Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem subwoofer montowany w bagażniku pod tylna półką. W aucie mam audio HIFI, Jak mam podpiąć suba?? Do tego wszystkiego w subie sa oryginalnie 2 glosniki z czego do kazdego idzie po 4 kable. Gniazdko w obudowie ma wyprowadzone 8 kabli dlaczego??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może są podwójne cewki i stąd podwojona liczba zasilań?

Ja mam taki głośnik niskotonowy i właśnie ma 2x plus i 2x minus.

Ale o ile dobrze pamiętam, to sedan miał subwoofer tylko przy DSP (top hifi), wiec raczej trzeba będzie dociągnąć wiązkę do samego wzmacniacza, i (o ile wzmacniacz ma przygotowane wyjście) to tam się podłączyć.

Opublikowano
Dobra, a wyciagnięcie sygnału niskotonowego np. z tylnich głośników, do tego oddzielny wzmacniacz?? Dla mnie w moim zestawie audio poprostu brakuje basu. A z tymi głośnikami nie bede miał problemu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez sensu jest kombinować z zewnętrznym wzmacniaczem żeby zasilać nim fabryczne głośniki.

Jak chcesz dobry bass, to albo sub dodatkowy + wzmacniacz (wtedy konwerter z sygnału wysokonapięciowego na niskonapięciowy i wpinasz się w wzmak, na wzmaku przestawka lowpass, lub szukasz wzmacniacza z wejściami wysokonapięciowymi) , albo spinasz to tak jak fabryka kazała i ew lepsze głośniki.

Opublikowano
Z mojego wzmacniacza chyba nie bedzie wyjścia na suba. Oryginalne nagłośnienie w zupełności mi wystarcza za wyjątkiem braku basu i tylko to chce poprawić. Mam natomiast oryginalny subwoofer nokii i pasuje mi inni nicnie wała sie po bagażniku. Pytam tylko jak to zamontować by trochę dudnilo
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ale pytanie czy masz fabryczny wzmacniacz?

Jak masz to z radia idzie sygnał do wzmaka i rozchodzi się na wszystkie głośniki. Sprawdź czy masz wyjście na suba. Jak nie to może wystarczy wzmacniacz zmienić na taki co ma to wyjście - groszowa sprawa.