Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=68&t=120678

Witam

potrzebuje pomocy, mam do kupienia e36 ale cos jest nie tak z silnikiem, jest to m50b20vanos

zeby odpaliło potrzeba z 2/3s kręcic

Ale problem jest z tym ze jak sie nagrzeje, przy lekkim dodaniu gazu najpierw sie zadlawi jakby na ktoryms nie chodzil a pozniej wejdzie naobroty i dalej z obrotami jest ok.

natomiast jak się otworzy przepustnice i odrazu pusci na wolnych obrotach i tak zromi jakies 3x to potrafi lekko strzelic w wydech jakby nie bylo kompresji na ktoryms albo wypadanie zaplonu czy moze sie myle ?> i to przeplywka albo inny czujnik ?

To samo dzieje sie przy ruszaniu ze swiatel itp, zatrzymuje sie chce delikatnie ruszyc to najpierw przysiadzie na obrotach jakby mial zgasnac (bez puszczania sprzegla) a potem wchodzi na obroty, na benzynie gazie to samo, gez sekwencja roczna.

Gazwowalem do 6 tys przez jakies 30s nawet chmurki nie puscił, sprzedawca tez mowil ze nie lyka oleju jezdzi na 10w40 temperatura pion caly czas.

Opublikowano
Wlasnie nie mam kompa, ale jak nie dymi na bialo i trzyma 90s. moze byc to brak kompresji na jakims cylindrze ? Na wolnych obrotach nie stoi silnik tak jak powinien ma leciutka delirke co jakis czas prawie niezauważalną trzeba ręke polozyc na silniku zeby wyczuc. natomiast lekkie dodtanie gazu i odrazu szarpak na jakies 1s i dopiero wchodzi na obroty.
Opublikowano
Gdyby nie miał kompresji to silnik na pewno równo by nie chodził jeżeli piszesz że lekkie wahnięcia są wyczuwalne dopiero po położeniu ręki na silniku . Nie obejdzie się bez kompa nic nie wymyślisz
Opublikowano
Jest to moja pierwsza stycznosc z tym silnikiem i mam pytanie co do vanosa, przy jakich obrotach ma sie wlaczyc ja jak bardzo ma byc to odczuwalne np na 2 biegu albo 3 ? tak jak w Vtec? mocne wcisniecie w fotel ?
Opublikowano
w odróżnieniu od vteca który działa od pewnych obrotów jak wzrosnie cisnienie oleju, tak vanos działa płynnie od najniższych wiec nie wyczujesz kiedy się załącza bo działa cały czas.
szukam