Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ile przejeżdżacie na komplecie opon w x-drivie?

Powiem Ci Kolego, że problem leży w sposobie jazdy również :) Jak ktoś lubi polatać to masa takiej 5-tki na łukach w X-drivie bardzo szybko liże opony na brzegach, bo nie chodzi o bieżnik na środku :)

E60 535i 2009 M Sport / Schwarz 2 / Shadowline - touched by R-PERFORMANCE - gone

F10 535i 2013 M-sport / Schwarz 2 / Shadowline ++ by DYNOSOFT - his - gone

M3 E92 2012 Competition - gone

F10 535i M-sport LCI / Carbon Shwarz

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ile przejeżdżacie na komplecie opon w x-drivie?

Powiem Ci Kolego, że problem leży w sposobie jazdy również :) Jak ktoś lubi polatać to masa takiej 5-tki na łukach w X-drivie bardzo szybko liże opony na brzegach, bo nie chodzi o bieżnik na środku :)

No wiadomo, że nie o środek bieżnika :D

Powiedzieli, że jeszcze 1 sezon przejeżdżę, ale generalnie to by było na tyle, więc zakładając następny sezon to zrobiłbym około 35-40tys km na oponach. Zastanawiam się co by było gdyby geometria była dobra - rozjechała się zbieżność prawy-przód i kąt pochylenia lewego przodu. Cała reszta OK, ale ściągało w lewo i kiera krzywo już była :?: Ale ponieważ na ten sezon nie zdążyłem 20'' kupić, to na przyszły sobie wstawie. Będzie motywacja dodatkowa :)

Opublikowano

Powiedzieli, że jeszcze 1 sezon przejeżdżę, ale generalnie to by było na tyle, więc zakładając następny sezon to zrobiłbym około 35-40tys km na oponach. Zastanawiam się co by było gdyby geometria była dobra - rozjechała się zbieżność prawy-przód i kąt pochylenia lewego przodu. Cała reszta OK, ale ściągało w lewo i kiera krzywo już była :?: Ale ponieważ na ten sezon nie zdążyłem 20'' kupić, to na przyszły sobie wstawie. Będzie motywacja dodatkowa :)

Nawet wzorowa zbieżność niewiele by pomogła ;) W skrócie - zapierd..alasz - opony liże w oczach :)

E60 535i 2009 M Sport / Schwarz 2 / Shadowline - touched by R-PERFORMANCE - gone

F10 535i 2013 M-sport / Schwarz 2 / Shadowline ++ by DYNOSOFT - his - gone

M3 E92 2012 Competition - gone

F10 535i M-sport LCI / Carbon Shwarz

Opublikowano
Nawet wzorowa zbieżność niewiele by pomogła ;) W skrócie - zapierd..alasz - opony liże w oczach :)

Tylko, że ja na prawdę nie zapierd..am :nienie: Te czasy mam już dawno za sobą. Na autostradzie czasem dobijam do 220km/h - oczywiście tej niemieckiej :twisted:

Swoją drogą jeszcze kolejna ciekawostka.

01/06 pojechałem na 1 serwis olejowy. Zmienili co trzeba. Od tego momentu auto zaczęło palić ok 1-1.5l więcej na każde 100km.

Przeanalizowałem wszystko i wyszło mi, że na początku kwietnia zmieniłem opony na letnie, więc 2 miesiące jeździłem na letnich. Nie ma więc możliwości zrzucenia winy na różnicę w kołach zimowych i letnich.

Jedyna zmiana jaka nastąpiła to olej BMW vs MOTUL X-Clean+ 5W30.

Czy uważacie, że faktycznie taka może być różnica w spalaniu przy zastosowaniu tylko innego oleju? Powiedziano mi, że nie zmieniano żadnego oprogramowania na przeglądzie - bo podejrzewałem, że mi ECU tuning zrobili na jakiś bardziej ekologiczny, ale wypierają się, że nic nie dotykali :?:

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

01/06 pojechałem na 1 serwis olejowy. Zmienili co trzeba. Od tego momentu auto zaczęło palić ok 1-1.5l więcej na każde 100km.

Spotkałem się ostatnio z takim przypadkiem w aucie innej marki- po przeglądzie i wymianie oleju, filtrów itp skoczyło wyraźnie spalanie przy takim samym trybie jazdy. :roll: :roll: :roll:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
ja tak miałem kiedyś w Mitsubishi L200 - po serwisie w ASO zaktualizowali soft i zaczął palić więcej, wiec w tym widziałbym przyczynę
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja tak miałem kiedyś w Mitsubishi L200 - po serwisie w ASO zaktualizowali soft i zaczął palić więcej, wiec w tym widziałbym przyczynę

Ale pytałem się czy soft aktualizowali. Stanowczo zaprzeczyli, że nic nie było update'owane :?

Opublikowano

Też mi sprawia frajdę, ale mógłbym bez tego żyć. Po pierwsze tylko ja ( jedyny stały użytkownik ) nie trzaskam drzwiami. Syn może już się nauczył, Żona ciągle zapomina bo u siebie w aucie tego nie ma. KAŻDY pasażer wali drzwiami jak leci, mimo że ciągle przypominam o tym gadżecie. A każde trzaśniecie mnie boli podwójnie :mrgreen:

Suma summarum G30 wezmę bez tego dodatku.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

To i ja poszedłem trochę dalej. Odswieżyłem ceramikę (właściwie cała nowa wraz z polerką) + folia bezbarwna na zderzaku, masce, błotnikach, słupkach A, kawałku dachu, pod klamkami, na klapce wlewu paliwa i na fragmencie części załadunkowej zderzaka tylnego. Dorzuciłem komplet felg 464M, przepolerowany "Piano Black" + ceramika na skórze i chyba wyszło nieźle :)

http://imageshack.com/a/img922/9301/YAoGFx.jpg

http://imageshack.com/a/img922/5451/KO7Bjs.jpg

http://imageshack.com/a/img924/2852/nF4vnl.jpg

http://imageshack.com/a/img924/1192/1kp8aI.jpg

• 5 miesięcy temu...