Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Panowie,

Miałem już wiele Beemek. Każdy z silników miał jakieś swoje wady. Wtryski, cewki, rozrząd.

Jak ma się sprawa z 1,6L turbo ? Docelowo auto będę chciał chipować.

Z góry dzieki za info !

http://images.spritmonitor.de/773563.png
Opublikowano
Chyba za bardzo Ci nie pomogę bo moje autko ma około 43tys. przebiegu i na razie zero problemów zarówno z silnikiem ,skrzynią i zawieszeniem :D
  • Członkowie klubu
Opublikowano
76 tys i nic sie nie dzieje, były jedynie problemy z softem. Kolega Kamazzi miał problem z rozrządem przy przebiegu ponad 120 tys. Podobno na innych forach piszą, ze to jeden z częstszych problemów. Spalanie w trasie przy średniej jeździe 7 litrów, autostradowe 140 >8.5.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
58 tys i de facto mialem malowanie klapy (rdza), wymianę turbiny ( działała ok,ale miała męczący rezonans przy przyśpieszaniu z 1 i 2 biegu), wymiana łańcuszka rozrządu ( głośny silnik po uruchomieniu). Wszystko wymienione w ramach przedłużanej gwarancji - warto :D .Poza tym notorycznie wyświetlał się komunikat z małą ilością płynu do spryskiwaczy ( należy kupować płyn na wodzie, a nie środkach alkoholowych). Mam model z pierwszego roku produkcji więc może dlatego takie bolączki mnie spotkały.Mam nadzieję, że na tym koniec :) Spalanie pomiędzy 7,5-8,5 w mieście, i poniżej 7L w trasie (Manual). Kilka razy zszedłem nieco poniżej 6L w trasie :lol:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I wywołałem wilka z lasu.....

Kupiłem auto, zrobiłem ponad 1500km. Pracuje równo, wszystko lux ! Wymieniłem olej, filtry, świece. Auto ma około 40 000km.

Tak jak od początku planowałem oddałem auto na chiptuning.

I okazuje się muka ! Sami zobaczcie co pokazała hamownia na pierwszym pomiarze kontrolnym....

Żadnego błędu nie ma w kompie, auto pracuje równo, spaliło mi tylko 8,5litra na trasie z niemiec ( średnia 130kmh z trasy 1000km ) - wynik uważam extra.

A tu takie kwiatki..... Powinno być 220Nm jest 170..... Ktoś ma jakiś pomysł ?

http://zapodaj.net/images/0e837602e28e4.jpg

http://images.spritmonitor.de/773563.png
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba przechwaliłem autko .

Dziś stojąc na światłach wyskoczył komunikat "Napęd, jedz wolno dalej. Pełna moc silnika niedostępna. Sprawdz w twoim serwisie " . Po ruszeniu autko zaczęło szarpać to po stu metrach zjechałem do zatoczki i tam zgasło i już nie odpaliło :( . Próbowałem jeszcze po jakiś 15-20 minutach i nic , kręci ale nie odpala . To co pozostało, zapchałem autko na pobliski parking i poczekam do jutra, bo dziś już mi się nie chciało, a jutro albo na hol albo laweta i do serwisu . Ciekawe co go zabolało, miał ktoś taki przypadek ?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Treść komunikatu standardowa przy jakimś błędzie na czujnikach. Kilka razy mi wyskoczył, po ponownym uruchomieniu problem znikał. W serwisie nie wiedzieli co to, żaden błąd w komputerze sie nie zapisywał. O dziwo od kiedy mam boksa, problem sie nie pojawił. Irek, ile masz przebiegu?
Opublikowano

Cześć,

irek.k miałem dokładnie to samo co ty parę tygodni temu przebieg mam ok 30 tys. w kompie nie było żadnych błędów. W serwisie najpierw wymienili pompę wysokiego ciśnienia i auto odpalało ale dalej im coś nie pasowało i stwierdzili, że muszą jeszcze wymienić pompę paliwową. Na razie wszystko działa auto stało tydzień w serwisie.

Opublikowano
Zobaczymy co u mnie wykażą, na razie też ponoć błędów brak , z tego co już wiedzą to paliwo dochodzi , a brakuje iskry , ale dlaczego to już zagadka :(
Opublikowano
Sam im powiedziałem , bo mam już autko po gwarancji , to ich uprzedziłem co by mi nie grzebali w sterowniku . Stwierdzili, że chyba czujnik położenia wału ,zamówili, ponoć dojedzie w środę .Oby to było to , bo już tęsknię :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Sam im powiedziałem , bo mam już autko po gwarancji , to ich uprzedziłem co by mi nie grzebali w sterowniku . Stwierdzili, że chyba czujnik położenia wału ,zamówili, ponoć dojedzie w środę .Oby to było to , bo już tęsknię :)

Irku, czy wiadomo już co było? Czy awaria została spowodowana chiptuningiem?

Opublikowano
Nie , to nie wina chipu , ani nie czujnika położenia wału tylko sterownika , który niefortunnie jest umocowany do silnika i cały czas drży , w wyniku czego uszkodziła się jedna wiązka (tak mi powiedzieli) . Coś tam poprawili i autko znowu śmiga na chipie :D