Skocz do zawartości

E83 3.0d wymiana kolektora wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziurawy i popękany kolektor wydechowy. W sieci natrafiłem się na żeliwne zamienniki. Oryginał jest blaszany złożony z 2płaszczów.

Teraz pytanie czy założenie żeliwnego nie spowoduje błędnych odczytów z czujników?

Cenowo też spora różnica, żeliwny około 800zł a OEM ponad 1500zł

civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
Opublikowano
  • Autor
Opublikowano

Mam pytanie jakie miałeś objawy tego pękniętego kolektora i czy był w wielu miejscach popękany ? Bo u mnie oprócz zapachu spalin dostających się do kabiny jak chodzi dmuchawa i lekko okopconego

nadkola pod maską niem nic w benzynie prawdopodobnie były by jakieś odgłosy .

Będziesz sam wymieniał czy zlecasz jakiemuś warsztatowi ?

Jak byś wymieniał sam to napisz jak to robiłeś i czy ten kolektor jest O.K.

ktoś mi mówił że te żeliwne kolektory nie mają w środku takich blaszek kierujących

strumień spalin , dlatego mój chce najpierw wyciągnąć i zobaczyć czy jest mocno

popękany czy tylko np. w jednym miejscu to może bym go dał pospawać .

Jak co to możesz pisać na pr.

Opublikowano
  • Autor
Mam pytanie jakie miałeś objawy tego pękniętego kolektora i czy był w wielu miejscach popękany ? Bo u mnie oprócz zapachu spalin dostających się do kabiny jak chodzi dmuchawa i lekko okopconego

nadkola pod maską niem nic w benzynie prawdopodobnie były by jakieś odgłosy .

Auto słabo ciągnie do 2500obrotów. Na 1 2 3biegu nawet jedzie ale zapięcie 4 to już masakra. Na prostejj drodze wcale nie jedzie, muszę redukować i wkręcać na 3 do minimum 3500obrotów. Przy kickdownie kopci na czarno chociaż nie wiem czy to nie wina turbo. Zamiast gwizdu turbiny słychać okropny szum jak przy starcie f16. Silnik cały okopcony w spalinach.

Będziesz sam wymieniał czy zlecasz jakiemuś warsztatowi ?

Jak byś wymieniał sam to napisz jak to robiłeś i czy ten kolektor jest O.K.

ktoś mi mówił że te żeliwne kolektory nie mają w środku takich blaszek kierujących

strumień spalin , dlatego mój chce najpierw wyciągnąć i zobaczyć czy jest mocno

popękany czy tylko np. w jednym miejscu to może bym go dał pospawać .

Sam wymieniam z kumplem, który miał warsztat. Mój kolektor nie nadawał sie do spawania bo przy każdym kanale był popękany a przy wyjściu na chłodniczkę spalin była dziura 2cm x 1cm.

W ogóle to coś miałem grzebane przy silniku i turbinie bo większość śrub lekko puściła, turbo przykręcone było tylko do kolektora a do łapki łączącej z silnikiem już nie. Dziś ma przyjechać kolektor i składamy auto do kupy.

Turbo i kolektor wyciągnęliśmy dołem.

Opublikowano

Smiało zakładaj żeliwny - śmigają powszechnie w beemkach bo wiekszosc egzemplarzy na rynku jest juz po wymianie. Są to rzemieślnicze wyroby odlewane w polskich odlewniach, ale na te potrzeby wystarczające.

Co do samej operacji - w X3 jest ciasno i bez wymontowania turbo jest trochę ginekologii ale da się. U mnie wyszedł górą.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Tak jak pisałem to u mnie oprócz zapachu spalin jak chodzi dmuchawa nie ma i zastanawiam się czy to ruszać czy jeszcze poczekać i jezdić , kolektor kupiłeś z Kicina pod Poznaniem ? Ile czasu zajęła Ci ta wymiana?
Opublikowano
Jeżeli chodzi o skutki, to turbo z powodu ubytków "ilości" spalin, rozpędza się do wyższych obrotów żeby zapewnić wymagane doładowanie. Jak to wpływa trudno ocenić, napewno dobrze silnikowi nie robi :D

Xdrive

Koder

Opublikowano
Jeżeli chodzi o skutki, to turbo z powodu ubytków "ilości" spalin, rozpędza się do wyższych obrotów żeby zapewnić wymagane doładowanie. Jak to wpływa trudno ocenić, napewno dobrze silnikowi nie robi :D

Wymiana jeśli robisz to pierwszy raz to licz cały dzień.

Xdrive

Koder

Opublikowano
  • Autor

Kolektor wymieniony. Zeszło dwa dni. Teraz turbine slychac od 1800rpm. Ciągnie jak szalona. Za autem zero kopcenia. Po otwarciu maski nie czuć spalin. Jednym slowem git majonez! Poleciał o wiele mięsa ale warto było:)) banan po depnięciu do oporu jest byczyyy.

Kolektor od Autosfero z Kicin. Brałem komplet z uszczelkami i nakretkami. Jedyne zastrzeżenie to malo jest wyfrezowane pod chłodniczke spalin ale fes dokręcone i chyba dobrze scisnęło.