Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakis czas temu zaczelo cos stukac przy kolektorze dolotowym.

Dlugo nie moglem znalezc miejsca. Dzis zaczalem odpinac okoliczne wtyczki i znalazlem problem.

Odpialem zaznaczona na zolto wtyczke i stukanie ucichlo. Podpialem i znow zaczelo stukac.

To to za urzadzenie i co moge z tym zrobic? Z gory dziekuje za odpowiedz.

E60 530i, 2004

http://iv.pl/images/97065319480452364911.jpg

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest to zawór DISA.Jest to ta plastikowa prostokątna puszka z której wypinasz przewody.Najprawdopodobniej jest uszkodzona.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień póki klapka w środku trzyma się kupy, jak się rozleci i wciągnie ją silnik będzie kłopot. Są też zestawy naprawcze tych klapek przynajmniej widziałem je kilka lat temu tyle, że to towar nie z ASO, a producent niezależny.
Opublikowano

O klapkavh slyszalem na temat silnikow diesla. W benzynowych tez jest taki problem?

Jaki koszt tego?

Jak odepne wtyczne, przestaje stukac. Moze narazie to odpiac? Moge tak jakis czas jezdzic?

Auto jest mi bardzo potrzebne - zarabiam nim.

Opublikowano (edytowane)

w N53B30-O0 w kolektorze dolotowym masz dwa zawory regulujące tzw. DISA, bardzo powszechna usterka w tym silniku. Ja też mam ten sam silnk N53 (N53B30-U0), ale w słabszej odmianie mocy (218km). Mój silnik od twojego różni się własnie innym kolektorem (bez klapek) oraz inną mapą silnika. Każda DISA kosztuje ok 1000zł, ale tak jak kolega wyżej wspomniał, rób to ASAP bo inaczej jak kawałek urwanej DISY wpadnie Ci do dzbanka, to masz pozamiatane. Sprawdź od razu drugą, czy nie warto wymienić, przy okazji sprawdź też stan uszczelek między kolektorem i głowicą.

element 2 i 3 w linku poniżej:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_4086-kolektor-ssacy/i50110/kL/sN/r2009/m10[list=]

{edit} aaaj sorry, nie zauwazyłem roku prod. 2004. Oczywiście silnik zupełnie inny :)

Edytowane przez SkyKarol
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tam jest jedna klapka, możesz odpiąć, silnik 'z dołu' może być słabszy i może wzrosnąć spalanie. Wpisz na youtube DISA m54 znajdziesz filmiki jak wygląda i jak działa.

W 2004 roku to silnik 3.0 miał chyba oznaczenie m54, a nie n53 :?

Opublikowano

Spalanie spalaniem.

Ale czy grozne dla silnika jest jazda z tym uszkodzeniem?

Czasem slychac dosc mocno.. Czasem wcale.. Czasem odrobine..

Sa jakies zestawy naprawcze? Czy trzeba kupic cale nowe?

Opublikowano
Ja bym najpierw wyjął i obejrzał, możliwe ze tylko jest zanieczyszczone i klapka stoi w miejscu. Przykręcone jest chyba tylko 2 śrubkami 5 min żeby wyjąć.