Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Mam E36 316i z 1991 roku i chciałbym ja "zagazować"... :D

Mam w związku z tym kilka pytań do kolegów którzy maja jakieś doświadczenia w tym temacie...

Mianowicie myślę o instalacji II generacji...

Autko ma przejechane 220 tyś km, jezdżę nim już pół roku i przejechałem 7 tyś km. Jest zalany półsyntetykiem ELF i na dystansie 7 tyś nie wziął nawet kropli oleju... :cool2:

Jestem z autka bardzo zadowolony i mam zamiar dłużej nim pojeżdzić... Dlatego postanowiłem wrzucić mu gaz żeby troche poprawić sobie humor tankująć do pełna za połowę ceny paliwa :D :dance:

Mam jednak wątpliwości: czy przy takim przebiegu gazowanie jest ekonomicznie uzasadnione??

Wiadomo że temperatura spalania gazu jest wyższa niż benzyny... W samochodachz LPG szybciej wypalają się zawory i szczególnie uszczelki pod głowicą... :mad2:

Obawiam się tego aby zaozczedzonych na paliwie pieniedzy nie tracic na remonty silnika... :cry:

Prosze o poradę...

W tej chwili w układzie chłodzenia mam petrygo, może ktoś poleci mi jakiś lepszy dla gazu płyn chłodzący aby zmniejszyć choć odrobine przegrzewanie silnika?? :naughty:

Z moich obliczeń wynika że instalka zwróci mi się po 13 tyś km. czyli w niecały rok... A może nawet szybciej bo.. mając gaz jeździłbym więcej... :)

Drodzy koledzy, miłośnicy Bayerische Motoren Werke... Czekam na wasze opinie i porady,które mam nadzieję pomogą mi podjąć decyzję czy autko "gazować" czy nie??? Proszę o wszystkie za i przeciw jeśli chodzi o wpływ gazu na silnik...

Pozdro dla wszystkich forumowiczów....

Opublikowano
Jeśli gazować to tylko sekwencją. 2gą generacje sobie odpuść. To jest silniczek 1,6 także przemyśl dokładnie czy to wogóle opłacalne. Dużo jeździsz?
Opublikowano

7 tysiaków w pół roku... na benzynce...

Niestety ciężkie jest życie studenta...

Gdybym miał gazik było by tego więcej.... :)

Co do sekwencji.. nie jestem przekonany co do instalacji która będzie miała wartość 1/3 wartości całego samochodu....

Ale dzieki za radę.....

Pozdrawiam....

Opublikowano
7 tysiaków w pół roku... na benzynce...

Niestety ciężkie jest życie studenta...

Gdybym miał gazik było by tego więcej.... :)

Co do sekwencji.. nie jestem przekonany co do instalacji która będzie miała wartość 1/3 wartości całego samochodu....

Ale dzieki za radę.....

Pozdrawiam....

Zwroc uwage na to ze zostanie Ci jakies 70KM przy II gen. i ZNACZNIE wzrosnie spalanie... Sekwencje nie sa juz tak drogie jak kiedys, a nie bedziesz nawet czul ze jezdzisz na LPG :mrgreen:

PZDR

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli masz zamiar założyć II generację, to i tak przygotuj sobie kasę na "ddatkowe" wydatki, bo są tylko nieliczni, którzy z taką instalacją nie mają problemów.

Jeżeli chcesz jeździć tanio i bezstresowo, to wtrysk. Co z tego, że to 1/3 wartości auta, skoro się zwróci. Przelicz to sobie: www.kudys.wv.pl/lpg

Kai
Opublikowano
a ja uważam,że do 316i nie ma sensu zakładać gazu. Sam miałem E30 z gazem IIgeneracji i fakt jezdziło się za pół darmo ale....ciągłe problemy z falowaniem obrotów, duże spalanie, straszne zmulenie autka i wystrzały :duh: Sekwencja :?: To już lepiej zmieić samochód na jakąś 6-óstkę i dopiero gaz zakładać.Piszesz, że zamierzasz nią długo jeżdzić tzn. ile?
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano

Wiesz co Ja ci powiem tak mam m40 na gazie 2 gen i jak narazie 10 tyś i spokojnie wszystko działa ,żadnych wystrzałów, skakania obrotów itp. Wiec polecam, ale co miesiąc robie po 50km na PB i w zimie 1/2 drogi tez na PB.

koszty instalacji 1700 zł przegląd do dowodu +50 zł raz na 15 tyś km przegląd instalacji koszt 65 zł+ filtry i duperele 35

Koszty 10 tyś km na Pb przy średniej cenie 4.10 zł(spalanie 10l)= 4100 zł

10 tyś na lpg przy średniej cenie 2 zł (spalanie 12 l)= 2400

Zwrot instalacji po ok 10 tyś Z tym ,że gaz był powyżej 2 zł tylko przez 2 miesiące w zimie, a tak oscylował około 1.8-1.9zł jak obecnie a benzyna była zwykle droższa niż 4.10 nie licząc 2 miesicey gdzie cena spadła do 3.6 ale szybko podskoczyła spowrotem.

Ja ci radze załozyc chyba ,że naprawde robisz tylko po 5 tyś km rocznie.

Opublikowano

Witam! Jakies półroku temu załozyłem gaz do 2.0 24v z poczatku problemy z wystrzałami ale wmieniłem dwie cewki spoko jest!

Z poczatku załowałem ze nie załozyłem sekwencji ale teraz jestem zadowolony.

W chwili obecnej

Bena u mnie 4.30 co przy spalaniu 10 na 100 daje 43 zł

gaz 1,79 przy spalaniu 11 na 100 daje 18.99

W zime gaz był tdrozszy a benz tansza ale i tak sie opłacało.

Robie ok 2000 misiecznie i juz mi to sie zwóciło:)

Jezdze ponad dwa razy taniej i tankuje do pełna z usmiechem na ustach.

Faktem jest spadek mocy ale mozna sie z tym pogodzic.

Opublikowano

Valdiman, tak mało wzrosło spalanie na zwykłym gazie? Mam sekwencje w takim samym silniku i w trasie pali 10,5 - 11 litrów, benzyny palił 9.

Jeżeli to prawda to żałuje, że sekwencje założyłem, pomijając wystrzały oczywiście.

Opublikowano
Valdiman, tak mało wzrosło spalanie na zwykłym gazie? Mam sekwencje w takim samym silniku i w trasie pali 10,5 - 11 litrów, benzyny palił 9.

Jeżeli to prawda to żałuje, że sekwencje założyłem, pomijając wystrzały oczywiście.

ciesz sie ze ci tyle pali .. moja 320i na sekwencji palila 12-13 litrow .. poza tym zalujesz ?? jakby ci raz lub dwa razy zwykla strzelila to tez bys zalowal ze sekwencji nie zalozyles .. a poza tym to moc duzo mniejsza na zwyklej ... jesli chcesz utrzymac podohbne spalanie na benzynie co i na gazie to ja polecm wtrysk gazu w fazie cielkej - testuje takie cos od tygodnia :mrgreen:

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
jesli chcesz utrzymac podohbne spalanie na benzynie co i na gazie to ja polecm wtrysk gazu w fazie cielkej - testuje takie cos od tygodnia :mrgreen:

Kiloff zalozyles juz wtrysk gazu w fazie cieklej :?: poprzedni temat gdzies uciekl.....

PZDR

Opublikowano
jack : zalozylem .. ale narazie malutko na nim zrobilem (600km) .. gdzies kolo weekendu postaram sie porobic fotki i dokladnie opisac wszystko co i jak i wrzucic to na forum
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
jack : zalozylem .. ale narazie malutko na nim zrobilem (600km) .. gdzies kolo weekendu postaram sie porobic fotki i dokladnie opisac wszystko co i jak i wrzucic to na forum

Czekamy na wyniki testu :D :cool2:

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

to i ja cos powiem

do 520i 24V zalozylem II gen (elpigaz) i przejechalem do tej pory ok. 65tys. oto moje spostrzezenia:

- pali ok 13 litrow na trasie - predkosc na autostradzie 140-160

- nie mialem do tej pory zadnego wystrzalu

ale

- zdarza sie jej pofalowac na obrotach, i niestety ni jak nie idzie tego ustawic

- obecnie czekam na wymiane sondy, bo czasami sie dlawi przy ruszaniu

- spadek mocy - w sumie nie wiem, bo nie jezdzilem na benzynie. ale daje rade

w sumie, uwazam to za dobra decyzje :)

Opublikowano

Czekamy na wyniki testu :D :cool2:

Czekamy z niecierpliwoscia... :mrgreen:

Opublikowano
Niedługo akcyza na gaz ma wzrosnąć o 16-20% :!: A w zimę propanu więcej trochę dadzą i też cenę podkręcą. Dziś, to już nie wiadomo na czym można tanio jeździć :?: Aha :duh: na rowerze - też są BMW. :cool2:
Opublikowano
Niedługo akcyza na gaz ma wzrosnąć o 16-20% :!: A w zimę propanu więcej trochę dadzą i też cenę podkręcą. Dziś, to już nie wiadomo na czym można tanio jeździć :?: Aha :duh: na rowerze - też są BMW. :cool2:

Nawet nie chce o tym myśleć gaz po 2,5 PLN jakoś nie moge uwieżyć, że to im przejdzie. Chcą chyba zrobić kraj trzy cylindrowych, trzy litrowych autek :worried: taki king-size prezydent będzie happy :D

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Ja jeżdżę na benzynie i chyba przestałem się interesować jej cenami. Mamy w rządzie samych złodzieji, a że kierowców najłatwiej się okrada, to doją nas jak dojne krowy. Szkoda słów na tych baranów. Dla mnie jedyne wyjście, to skończyć uczelnie i postarać się o auto firmowe. Wtedy będę miał w nich całkowicie wbitę, a przynajmniej w ceny paliw.
Opublikowano
HE HE HE w naszym kraju nawet prezydent jest jakis KING SAIZ. A co do ceny gazu to powiem tak wedlug obliczen mojego kolegi ktory jest analitykiem w UNIPETROLU w sezonie zimowym siengna 2.45 - 2.65 zl za litr.Nie pozostaje nam nic tylko walczyc o swoje skoro moga to lekarze a jest ich 250 tys a nas uzytkownikow gazu okolo 2 milionow,wiec nie dajmy sie zwariowac tym pajaca bo jak tak dalej pojdzie to za jakis czas cena gazu bedzie taka jak benzynki :duh: :mad2: POZDRO KAROL
NIE MA JAK 192 KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak tak Karol... To teraz spróbuj namówić ludzi, żeby zastrajkowali i nie tankowali...

Ja tu już na forum próbowałem ludzi zmobilizować do zatkania Warszawy w okolicach Wejskiej i może któreś z rond w centrum. Jakoś nikt się nie kwapi, więc wnioskuję, że wszystkim oprócz mnie ceny pasują...

Pocieszam się tylko tym, że jak LPG będzie po 2,60, to PB będzie po 6zł... tylko co to za pocieszenie...

TO JAK Z TĄ BLOKADĄ WARSZAWY na znak protestu? KIEDY?

Kai
Opublikowano
...TO JAK Z TĄ BLOKADĄ WARSZAWY na znak protestu? KIEDY?

jest nas dwoch :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...TO JAK Z TĄ BLOKADĄ WARSZAWY na znak protestu? KIEDY?

jest nas dwoch :wink:

:) Jeszcze z deczka za mało, na Warszawę może się okazać za mało :)

Może poczekajmy, aż się zgłosi więcej chętnych. BTW, znam ładne, tanie i bardzo dobrze wyposażone miejsce noclegowe w centrum W-wy.

Kai
Opublikowano

To jest nas trzech :mrgreen: :cool2:

jak mozna jakos w miare tanio przenocowac w Warszawie to nawet z Poznania przyjade zeby tylko dopiec rzadzacym :twisted2:

Opublikowano
powiem szczerze, ze dziwi mnie to, ze w Niemczech nie skacze cena gazu w zaleznosci od pory roku. naszczescie mam ta mozliwosc i bede sie u nich tankowal, jak nasi zaczna wariowac z cenami a euro bedzie tak stalo jak stoi.
Opublikowano
Witaj KAI :cool2: Jest nas czterech a to juz cos a fajne i w miare tanie miejsca noclegowe sa przy Dolinie Sluzewieckiej hotel zwie sie ATOS PORTOS ARAMIS sa to trzy wierzowce 11 pietrowe w calosci hotelowe a wiec spokojnie okolo 1000 ludzikow sie tam zmiesci a koszt noclegu to jakies 100km na benzynce.Do centrum 10 minut drogi a po drodze Urzad Rady Ministrow Belwybieg no i oczywiscie Ministerstwo Finansow :mlotek: A wiec mozna milo i porzytecznie spedzic czas :mlotek: Warto sie choc chwilke zastanowic co zrobic zeby nas nie nabijali kolejni naciagacze w bambuko :mad2: POZDRAWIAM Karol :mrgreen:
NIE MA JAK 192 KM