Skocz do zawartości

318is.Bardzo duże zużycie paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zapoznaj się z tym....

viewtopic.php?f=68&t=120678

Cześć wszystkim :)

Mam bardzo duży problem ze spalaniem w moim samochodzie E36 318is coupe, a dokładniej gdy zatankuje za 50zł to przejeżdżam TYLKO 45-48km, byłam już u 3 mechaników i żaden nie może znaleźć przyczyny. Sonda lambda była sprawdzana i jest w bardzo dobrym stanie. Bardzo proszę o pomoc bo takie spalanie raczej nie jest normalne, a ja już sama nie wiem co mam robić. :cry: Dodam jeszcze, że gdy odpalam to obroty mi falują i też nikt nie wie dlaczego.

Opublikowano
Ciekawe jak sprawdzali Ci tą sondę.Potrzebna dobra diagnoza komputerowa przyczyn może być wiele sonda przepływka,nieszczelny układ itp.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Przy cenie benzyny ok. 4,60zł to spalanie rzędu 22 - 24 litra na stówkę, a to co najmniej 2x za dużo, o ile nie ma wycieku paliwa to silnik wręcz powinno zalewać paliwem.

Nie ma objawów dławienia, mulenia czy wręcz smrodu nie przepalonego paliwa z wydechu?

Jak sprawdzili sondę, kompem, miernikiem czy organoleptycznie?

Do sprawdzenia również czujnik temperatury od ECU.

Co do falowania to sam z tym kiedyś walczyłem, do sprawdzenia szczelność dolotu, silniczek krokowy u mnie pomogła wymiana przepływki (teraz tylko czasami sporadycznie zafaluje na zimnym silniku).

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
  • Autor

Sondę sprawdzał kompem i nic nie wykazało to ją przeczyścił i wszystkie filtry.

Nie dławi się, nie muli, nie śmierdzi owszem tłumik uważam, że jest do wymiany bo spawany raz już był, wycieków też żadnych nie mam.

Również myślałam o tym, żeby wymienić przepływkę i na pewno to zrobię.

Wszystko działa idealnie tylko to spalanie mnie przeraża i nie wiem jaka jest tego przyczyna.

Opublikowano

Prowokacja albo ten mechanik powinien jeszcze raz pójść do szkoły. Jak sonda może mieć prawidłowe wskazania skoro silnik spala takie ilości paliwa ?

Może masz uszkodzony czujnik poziomu paliwa ,może paliwo zostaje w lewej komorze i nie jest przelewane do prawej ? Może przewody paliwowe przy silniku puszczają ? Czy tankowałaś pełny zbiornik i po 100km dolewałaś do pełna ?

Opublikowano

Jeszcze mała uwaga co do sondy - błąd zrobili że ją wyczyścili, jakakolwiek ingerencja może spowodować uszkodzenie ceramiki.

Rzecz jasna tego elementu się nie czyści ponieważ podlega ona procesowi samo-oczyszcznia (wysokie obroty i odpowiednia temperatura spalin)

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Opublikowano
  • Autor

Czujnik poziomu paliwa wydaje mi się być sprawny, nie mam pojęcia czy paliwo zostaje w lewej komorze nawet o tym nie pomyślałam więc na pewno sprawdzę. Podobno wszystkie przewody są w porządku ale teraz to już sama nie wiem. Nie tankowałam do pełna, ale ostatnio gdy znowu zatankowałam za 50zł żeby sprawdzić ile przejadę to przejechałam aż 85km i bardzo się zdziwiłam po ponownym zatankowaniu za 50zł wszystko wróciło do normy i znowu tylko 45km udało mi się przejechać i od razu sprawdziłam ile na rezerwie mi przejedzie wyszło 25km.

Czyli co to znaczy, że zepsuł mi sonde i muszę ją wymieniać?

Opublikowano
Czyli co to znaczy, że zepsuł mi sonde i muszę ją wymieniać?

niekoniecznie ale tak jak kolega napisał to najlepsza droga do jej uszkodzenia. Sprawdż czy w lewej komorze jest paliwo to częsta przypadłość w e36 że nie przelewa i wtedy pompa pracuje na sucho choć paliwo w zbiorniku jest.Nie ma możliwości poza wyciekiem oczywiście żeby taka ilość przelatywała przez silnik a sprawna sonda wskazywała normalne parametry.Zatem w grę wchodzi brak przelewu i błędne wskazanie czujnika lub wyciek.
Opublikowano

Nie twierdzę że sondę zepsuli, lecz z własnego doświadczenia wiem jak delikatny jest to element.

Poziom paliwa w obu komorach można sprawdzić bardzo łatwo w INPIE przynajmniej tak jest w E46 (można sprawdzić również z funkcji ukrytych), a w E36 szczerze mówiąc nigdy nie sprawdzałem.

Opublikowano
Poziom paliwa w obu komorach można sprawdzić bardzo łatwo w INPIE przynajmniej tak jest w E46
można i w e36 bo kilka dni temu sprawdzałem ,ale warunek sprawne czujniki poziomu .
Opublikowano
No to tym bardziej prosta sprawa do diagnozy, aby wykluczyć czujniki.

Opublikowano
Prowokacja albo ten mechanik powinien jeszcze raz pójść do szkoły. Jak sonda może mieć prawidłowe wskazania skoro silnik spala takie ilości paliwa ?

Też myślałem wcześniej o tym, że to podpucha jakaś

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
  • Autor
Dziękuje wszystkim za pomoc, wszystko posprawdzam i dam znać czy się udało. :cool2: