Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nabiłem wczoraj klimę, po długim czasie nieużywania. gość wcześniej sprawdził szczelność na podciśnienie no i ma być szczelna. Jednak dla zmniejszenia kosztów ewentualnej nieszczelności postanowiłem nie nabijać jej do końca, tzn. wpuścił 1.2kg. R134. Wszystko dziłała, tylko że klimatyzacja nie wyłancza się jak chce ją wyłączyć. Czy może to być spowodowane zamałą liością gazu w układzie?

Ciśnienie jest ok. 1 bara a z tego co mówił ten od klimy ma być 2.4. jednak z tego co czytałem to do tego układu wchodzi 1,7 kg. gazu, więc brakuje "tylko" 0,5 kg.

Co radzicie czy nabić ja do końca? czy poczekać z tydzień i sprawdzić czy układ jest szczelny?

Dzla zwolenników :search: odpowiadam, że juz to zrobiłem.

Wydaje mi się, że podobny wątek kiedyś czytałem na forum jednak nie mogę do niego dotrzeć, więc oszczędzcie sobie.

Pozdrawiam i czekam na opinie.

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Brrr.... No to będzie zimno w aucie a lato nie zapowiada się gorące. Sprawdz sprzęgło elektromagnetyczne przy agregacie mój koleś wracał z Niemiec swoim e34 po trasie 120-140km/h i miał szron na szybie czolowej 10cm od podszybia wymiana sprzęgła pomogła chyba że coś w elektryce proponuje najpierw wypiąć kostkę z agregatu
Opublikowano

już się wszystko wyjaśniło. Co do ilośi gazu w układzie to z tego co się zdążyłem zorientować, zależy od rodzaju kompresora i poprowadzenia układu. np. do tylnej części, rzeczywiście te tylko 0,5 kg. robi dużą różnicę htakże to faux pas z mojej strony .

Wracając do tematu, okazało się żejest coś w sterowaniu, bo jak odłącze bezpiecznik to klima nie pracuje. lepsze chyba to jak zatarte łozysko lub sprzęgnięte na stałe sprzęgło :P

obecnie Alfa 156 GTA SW