Skocz do zawartości

E60 wymiana osuszacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, w tygodniu jestem umowiony na serwis klimatyzacji. Przy okazji chciałbym wymienic osuszacz, poniewaz auto ma juz 10 lat, a nigdy nie było to robione i delikatnie śmierdzi trupem po wyłączeniu klimyatyzacji.

Gdzie on się znajduje i ile według Was może kosztować taka usługa?

Pozdrawiam

Opublikowano

osuszacz nie odpowiada za zapachy z klimy .

Jeżeli ci spręzarka słabo chłodzi mimo prawidłowego ciśnienia winny może być osuszacz.

Za zapachy odpowiada filtr pyłkowy brudne kanaly powietrza ale przede wszystkim grzyb na skraplaczu w srodkowej konsoli.

czysci się to pianką i ozonowaniem.

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
  • Autor
Jaka piankę polecacie? Słyszałem różne opinie. Osuszacz i tak juz mam, więc wymienie.
Opublikowano

Ja o piankach słyszałem bardzo złe opinie. Nawet na tym forum była jedna.. (po jednym dniu od zastosowania pianki - właściciel zadowolony, że działa świetnie i w ogóle, a po tygodniu wrócił z komentarzem że przed zastosowaniem było czuć lekko padliną, a po tygodniu od zastosowania czuć grobowcem :P )

Ja użyłem odgrzybiacza Wurtha (dopiero co).. Jak coś to za tydzień mogę dać znać czy się sprawdził czy właśnie wręcz przeciwnie (choć komentarze są z reguły pozytywne).

Opublikowano
Jaka piankę polecacie? Słyszałem różne opinie. Osuszacz i tak juz mam, więc wymienie.

Do wymiany osuszacza należy opróżnić układ klimatyzacji z gazu - chyba wiesz co czynisz? O ile nie jest on na stałe zintegrowany z kondensatorem (chłodnicą) klimatyzacji.

Opublikowano
  • Autor
Wiem co czynie:) Dlatego napisałem, że jade na serwis klimatyzacji i przy okazji wymienię osuszacz. Zastanawiam się na preparatem Wurth. Znalazlem posty na forum, że spełnia on swoje zadanie. Podobno można aplikowac go przez otwory w podszybiu pod filtrami powietrza?
Opublikowano
  • Autor
Może ktoś mi podpowie czy ściąganie zderzaka jest konieczne do wymiany osuszacza?
Opublikowano

Nie ma takiej potrzeby. A jeżeli chodzi o brzydkie zapachy w samochodzie to polecam ozonowanie całego auta jak i klimatyzacji.

Ozonowanie to doskonała w pełni ekologiczna metoda do przeprowadzania dezynfekcji bez użycia środków chemicznych, ozon w postaci gazowej dociera do najbardziej niedostępnych miejsc, których nie można odkazić za pomocą innych środków. Zabieg w 100 % skuteczny. Polecam stronke do zapoznania sie www.oxgen.pl

Opublikowano
jak jest syf na parowniku to ozonowanie niewiele da...
Opublikowano
Owszem jak najbardziej da :D Jezeli chodzi o usuniecie brzydkich zapachow to ozon jest w 100 % skuteczny, no chyba ze klima jest nie wydolna to wypadało by wymienic parownik, wyczyścić chlodnicę. I uwaga na generatory ozonu z allegro i pseudo ozonatory które wytwarzają znikome stężenie ozonu które nie działa. Ozon jest wyczówalny w bardzo niskim stężenie (0,02-0,05 ppm) ale jego działanie jest skuteczne przy stężeniu min. 2 ppm.
Opublikowano
Owszem jak najbardziej da :D Jezeli chodzi o usuniecie brzydkich zapachow to ozon jest w 100 % skuteczny, no chyba ze klima jest nie wydolna to wypadało by wymienic parownik, wyczyścić chlodnicę. I uwaga na generatory ozonu z allegro i pseudo ozonatory które wytwarzają znikome stężenie ozonu które nie działa. Ozon jest wyczówalny w bardzo niskim stężenie (0,02-0,05 ppm) ale jego działanie jest skuteczne przy stężeniu min. 2 ppm.

brzydki zapach tapicerki/dywaników a walenie z nawiewów przez to ze parownik jest zasyfiony grzybem to dwie rożne rzeczy. "Wydolność" klimy nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano
  • Autor

Ozonowanie niewiele pomogło. Przez tydzień było znosnie, później zapach powrócił. Proszę o opinie na temat produktu wurtha.

Czy ktoś wymieniał ten nieszczęsny osuszacz i może podzielić się wiedzą na ten temat

Opublikowano
Ozonowanie niewiele pomogło. Przez tydzień było znosnie, później zapach powrócił. Proszę o opinie na temat produktu wurtha.

Czy ktoś wymieniał ten nieszczęsny osuszacz i może podzielić się wiedzą na ten temat

użyłem wurtha 1 raz na parownik (około pół opakowania) żeby pozbyć się "tępego" powietrza po wyłączeniu klimy (nie wiem jak lepiej to nazwać; powietrze nie śmierdzi ale po prostu jest "ciężkie" do oddychania); Niestety nie pomogło. Na smród może pomoże - ale jak nie sprawdzisz to się pewnie nie dowiesz..

Opublikowano

Fizyki nie oszukasz... po wyłączeniu klimy skroplona woda z parownika + ciepłe powietrze z zewnątrz = mega wilgotne "tępe" powietrze z nawiewu.

co do smrodu polecam ultradźwięki w zakładzie który robi to zgodnie ze sztuką przy odpowiedniej ilości detergentu... czas około 1h pracy urządzenia w samochodzie.