Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam od niedawna 335i xdrive w którym to BMW pomimo m-pakietu wkłada standardowe zawieszenie. Trochę słabo bo konkurencja np w S4 radzi sobie z lepszym zawieszeniem pomimo napędu quattro. Jak dla mnie zawieszenie jest za miękkie, nie daje dobrego feedbacku co jest na drodze, samochód skręca z opóźnieniem, lekko się przechyla na zakrętach i mocno się buja przód/tył przy przyśpieszaniu i hamowaniu. Jednym słowem zachowuje się bardziej jak limuzyna niż samochód który ma dawać nieco sportowego feelu. Chciałbym te mankamenty nieco poprawić ale nie chciałbym przesadzić w druga stronę i zrobić sobie taczki która co prawda będzie się trzymać jak przyklejona na równym ale będzie za twarda to codziennej jazdy (dziury, progi zwalniające itp).

Rozważam wymianę sprężyn na trochę krótsze i twardsze np. Eibach ProKit E10-20-031-06-22 (obniżenie przodu 20mm, tyłu 15) lub H&R Sport Spring (obniżenie przodu 16mm, tyłu 15mm). Z tego co masowo piszą w USA trzeba wymienić też amortyzatory bo na oryginalnych samochód zaczyna podskakiwać i wibrować więc w grę wchodziłyby bilsteiny B8 które często są polecane do tych sprężyn.

Druga opcja to wymiana kompletu na zawieszanie gwintowane np. Eibach Pro-Street-S PSS65-20-031-08-22. Minimalnie obniżenie to 30 mm, nie wiem czy nie za dużo jak na moje potrzeby (obecnie mam skok 7 cm z przodu i 6 z tyłu).

Trzeci kierunek to stabilizatory i silentblocki poliuretanowe.

Tyle moich przemyśleń, mam nadzieję na feedback od tych co już coś poprawili w x-drive i jak to się spisuje oraz od tych co też się zastanawiają jak ten temat ugryźć.

Opublikowano
U siebie mam sportowe HRy. Jednak mi zalezalo tylko na obnizeniu. Zawieszenie mam adaptacyjne i raczej nie odczulem roznicy w porownaniu do serii ale nie mialem okazji na niej za dlugo polatac. Nie chcialem tez stracic opcji adaptacyjnych amorow, a w momencie kiedy zakladalem sprezyny, nie bylo jeszcze zadnej opcji do mojego auta.
Opublikowano

Ja mam podobne odczucia w swojej 328 jak ty.

Mam już sprezyny hr (-30mm) i zamawiam bilsteiny b8 wraz ze stabilizatorami. To powinno zdecywowanie poprawić prowadzenie.

Przy takim obniżeniu będę musiał zdjąć niestety przednia dokładkę M-performance :cry:

Gwint będzie duzo bardziej twardy , dlatego odpuszczam .

89fd7c4724419b3am.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Upewnij się, czy Bilstein robi amortyzatory do f3x w x-drive. Jak pytałem do swojego (f10 535d xdrive), to usłyszałem, że nie robią. :(

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
Ja mam podobne odczucia w swojej 328 jak ty.

Mam już sprezyny hr (-30mm) i zamawiam bilsteiny b8 wraz ze stabilizatorami. To powinno zdecywowanie poprawić prowadzenie.

Przy takim obniżeniu będę musiał zdjąć niestety przednia dokładkę M-performance :cry:

Gwint będzie duzo bardziej twardy , dlatego odpuszczam .

Daj koniecznie znać jakie wrażenia po zmianach. Mógłbyś też napisać co zmieniasz w stabilizatorach tzn które części i od jakiego producenta? Słyszałem ostatnio od znajomego, że najlepszą poprawę dała mu właśnie wymiana stabilizatorów i silenblocków.

Opublikowano
Upewnij się, czy Bilstein robi amortyzatory do f3x w x-drive. Jak pytałem do swojego (f10 535d xdrive), to usłyszałem, że nie robią. :(

Z xdrive raczej nie ma juz problemu. Gorzej z opcja zawieszenia adaptacyjnego. Tu jak narazie jest chyba tylko opcja od KW z wtyczka, ktora wylacza adapacyjne zawieszenie i wywalanie bledow z tego powodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bilstein uparcie twierdzi, że do F10 z x-drive nie robią amortyzatorów (dzwoniłem nawet dzisiaj). Podobnie K&W (kontakt mailowy w ostatnim miesiącu).

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie H&R w kombinacji z Bilsteinami B8 się nie sprawdziły. Z przodu był za mały skok i amortyzatory często dobijały do końca a do tego w B8 nie ma odbojników wiec uderzenie było dosyć nieprzyjemnie. Jak by ktoś miał ochote sprawdzic te sprezyny z innymi amortyzatorami to mam je do sprzedania w dobrej cenie.