Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z odkręceniem nakrętek w tylnych piastach, tych co przykręcaja półosie. Ktos wcześniej już to odkręcał , jakis partacz i obrobił nakrętkę. Co z tym robić, czekam na jakies podpowiedzi.

Dzięki i pozdrawiam.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Nowe nakretki juz zamówiłem w serwisie BMW - koszt niewielki 18 zł/szt., jutro mają być. Chyba bedzie trzeba użyć przecinaka, ale dostep tam utrudniony jest przez kołnierz piasty no i trzeba będzie uważać na gwint na półosi.

Zobaczymy może się uda.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Grzejąc palnikiem należy uważać żeby nie przegrzać wielu rzeczy wokół.

Domyślam się, że łożsko będziesz zmieniał. Pozostaje jeszcze przegub i czujnik abs, który nie zawsze chce się zdemontować.

Można spróbować przyspawać do tej obrobionej nakrętki jakąś starą nasadkę, przykładając ją czołowo, żeby tylko weszła na koniec gwintu od półosi. Efekt murowany. Spawanie dodatkowo rozluźni gwint.

Opublikowano

No i po krzyku. Niestety przecinak i młotek był niezbędny, gdyż gazów nie posiadam a robię to sam w garażu. Klucz oczywiście wyżej wymieniony z nasadką mam z bardzo długim ramieniem ale na nic się nie zdał gdyż ta nakrętka jak pisałem wczesniej była lekko obrobiona i klucz się ześlizgiwał. Po odkręceniu nakretki gwint jest cały, całe szczęście że się nie uszkodził, półoś - przegób wyszedł ładnie - lekko, czujnik ABS-u był zapieczony ale pomogła nafta, nic lepiej nie penetruje rdzy. Linka ręcznego hamulca również zapieczona ale udało się wyciagnąc ją w całości. Jutro ciag dalszy pracy, wymiana łożyska chyba nieunikniona gdyż kręcąc ręka czuć małe opory i szumi strasznie.

Jakiej firmy łożysko polecalibyście, oczywiście w miare dobrej firmy i za rosądne pieniądze?

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
Tak z Wielunia, a co u Jacka nie wiem bo nie jeżdżę do niego od juz bardzo długo, oj bardzo długo, czasami widzę go kabrioletem e30.
BMW to pełnia życia.