Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakieś 2 miesiące temu kupiłem e36 2.0i. Silnik w bardzo dobrym stanie, z tyłu do wymiany tuleje wahaczy, blacharsko gorzej - drzwi kierowcy i klapa w innym kolorze, wgniotki, rdza na progach i na jednym nadkolu. Zastanawiam się czy warto inwestować w ten samochód większą kasę. Mam znajomego lakiernika który co prawda nie ma komory, maluje w garażu, ale prowadzi firme i ma klientów więc myśle że by się postarał, porobiłby mi wszystko, wraz z progami, malowaniem prawie całego auta(bez maski i dachu) za 3000zł.

Auto mnie kosztowało 4000zł, jeździ się bardzo fajnie, lubię ten samochód, jakby tak zliczyć to 3000zł lakiernik/blacharz+ 1000zł na tuleje wahaczy+ 1000zł wymiana foteli i boczków bo są zajechane. Ogólnie to jest tak że wszyscy mi mówią żebym sobie odpuścił, ale kuuurde no, chciałbym igłe mieć, haha. Co o tym sądzicie?

Opublikowano
Na twoim miejscu szukał bym drzwi i klapy pod kolor i zrobił progi ( mniejszy koszt ) , jeżeli rdza jest na przednim nadkolu to też można znaleźć pod kolor i wymienić. Ja swoje reanimowałem i nie żałuję .
Opublikowano
Tak, sedan. W sumie to nawet nie pomyślałem o tym żeby poszukać pod kolor... rdza jest na tylnym. Nie wiem jak by to cenowo wyszło, ten lakiernik bierze 250zł za element ogólnie. Wiec czy aby na pewno wyszłoby taniej?
Opublikowano
Tak, sedan. W sumie to nawet nie pomyślałem o tym żeby poszukać pod kolor... rdza jest na tylnym. Nie wiem jak by to cenowo wyszło, ten lakiernik bierze 250zł za element ogólnie. Wiec czy aby na pewno wyszłoby taniej?

Nadkole kupisz w okolicach 50-70zł, maska 100zł, drzwi nieuzbrojone ok 70-90zł, zależy jaki kolor. Klapa bagażnika nie wiem bo nie interesowałem się tym akurat, ale na allegro klapę kupisz za (jest duża rozbieżność) 50-200zł, musiałbyś patrzeć po kolei aukcje aż byś znalazł wg uznania "igiełkę" :)

Co do rdzy na progach to są zgniłe czy rdza powierzchniowa dopiero je chwyta? :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Nadkola dopiero chwyta, progi juz sa akurat niezłe od spodu zerzniete. No tak sobie patrzę to te części nie sa drogie, napewno wyszłoby taniej niż malowanie. Ale tez sa wgniotki, naprzyklad na elementach ktore sa w dobrym stanie, wizualnie to denerwuje, jestem perfekcjonista, chciałbym mieć idealna karoserie. Pytanie czy warto... Muszę sobie to przemyśleć, termin wstępny u lakiernika mam w lipcu, akurat będę miał 2 tyg wolnego a on mówił ze tyle czasu potrzebuje jak ma byc dobrze zrobione.

Mechanicznie naprawdę nie jest zle, dużo rzeczy tutaj zrobił poprzedni właściciel, tylko tuleje wahaczy z tylu, to tez nie jest mały koszt no ale co poradzić, bezpieczeństwo przede wszystkim panowie ;-)

Opublikowano
Kajman, ile Cie kosztowała reanimacja swojej jeśli można zapytać? Bo tutaj u mnie to powiedzmy 6 tys pójdzie, 4 dałem za samochód, już się robi 10tys ;) Szczerze mówiąc nie sądzę żebym żałował pieniędzy wsadzonych w ten samochód nawet jeśli wyjdzie że za ta kasę łącznie mógłbym kupić e46. Po prostu mam wrażenie że wszyscy mi zarzucają że jestem głupi i nie warto, oczywiście nie mam na myśli tego forum, tylko swoje otoczenie ;)
Opublikowano

to akurat normalne, ja swoje kupilem za 12, a kolejne 12 w niecały rok już wsadziłem :)

tobie ma sie podobać i jak chcesz takim autem jeździć to naprawiaj i sie ciesz. Tylko pamietaj że blacharka to tylko cześc pracy, na pewno wymaga troski reszta auta czyli tuleje w zawieszeniu, amory (u mnie ostatnio wymieniałem ori 20 letnie), coś przy silniku też trzeba podłubać, serwis zrobić wszystkich filtrów i płynów etc. Twoja renowacja nie skonczy się w 6tys :)

szukam
Opublikowano

No, i taką odpowiedź to ja rozumiem! Kurde, ja już chce nią na zloty pojeździć, za rok już na pewno się gdzieś pojawię ;D Oczywiście, zdaje sobie z tego sprawę że to dopiero początek ;)

Przy okazji jeszcze zapytam, jaką wielkość felg polecacie? Obecnie mam oryginalne 15' 4x15 styling 18 dokładnie i letnie opony 195/65R15. Rozglądam się też za felgami, najlepiej oryginalnymi od BMW żeby nie robić wiochy. Tutaj pytanie, 16' czy 17', i jakie oponki do tego bo zapewne obecne nie wejdą. Tak ogólnie to chyba najbardziej podoba mi się styling 32, czyli te:

http://allegro.pl/ori-16-styling-32-bmw-195-55-bridgestone-7mm-i5323238056.html

A tutaj baza felg BMW: http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Opublikowano
W swoją w sumie wpakowałem koło 4500. Większość robiłem sam , może dla większości jesteśmy głupkami jeżdżącymi złomem ale to moja kasa i moje auto na tym polega pasja. Jeden dłubie w nosie drugi w samochodzie. Skoro BMW jest tym co cię pasjonuje to olej to co mówią tylko dbaj o swoją Betkę i tyle , a ona odwdzięczy ci się bezawaryjnością.
Opublikowano

felgi kup takie jak ci sie podobają, e36 to bardzo małe auto, wiekszość kompaktów nowych jest sporo wiekszych niż e36. 18 cali już słabo wygląda przy tym aucie, dla mnie 17 cali jest graniczne aczkolwiek na nasze poligony używam tylko 16 cali a na zime 15 cali. Rozmiary dedykowane znajdziesz na necie, na 15 jest to chyba 205/60/15 i takie mam na zime. Na lato wrzuciłem najpopularniejszy rozmiar czyli 205/55/16 bo opony są bardzo tanie, jeśli poszukasz 205/50/16 to już pare stówek wiecej kosztują co jest chore :D

styling 32 to bardzo fajna felga, do e36 czesto tez rant jakis pasuje. Zwróc uwage tylko na ET bo to ono też duzo poprawia wygląd auta jeśli koła ładnie poszerzają auto a nie są schowane w nadkolach. Wszystko znajdziesz na forum jakie koła i rozmiary i opony.

szukam
Opublikowano
No, i taką odpowiedź to ja rozumiem! Kurde, ja już chce nią na zloty pojeździć, za rok już na pewno się gdzieś pojawię ;D Oczywiście, zdaje sobie z tego sprawę że to dopiero początek ;)

Przy okazji jeszcze zapytam, jaką wielkość felg polecacie? Obecnie mam oryginalne 15' 4x15 styling 18 dokładnie i letnie opony 195/65R15. Rozglądam się też za felgami, najlepiej oryginalnymi od BMW żeby nie robić wiochy. Tutaj pytanie, 16' czy 17', i jakie oponki do tego bo zapewne obecne nie wejdą. Tak ogólnie to chyba najbardziej podoba mi się styling 32, czyli te:

http://allegro.pl/ori-16-styling-32-bmw-195-55-bridgestone-7mm-i5323238056.html

A tutaj baza felg BMW: http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Moja na styling 32 15' wyglądała tak :D :

http://pictap.pl/di-XS2Z77J1.jpg

A w sygnaturze wygląda tak :) :

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.