Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie

pierwszy post na forum miał być w galerii po doposażeniu w roletkę, ale jednak...

wszystko szło pięknie do momentu w którym okazało się, że w panelu PDC, podgrzewane fotele itd nie mam trzeciej wtyczki do której musiałbym się wpiąć dwoma pinami z rolety...

I teraz pytanie czy wystarczy kupić panel który posiada wyjscie na trzy kostki, czy może jest jakieś inne rozwiązanie tej sytuacji? Może ktoś wie do czego prowadzą przewody w tej "trzeciej kostce" i czy można by było podłączyć tam jedynie roletę?

proszę o szybką pomoc, bo na razie auto stoi rozebrane :(

pozdrawiam J.C.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to trzeba patrzeć w schematach WDS do czego jest ta kostka.
Opublikowano
pomógłbyś? Bo nie ogarniam tego wgl... a stronkahttp://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/e60e61/index.htm nie chce się uruchomić w żadnej przeglądarce :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Neutral: Nie jestem aż tak biegły w te klocki, a przycisk w panelu to jak zgaduję jedynie sterowanie. Sam mechanizm rolety będzie potrzebował zasilania, pewnie jakiegoś wpięcia w "system" auta itp. Masz jakieś info co do samej instalacji tego w aucie, opis gdzie co wpiąć czy improwizujesz?
Opublikowano

korzystałem z tego

i jeszcze kilka instrukcji z jakiś for, ale wszyscy mieli trzy kostki a ja mam dwie :dobani:

Jeśli nie masz 3 kostki w panelu SZM nie uruchomisz rolety.Po drugie trzeba zrobić instalacje wraz z zasileniem modułu .

Jeśli masz blisko do mnie zapraszam pomogę, ale na miejscu okolice Strykowa k/łodzi.

Niestety jestem z Krakowa ;/ byłbyś kolego w stanie opowiedzieć co muszę zrobić? Zdolności i wszelkie potrzebne narzędzia posiadam.

Opublikowano

no dobrze, najgorzej jak się okaże, że nie mam moduły gateway :cool2:

dobrze rozgryzłem ten schemat: 7 8 roleta, 1 masa, 2 + po bezpieczniku 30A, 11 12 do gateway?

tylko co oznaczają takie strzałki w prawo przed modułem ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Piny 11,12 to wtyczka X14056, a piny 1,2,7,8 to wtyczka X14058. Linia 11,12 to CAN który teoretycznie może już istnieć w instalacji, trzeba to po prostu zobaczyć. Mnie nie działa WDS w firmie więc się nie po bawię ;) Przy okazji jak się steruje tą roletą, gdzie jest jakiś pstryczek? Na konsoli środkowej czy tam gdzie sterowanie szyb? Bo i pewnie ten element będzie wymagał wymiany?
Opublikowano

tak, panel w drzwiach - już wymieniony http://i1379.photobucket.com/albums/ah131/Martulkaa/P1040642_zpse1988008.jpg

a podpowiesz mi co oznacza X14056, X14058, can i gdzie może być w instalacji?

mi wds nie działa na żadnej przeglądarce, nawet po dodaniu wyjątków w javie.... wiec musze być jak żebrak :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popatrz na ten diagram wcześniej, ten moduł na panelu środkowym w którym są przyciski min. od grzania foteli to A169 i w nim masz gniazda oznaczone X14056, X14058. Każde to gniazdo ma swoje osobne piny ponumerowane od 1 do X.

A220 czyli ten 'getaway' to moduł schowany za schowkiem pasażera.

I teraz:

- trzeba sprawdzić czy w tym module A169 w jednej z wtyczek /x14056/ na pinach 11 i 12 są przewody odpowiednio czarny i żółty - jeżeli tak to CAN mamy 'z głowy'

- w tym samym module A169 na drugiej wtyczce /x14058/ kable na pinie 1 - brązowy - masa, pinie 2 - czerwono/biały - zasilanie - jeżeli są to zasilanie też mamy

pozostaje wpiąć w te samą wtyczkę /x14058/ na pin 7 i 8 kabelki od silnika rolety - biały i żółty.

Tyle jeżeli chodzi o diagram który masz wklejony, dalej pozostaje sprawa podpięcia tego sterowania w panelu przy drzwiach bo pewnie tam będzie brakować czegoś skoro przybyło przycisków.

Traktuj mój opis jako 'rozwiązanie krzyżówki' nie jestem elektrykiem samochodowym ale patrze na schemat i szukam w WDS-ie i tak mi to wychodzi.

EDIT:

Patrząc na schemat wyżej to co jest obcięte to sterowanie mogło być p&p i oprócz kodowania może wszystko zadziałać.

Pozdro.

Opublikowano

BaX - dzięki bardzo!

Jeżeli chodzi o sterowanie to panel ma uniwersalną wtyczkę :lol: tzn stara wtyczka pasuje i podświetlanie przycisku rolety działa :D

kupiłem panel ten SZM z kostkami i kawałkami kabli (nie chciało się wyciągnąć tylko cięli...) więc będzie trochę łatwiej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile pinową wtyczkę miał ten panel sterowania w drzwiach?
Opublikowano

Przerabiałem temat doposażenia w tylna roletę. Zakupiłem panel drzwi z dodatkowym przyciskiem do rolety, dokupiłem panel z trzema gniazdami z tyłu (ten panel gdzie są przyciski od pdc, podgrzewania foteli itp.). Z rolety wychodzą dwa przewody, które podłączyłem pod "duże" tylne gniazdo (małe piny chyba 1 i 2). I nic więcej nie musiałem robić, żadnego kodowania itp. rzeczy.

Gdzieś na necie jest filmik jak to podłączyć i dokładnie pod , które piny.

Opublikowano

to wiem, bazowałem na tym filmiku dopóki, gdy nie zabrakło mi tej trzeciej wtyczki :D

a muszę tą trzecią wtyczkę całą "uzupełniać" przewodami czy wystarczy tylko podpiąć te dwa od rolety?

Opublikowano
to wiem, bazowałem na tym filmiku dopóki, gdy nie zabrakło mi tej trzeciej wtyczki :D

a muszę tą trzecią wtyczkę całą "uzupełniać" przewodami czy wystarczy tylko podpiąć te dwa od rolety?

Podałem schemat- :duh: nie wiem po co te dywagacje ,cyt."uzupełniać" przewodami czy wystarczy tylko podpiąć te dwa od rolety"

Jeśli ktoś podając mu na tacy schemacik,swoja drogą banalnie prosty dalej pyta co gdzie podłączyć.

To lepiej niech podjedzie do kogoś ogarniętego i tyle.Zanim narobi sobie szkody np.w niestaranności wykonania i zabezpieczenia wszystkiego itd.

Tym bardziej że koszt będzie śmieszny. :mrgreen:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dla Neutral i wszystkich mających problem z brakującą kostką przy doposażeniu w roletę elektryczną podaję rozwiązanie.

Brakującą kostkę oraz piny zakupicie bez problemu w ASO , ja płaciłem 8zł za wtyczkę i jakieś grosze za piny :D .

Roletę należy podłączyć do pinów 7 i 8 jak było to wcześniej pokazane na filmiku. Jednak roleta nie będzie działać bez zasilania ,które należy podłączyć do 1 i 2 pinu (czerwony + ,brązowy masa ). Napięcie trzeba poprowadzić z bezpiecznika od rolety który znajduje się w bagażniku(patrz opis bezpieczników). Ja nie chciałem drugi raz rozbierać samochodu i dokładać przewodów ,więc postanowiłem pożyczyć zasilanie ,podpinając się do gniazda zapalniczki(było najbliżej i działa bez zarzutu).

Jestem tutaj nowy i nie potrafię dodać zdjęcia ale na filmiku czas 2:43 dokładnie widać dwa brakujące piny rolety 7 i 8 oraz przewody zasilające pin1 brązowy i pin 2 czerwony z białym.

Pozdrawiam wszystkich !