Skocz do zawartości

E 39 Touring wadliwy ekonomizer, nowe mapy ? 523i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej, posiadam E39 523i steptronic. Instalacja LPG nie jest górnych lotów ALEXA Shark 1500 komp optima itp. moje pytanie dotyczy mega spalania jak wielu ;) wcześniej jeździłem Audi A6 V6 2.8 AAH i tam przy automacie 4 biegowym przy delikatnej jeździe mogłem się zamknąć w 14-15 L LPG to samo miasto te same odcinki. Tu 2500 cm3 po teście delikatnej jeździe wyszło 20 L :) hmmm... zakupiłem już inpę viakena i zobaczę jakie błędy będą. Mam pytanie bo patrząc na ekonomizer widzę non stop max przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu. Zakupiłem E39 Touring ponieważ powalił mnie komfortem podróżowania lepszym niż w A6 . W A6 poprzez odłączenie aku na 30 min resetowałem mapy beny , jeździłem na benie 100 km nowe mapy i później komp LPG sam ustalał odpowiednie spalanie. Czy w E39 też tak jest ?? to moje pierwsze BMW. Pozdro Fok3r
  • Moderatorzy
Opublikowano

20 przy delikatnej jeździe? u mnie jak butuje po mieście od świateł do świateł to z 19 może kiedyś wyszło. Normalnie 10-15 lpg ciągnie.

Po pierwsze sprawdź spalanie na benzynie, ale nie ekonomizerem tylko tankkowanie do pełna, wyjeżdzenie do rezerwy i po kolejnym tankowaniu dopiero będziesz wiedział ile wychodzi. Jeśli na benzynie będziesz miał w normie, to szukaj problemu w instalacji (pierwsze o takiej firmie słyszę, ale może znajdziesz fachowca).

Mapy po skasowaniu ustawiają się przez 20km conajmniej, kasuje się najlepiej pod inpą, ale może odłączenie aku też działąć.

A mapy od gazu - zależy co masz w tej instalacji. Stag 300ISA2 też chyba trzeba pingnąć z kabla, żeby kalibrację do map benzyny zrobił.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz słabe wtryski i kiepski reduktor.

Inna sprawa to jak wyglada instalacja od strony montażu ?

Co do spalania to moje 2,8 touring ostro traktowane spali w granicach 19l LPG po mieście.

Poprawienie instalacji może urwać litr lub dwa.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

dzięki Panowie :) to że LPG ku.. wiem z czasem wtryski i reduktor wyleci qrcze jeszcze jakiś komp OPTIMA siedzi :(. Ale patrząc na filmy youtubowe, to na nich na ekonomizerze w podobnych silnikach są mniejsze wychylenia to widać a u mnie delikatnie dodaje gazu i wskazówka na końcu skali max i tam wisi i tak pomyślałem że może na benie jest problem ;), ale oki ide zaraz po inpe podłączyć i trza zatankować drugą połówkę baku. :mrgreen:

28-08-2015 :) Opiszę co zrobiłem i z jakim efektem :D spalanie gazu bylo na poziomie 20 L . Zalałem pod korek , odłączyłem na godzinę aku, pojeździłem tylko na benzynie i :shock: spalanie po mieście 10 L benzyny jazda raczej lajtowa. Wiec jest super, jadę do gazowników żeby wyregulowali instalkę :wink: aa i wtryski to Braccudy , więc nie jest jakoś tragicznie. Pozdrawiam :cool2: