Skocz do zawartości

Opony zimowe vs koła zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że jeszcze wczesna pora, ale przymierzam się do zakupu opon na zimę i zastanawiam się czy inwestowac w całe koła (5k pln+_) czy w same opony zimowe (RF). Jakie są Wasze doświadczenia i czy przy wykrozystywaniu auta przez najbliższe 3 lata istnieje duże ryzyko zniszczenia felgi (18 cali) jeśli zdecydowałbym się na same opony i zmieniał je w ASO?

Jakie opony polecacie na zimę?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Całę koła to najlepsze rozwiązanie.

Opony niszczą się przy ciągłym montażu i demontażu.

Całe koła zimowe możesz wyważyć sobie już latem.

Wtedy nie jesteś skazany na kolejki u wulkanizatorów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Całe koła zimowe możesz wyważyć sobie już latem.

Wtedy nie jesteś skazany na kolejki u wulkanizatorów.

Teoretycznie masz rację, ale zimą co? Samemu je zmieniać? Tracić 1-1,5 h (lewarek, odkręcenie, założenie koła, przykręcanie x4) i sporo energii na zmianę kół?

W kolejce nie musisz czekać jeżeli umówisz się ze specem z wyprzedzeniem. Poza tym wiadomo, że i tak trzeba zmieniać opony i tak. Więc czy to zrobisz pod koniec października czy w pierwszych tygodniach listopada na jedno wyjdzie. Obecnie mam całe koła, ale i tak na przekładkę umawiam się do mechaników - szkoda czasu.

Opublikowano
  • Autor
Pytam bardziej nie pod kątem dostępności mechaników/serwisów,a faktycznych korzyści z używania całych kół. Za całe koła musze zapłacić ok 6k PLN a za opony 1,5k pln. Spora różnica jak na 3 lata użytkowania i stąd moje pytanie - czy przez te 3 lata felga się tak może zniszczyć i dlatego warto dopłacic 4k pln do całych kół, tym bardziej że ja nie robię przebiegów większych niż 10-12,000km rocznie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na twoim miejscu nie pchałbym się w koła. Przez 3-4 sezony normalnego użytkowania zarówno opona nie zniszczy się od przekładania. Poza tym koszty: opony jak mówisz ok 1,5 tys, przełożenie z wyważeniem 2 x rok 80-100 zł.
Opublikowano

Chcialem kiedys przelozyc opony run-on-flat na inna felge. Serwisant BMW stanowczo mi odradzal, bo wedlug niego w przypadku tego typu opony bardzo latwo doprowadzic do jej uszkodzenia w czasie montazu.

Wedlug firmy Bridgestone opony ROF moga byc montowane i demontowane dowolna ilosc razy pod warunkiem odpowiedniego przeszkolenia zalogi, wyposazenia warsztatu w odpowiedni sprzet i przeprowadzania montazu przy okreslonej temperaturze opony. Testy przeprowadzone w praktyce wykazaly jednak, ze 50% opon ROF ulega uszkodzeniu w czasie demontazu i ponownego montazu. Biorac pod uwage, ze BMW kupuje sie raczej z mysla o poruszaniu sie z duzymi predkosciami, prawdopodobienstwo uszkodzenia jest zbyt duze i jesli to mozliwe najlepiej zainwestowac w dodatkowy komplet kol.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Cenna uwaga. Nie wiedziałem że z run flatami jest taki problem.
Opublikowano
  • Autor

Faaaak, myslałem że bez dokupowania nowych felg się obejdzie.

A na jakich w zimę jeździcie 17, 18 ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na zimę jeżeli możesz to 16". Są optymalne.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie napisałeś czym jeździsz. Jeżeli do X??? to co najmniej 17.
Opublikowano

Na youtube są filmy w jaki sposób zdejmuje i zakłada się oponę runflat na felgę. Trzeba mieć specjalny sprzęt i wiedzę. Nie znalazłem wulkanizatora, który się tego podejmie. W ASO bmw mi też odmówili...

Z tego powodu ja także kupiłem całe koła. Możesz też rozważyć rezygnację z runflat, sprzedać koła. Zanim to zrobisz zobacz najpierw filmy z przebicia opony runflat kontra zwykłej podczas jazdy... :D

Opublikowano
  • Autor
Mam F30 (320i) i na lato mam 18tki. Widze właśnie po komentarzach, że zmiana runflatów to jakaś operacja podwyższonego ryzyka nawet dla ASO, więc chyba wyjście jest jedno...
Opublikowano
  • Autor
A komplet zimowych kupowałeś w ASO razem (felgi + opony) ?
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Potwierdzam, cieżko znaleźć warsztat, gdzie maja sprzęt do Obslugi RF, szczególnie w oddaleniu od większych miast. Miedzy innymi dlatego kupiłem nonRF, a ze mam 2 komplety kół to inna sprawa;) Zmienę rozwiązuje w taki sposób, ze dostałem namiar na kolesia, który przyjeżdża z własnym lewarkiem, kluczem i w godzinę zmienia mi komplet pod domem. Za stówkę.
Opublikowano
Nie, jak napisalem w tamtym watku kupilem te/stad:

http://www.leebmann24.de/bmw-rdci-winterkomplettraeder-v-speiche-395-17-zoll-silber-3er-f30-f31-4er-f32-f33.html

W ASO bylo okolo 2k PLN drozej :lol:

Ten sklep internetowy jest naprawdę wart polecenia, oferuja oryginalne części przy średnio o 1/4 niższych cenach niż w salonie firmowym na tych samych warunkach gwarancji co towar kupiony bezpośrednio u handlarza BMW

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja koła zmieniam sam, ale nie z uwagi na oszczędności tylko z chęci rzucenia okiem na klocki hamulcowe, wahacze, plastikowe nadkola itp.

A w 1.5h to ogarniam oba samochody...

Opublikowano
W ASO bmw mi też odmówili...

Z tego powodu ja także kupiłem całe koła.

No i dlatego właśnie, Ci odmówili :norty:

Opublikowano

Ja na zimę mam 17" - Rial. Opony zwykłe Pirelli.

http://i58.tinypic.com/1zvpedg.jpg

Uprzedzając pytania o przyjemny chłodek - foto robione wczoraj na Mazurach :mrgreen: :lol:

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Potwierdzam, cieżko znaleźć warsztat, gdzie maja sprzęt do Obslugi RF, szczególnie w oddaleniu od większych miast. Miedzy innymi dlatego kupiłem nonRF, a ze mam 2 komplety kół to inna sprawa;) Zmienę rozwiązuje w taki sposób, ze dostałem namiar na kolesia, który przyjeżdża z własnym lewarkiem, kluczem i w godzinę zmienia mi komplet pod domem. Za stówkę.

A co z wyważeniem, też ma ze soba kieszonkową wyważarkę? 8-)

Naskrobane na Nexus 4

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Tak, tak bo koła wyważamy co sezon, najlepiej dwa razy w sezonie :D
Opublikowano
Mam F30 (320i) i na lato mam 18tki. Widze właśnie po komentarzach, że zmiana runflatów to jakaś operacja podwyższonego ryzyka nawet dla ASO, więc chyba wyjście jest jedno...

Chyba jak łyżkami zmieniasz :mad2: Co to za problem?? Nie ma żadnego problemu. Jak dobry fachowiec z dobrym sprzętem to wszystko zrobi, ale...

Ale różnica ceny opony 18" a 16" chyba jest znacząca, a do tego jak się śliźniesz i przywalisz np. w krawężnik to szkoda 18" calowej felgi i na koniec profil opony 18" a 16" kontra zlodowacenia jezdni i dziury zimowe.... Sam sobie dopowiedz.

Ja jestem zwolennikiem zmiany kół a nie opon. W zimie zawsze możesz dopieścić swoje kółka letnie, a dożynać jakiś tani zestaw choćby stalowy. 16" też zaoszczędzi twoje zawieszenie... wiadomo jak jest zimą.