Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj wymieniłem wysprzęglik, odpowietrzyłem go - i niestety nic to nie dało.

Gdy silnik jest włączony, lewarek zmiany biegów na luzie, wciskam sprzęgło i biegi nie wchodzą.

Będę szukał dalej. To chyba coś ze sprzęgłem, bo gdy włącze bieg, wcisne sprzęgło i odpale silnik - to auto jedzie - niezależnie od tego czy sprzęgło jest włączone czy wyłączone. Na włączonym silniku nie da się również wyłączyć biegu. Żeby zatrzymać auto trzeba wyłączyć silnik, albo wcisnąć hamulec - wtedy szarpnie i zgaśnie silnik.

Jest też czasem problem z włączeniem biegów na wyłączonym silniku, bieg wchodzi do połowy a później trzeba użyć większej siły - wtedy widać, że samochód lekko się przesuwa do przodu lub do tyłu w zależności, który to bieg.

Co to może być i co można z tym zrobić?

Opublikowano
No to w końcu pedał bez żadnego oporu wpada czy nie? Chyba wpadał skoro wymieniłeś wysprzęglik? Z tego co zrozumiałem to po wymianie nic się nie zmieniło, poziom płynu hamulcowego ok?
Opublikowano
To mi wygląda na wyśmiganą tarczę sprzęgła

troche logiki, cos Ci się pomyliło !!! ... padnięta tarcz sprzęgła daje zupełnie odwroty efekt...

@ewk jak z tym pedałem, stawia opór ?? ... sprawdzałeś na sucho (przy wymontowanym wysprzęgliku) czy chodzi zestaw pompka wysprzęglik ??

Opublikowano
Jeśli wpada pedał to :oops: może nie dczytałem do końca ale opisane było że wymieniłeś wysprzęglik i nic się nie zmieniło to może pompa jeśli od pompy do docisku sprawdzone to jak nie tarcza sprzęgła to nie wiem :oops:
Opublikowano

właśnie sobie przypomnialem ze niegdys u mojego kotlesia w e30 24td było podobnie z tym że pedał wpadał do podłogi i wracać nie chciał dolaliśmy płynu hamulcowego bo bylo bardzo mało na początku pomagałem mu wracać ręką az stawał się coraz bardziej sprężysty i po 15 minutach pompowania było ok

MASZ RACJE TICTAC ZUŻYTA TARCZA DAJE ODWROTNY EFEKT ZWRACAM HONOR

Opublikowano
Pedał sprzęgła w górze - wysprzęglik sprawny.

To jeszcze chyba nie mówi, że wysprzęglik ok.

Po wymianie coś się zmieniło czy nie?