Skocz do zawartości

Delikatne drgania BMW e60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy podczas postoju (automat w pozycji P) powinny być wyczuwalne delikatne drgania

Edytowane przez Anonymous

Opublikowano
Ten silnik tak ma... :) Późniejsza wersja już nie drży tak :) A swoją drogą, to właśnie w E60 jest to mocno wyczuwalne, mam E87 z tym samym silnikiem i tam nie czuć tych drgań tak bardzo :)
Opublikowano
Ten silnik tak ma... :) Późniejsza wersja już nie drży tak :) A swoją drogą, to właśnie w E60 jest to mocno wyczuwalne, mam E87 z tym samym silnikiem i tam nie czuć tych drgań tak bardzo :)

Poźniejsza wersja czyli? :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Coś w tym drganiu musi być. We wcześniejszej e46 z tym silnikiem wymieniłem poduszki pod skrzynią i silnikiem i drgania ustały, w obecnej e60 po kupnie też chciałem wymienić poduchy, bo czuć mrowienie pod tyłkiem, ale naczytałem się trochę na różnych forach i wszyscy zgodnie mówili, że to nic nie daje, że drgania są zawsze. Drgania są bardzo delikatne, ale są..

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
Coś w tym drganiu musi być. We wcześniejszej e46 z tym silnikiem wymieniłem poduszki pod skrzynią i silnikiem i drgania ustały, w obecnej e60 po kupnie też chciałem wymienić poduchy, bo czuć mrowienie pod tyłkiem, ale naczytałem się trochę na różnych forach i wszyscy zgodnie mówili, że to nic nie daje, że drgania są zawsze. Drgania są bardzo delikatne, ale są..

Aha czyli z tego wynika, że jest to normalne i trzeba dać sobie z tym na spokój...

Opublikowano
Miałem na myśli m47n..

A przepraszam, może machnąłem się w oznaczeniu i zamiast M47 kliknęło się N47

Opublikowano
Po lifcie n47, przed m47n2, to dwa różne motory.

Dzięki za rozjaśnienie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To już niech się wypowie ktoś kto ma taki silnik. Czytałem niedawno w dziale F10 i tam chłopaki pisali, że przy tym silniku buda drży, ale nie wiem jak to jest w e60.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
Drgania są powszechne przy N47, czyli tym po lifcie 177KM. Co ciekawe, słyszałem, że w F10 już nie występują takie drgania. Wiem, że np w X1 z 2012r nie drżało. W M47N drgania nie powinny występować :)
Opublikowano
Drgania są powszechne przy N47, czyli tym po lifcie 177KM. Co ciekawe, słyszałem, że w F10 już nie występują takie drgania. Wiem, że np w X1 z 2012r nie drżało. W M47N drgania nie powinny występować :)

Dziękuję bardzo za informację.

Opublikowano
Potwierdzam, mam 520d z 2008r silnik n47 i na postoju drgania minimalne są
Opublikowano
Potwierdzam, mam 520d z 2008r silnik n47 i na postoju drgania minimalne są

Dzięki za informację

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W e61 mam silnik n47 - listopad 2009 [180 tkm] - i też czuć bardzo delikatne drgania pod tyłkiem :).

W moim Mondeo 2.0 TDCi [też 180 tkm] mniej czuć drgania niż w e61.

Pytanie tylko czy ten typ tak ma, czy może to początek kończących się poduch pod silnikiem lub koło pasowe - nie są to mocne drgania ale wyczuwalne także gdy skrzynia jest w pozycji N. Wydaje mi się też, że ze wzrostem temperatury drgania stają się troszkę mocniejsze.

Pozdrawiam

3LiTe