Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam ten sam problem w BMW X5, M pakiet ma poszerzone nadkola i z tyłu opony 285x45/19 , dlatego chciałem się podpiąć do tematu i zapytać czy brać takie zimówki 285x45/19 ? czy może inny rozmiar ? chce kupić nowy komplet z felgami więc przekładka nie wchodzi w grę, chodzi mi o informację czy idzie jezdzić zimą na takim profilu, jeśli nie to jakie opony proponujecie i jakie ET żeby BMW z tyłu nie wyglądało jak polonez ? :)

Opublikowano
A już masz jakieś konkretne opony na oku? Ponieważ sam się zastanawiam nad Crossclimate od Michelin. Podobno dobre... Wprawdzie są to letnie opony ale z homologacją zimową.

Chodzi konkretnie o te tutaj: http://www.oponeo.pl/model-opony/michelin-crossclimate

http://www.oponeo.pl/Temp/michelin-crossclimate-13989-t-f-l600-sk3.png

Ktoś z was miał może z nimi do czynienia?

Ale to chyba nie do X5 i do tego letnia z homologacją :( ; ludzie szanujcie swoje i innych użytkowników dróg zdrowie i życie.

Ja bardziej sklaniam sie ku pirelli scorpion chociaz wiem ,ze sa glosne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szanuję Twoje zdanie; ale jak mam się wypowiedzieć- na zimę nigdy Pirelli.

1. Głośne

2. Kiepska trakcja

3. Mało wytrzymałe

Opublikowano
A już masz jakieś konkretne opony na oku? Ponieważ sam się zastanawiam nad Crossclimate od Michelin. Podobno dobre... Wprawdzie są to letnie opony ale z homologacją zimową.

Chodzi konkretnie o te tutaj: http://www.oponeo.pl/model-opony/michelin-crossclimate

http://www.oponeo.pl/Temp/michelin-crossclimate-13989-t-f-l600-sk3.png

Ale to chyba nie do X5 i do tego letnia z homologacją :( ; ludzie szanujcie swoje i innych użytkowników dróg zdrowie i życie.

Ja bardziej sklaniam sie ku pirelli scorpion chociaz wiem ,ze sa glosne

Szanuję Twoje zdanie; ale jak mam się wypowiedzieć- na zimę nigdy Pirelli.

1. Głośne

2. Kiepska trakcja

3. Mało wytrzymałe

Zapomnialem napisać,ze testowane na honda crv, a co Twoim zdaniem lepsze do x5?

Opublikowano

ostatnio czytałem test opon całorocznych i lepiej od tego crossclimata wypadła opona Vredestein Quatrac 5

oczywiście w jednym i drugim przypadku jest jeszcze kwestia rozmiarów do X5

Opublikowano

Zapomnialem napisać,ze testowane na honda crv, a co Twoim zdaniem lepsze do x5?

Ja wybieram pomiędzy: dunlop, continental, michelin i goodyear.

Opublikowano

Witam. Mam ten sam problem opony letnie przód 255/50/19 tył 285/45/19 ( felgi zostawiam więc przekładka)

Pytanie Jakie opony kupić chodzi o markę i rozmiar czy zostaje taki czy mniejszy?

Czy ktoś pomoże ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj wbrew zasadą normalnego faceta :lol: zerknąłem do instrukcji bo drążę temat łańcuchów. I okazało się, że można je stosować tylko do 2 rozmiarów ogumienia! 255/55/18 i zdaje się 255/50/19. Co mają zrobić użytkownicy szerszych opon wybierając się w miejsca gdzie łańcuchy są wymagana :shock:
Opublikowano

Więc po rozeznaniu tematu stwierdzam że serwis niechętnie przełoży opony na felgi bo run flaty i problem (czy ktoś na takim zestawie jeździł 255 przód tył 285).czy rzeczywiście przełożenie run flatów to taki problem ?

Więc propozycje padają 18stki 255/55/18 lub 19stki i wtedy 255/50/19 takie same rozmiary na przód i tył i teraz pytanie co wybrać .Co koledzy proponują.Opona powinna być w miarę cicha i dobrze sobie radzić na śniegu ale też na wodzie .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w przyszłym tygodniu zakładam Ultra Gripy 18". Po powrocie z Alp opiszę wrażenia. Pewnie raczej nie wrażenia z jazdy po śniegu chociaż kto tam wie :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie u mnie szwagier potrzebuje 20" zimowe. przód 275 40 20, tył 315 55 20. co kupić i gdzie kupić?????? felgi zostają letnie , koszt wymiany opon w ASO 300zł więc nie opłaca sie kupować kompletu za 12 tyś zł.

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrobiłem 2,5kkm na Ultra Gripach i muszę przyznać, że są rewelacyjne jeżeli chodzi o głośność i prowadzenie zarówno na suchym jak i w deszczu. Nie wiem jak będzie na śniegu bo wprawdzie trochę popruszyło ale nie było tego tyle by przetestować przyczepność. Sądząc jednak po opisach w niecie spodziewam się samych pozytywów także w tym aspekcie.
Opublikowano
Zrobiłem 2,5kkm na Ultra Gripach i muszę przyznać, że są rewelacyjne jeżeli chodzi o głośność i prowadzenie zarówno na suchym jak i w deszczu. Nie wiem jak będzie na śniegu bo wprawdzie trochę popruszyło ale nie było tego tyle by przetestować przyczepność. Sądząc jednak po opisach w niecie spodziewam się samych pozytywów także w tym aspekcie.

"Będzie Pan zadowolony" :). Jak wcześniej pisałem, mam za sobą 2 zimy na x5 i 5 zim na X6; zimy ze śniegiem bo narty w Alpach :).

To baardzo dobra opona :).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

285/45/19 jak by ktoś szukał na tył to z Homologacja i rsc nie ma nigdzie przeszukane wszystkie firmy.

Wiec pozostają 19stki lub 18stki mam pytanie gdzie panowie kupujecie ?

Jak jest Mpakiet to czy wszystkie są o takim samym ET czy nie?

Opublikowano
20" zimowe. przód 275 40 20, tył 315 55 20 - ROT 2016 Pirelli Scorpion dałem 6 000 zł brutto. przełożenie 120zł . :cool2:

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Więc kupiłem 19" Star Spoke 449 z oponami pirelli ......et takie same przód i tył ..

Z tą homologacja to tłumaczenie bmw nie przemawia do mnie powiedzieli mi że bmw x5 ma homologacje na taką samą szerokość opon przód i tył ,, a tu 20 mają inne rozmiary i mają homo więc zamydlają .. Każdy wie o co chodzi---kasa --kasa ....