Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[E34] Po godzinnym postoju i po uruchomieniu silnika nie dam rady włączyć żadnego biegu. Przy wyłączonym silniku biegi wchodzą z trudem. Dodam, że dotąd nie miałem problemów z włączaniem biegów. może ktoś wie co jest przyczyną i jak temu zaradzić. :mad2:

Dodam jeszcze, jest to e-34 z `89r. o przebiegu 250tys.km.

Opublikowano
Tak, to silownik sprzegla, wysprzeglik. Musisz wymienic na nowy. Sprawdz tez poziom plynu hamulcowego, bo on dziala w tym samym krwioobiegu.
Opublikowano

Dzisiaj wymieniłem wysprzęglik, odpowietrzyłem go - i niestety nic to nie dało. :mad2:

Gdy silnik jest włączony, lewarek zmiany biegów na luzie, wciskam sprzęgło i biegi nie wchodzą.

Będę szukał dalej. To chyba coś ze sprzęgłem, bo gdy włącze bieg, wcisne sprzęgło i odpale silnik - to auto jedzie - niezależnie od tego czy sprzęgło jest włączone czy wyłączone. Na włączonym silniku nie da się również wyłączyć biegu. Żeby zatrzymać auto trzeba wyłączyć silnik, albo wcisnąć hamulec - wtedy szarpnie i zgaśnie silnik.

Jest też czasem problem z włączeniem biegów na wyłączonym silniku, bieg wchodzi do połowy a później trzeba użyć większej siły - wtedy widać, że samochód lekko się przesuwa do przodu lub do tyłu w zależności, który to bieg.

Opublikowano

wyjąłem skrzynię - ok,

wykręciłem docisk - ok,

wykręciłem tarczę - ok

i o zgrozo :mad2: koło dwumasowe jest prawie w dwóch częściach, sprężynki się wysypały w drobnych kawałkach :duh:

Panowie gdzie i za ile można kupić takie koło dwumasowe? :modlitwa: