu kontaktowego do elektryki.

Nie używam WD chyba że do odkręcenia zardzewiałych lub zapieczonych nakrętek. Do smarowania nie nadaje się- to nie jest trwały środek i w zimę zamarza.

Co do czujnika zużycia klocków to tyczyło się ogólności, a nie tylko do ciebie.

ec2Wze6.jpg