Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Rozglądam się za E46 cabrio z 3.0i i szczerze mówiąc nie wiem, jaką akcyzę przyjdzie mi zapłacic. Szukam w Niemczech i tam ceny oscylują w granicach 8000€ za rozsądne egzemplarze. Od tego ta akcyza 18%, tylko nie mam pojęcia, jaka wartość rynkowa tego samochodu jest w Polsce. Dzwoniłem do mojego Urzędu Celnego, ale pani poinformowała mnie, że takich informacji nie udzielają... Sprawdzałem na omnipret.com, to cena rynkowa za 2001r to niecałe 20 tysięcy - trochę mało, to możliwe?

Ceny za 2005 rok nie mogę nigdzie znaleźć...

Czy ktoś mógłby mi pomóc i wrzucić taką tabelę tego modelu z tym silnikiem lub po prostu pomóc znaleźć to w internecie? Bo mi ręce już opadają, a chcę to sobie wszystko rozplanować finansowo.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

przecież akcyzę płacisz od kwoty na fakturze/umowie

Jak będziesz miał na umowie wpisane 10 000€ to od tego zapłacisz akcyzę,

Jeśli urząd widzi, że kwota jest sporo zaniżona (typu 1 000 € za auto warte 5 000€) to wylicza akcyzę na podstawie średniej ceny (z Eurotaxu)

Więc nie opłaca się za bardzo kombinowac, chociaż czytałem tutaj opinię, że "akcyza to temat do dogadania" :cool2:

Opublikowano

zrób to sposobem, zadzwon do agenta ubezpieczeniowego z prośba o wyliczenie kwoty ubezpieczenia oc i ac

przy ac dostaniesz od agenta wartosc auta z eurotaxu, mozesz podniesc wartosc jak masz lepsze wyp np m pakiet, czy inne dodatki

eurotax krzyknie z 16-18tys, no moze 20tys jak cabrio w mapkiecie ;)

nie zdziw się, kwoty sa mocno zaniżane, polityka ubezpieczycieli taka a nie inna....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
No dobra, tylko że w Niemczech za perełkę trzeba dać powiedzmy 11.000€, co przy dzisiejszym kursie daje chyba ponad 45.000pln, a w Polske "perełki" z teoretycznie tym samym przebiegiem to 15.000 taniej . 18% od 15.000 to jednak jest trochę pieniędzy, a są i egzemplarze 330i po 19k...
Opublikowano
I wcale Cię to nie dziwi? Nasuwa się tylko jeden wniosek. Jeśli nie przychodzi Ci do głowy czemu tak jest, kup, a sam się przekonasz ;)
Opublikowano

normalnie niemiec powinien do nas po auta przyjeżdżać ;)

tanie i przebiegi małe, max 200tys

Opublikowano
Nie rozumiecie mnie. Nie zamierzam kupować nic od Polaka, myślę tylko jaką kwotę wpisać na umowie żeby to przeszło i żeby nie dokładać się do nagród dla urzędników Bronka.
Opublikowano

najlepiej ustalić ile jest warte auto z tego rocznika w danej wersji (cabrio, mpak czy nie) oraz kilka tysiecy zaniżyć

ja do katalogu eurotaxu wglądu nie mam, podpowiedziałem kto ma i jak łatwo to ustalić, samo sie nie zrobi...

Opublikowano

A mam jeszcze jedno pytanie...

Bo słyszałem, że we wrześniu, po wakacjach E46 cabrio będzie na rynku dużo więcej i będą tańsze - czy to jest prawda?

Opublikowano
Tak jak mówiłem, interesuje mnie egzemplarz z Niemiec, nie z najniższej półki cenowej. Ustaliłem, że za 9000€ kupię już coś rozsądnego. Pytanie tylko, czy warto poczekać ten miesiąc-dwa i czy rzeczywiście rynek się wtedy bardziej zapełni.
Opublikowano

ale co myslisz ze handlarze nagle zaczną sciągać perełki 330i cabrio od niemca ? Nie zrobią tego gdyz nie zarobią, akcyza, niskie ceny u nas... trzeba by sklejać takie cabrio z 2 aut aby coś zarobić.... nieopłacalne, są szybsze lepsze sposoby

a moze liczysz na spadek cen u niemca, mozliwe ze po sezonie będzie więcej ogłoszeń w lepszych cenach.... ale jak chcesz kupić to kupuj nie czekaj, nie ma sensu takie gdybanie

dowiedziałes sie juz ile ceni eurotax takie auto ?

Opublikowano

Ogólnie założeniem jest zakup BMW dla młodego pasjonata. 40.000 na zakup auta.

E60 w dobrej opcji i stanie ciężko za te pieniądze kupić, E65 duże koszty utrzymania, E90 mi się nie podoba, a na coupe 40k to za mało, E39 i E46 sedanów już jeździ po naszych drogach multum...

Zostało E46 cabrio i E38 - dwa modele bardzo różniące się. Jako, że jeżdżę 50/50 miasto/trasa, a komfort E46 jest dla mnie wystarczający, do tego mniejsze koszta utrzymania również przemawiają na korzyść serii 3, doszedłem do wniosku, że z 3 litrową benzyną będzie to wybór, który da frajdę z jazdy i nie będzie zbytnio męczył mojego portfela.

Dowiedziałem się już, że wartość rynkowa rocznika 2005 to niecałe 24.000zł, 2001 niedużo mniej, coś 21k. Teraz pozostaje szukać rozsądnego egzemplarza. Do 8000€ golas bez mpaku itd i do 9500€ coś z mpakiem w przyjemnym stanie.

Życzcie powodzenia ;)