Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem dotyczy silnika 2.5 170KM otóż chwilę po uruchomieniu silnika po nocy mam następujące objawy:

- obroty silnika nieregulanie spadają na moment i wracają do prawidłowej wartości,

- jeśli ruszę zaraz po uruchomieniu silnika będzie objawiać się to nieprzyjemnym "zajączkowaniem", szarpaniem w chwili spadku obrotów,

- w momencie jak mu depnę na parę sekund gazu i silnik przełknie te zadławienie to od tego momentu zaczyna być wszystko OK

- dzieje się to tylko na zimnym przez pierwsze 2-3 minuty po uruchomieniu.

- dodatkowo w tym czasie przy nagłym wciśnięciu gazu obroty potrafią nawet na ułamek sekundy obniżyć się

Nagrałem filmik na który widać jak falują obroty, celowo zwiększyłem je do 1.5 tys aby był widoczny nagły spadek wskazówki. Liczę na Waszą pomoc :sorry:

Opublikowano

To może być vanos a dokładniej pierwsze objawy, że już dawno nie działa. Zimny olej gęsty problem z ciśnieniem oleju bo ucieka bokami może to być to.

Podłącz się inpą i sprawdź jakie są błędy, acha inpa nie pokaże że vanos death.

Opublikowano
OK sprawdzę to, dostałem też info że może być nieszczelność w układzie dolotowym, dodam że problem występuje od około 2 msc, wcześniej zaraz po uruchomieniu silnika chodził gładko i równomiernie, teraz przez pierwsze sekundy dławi się i buja.