Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witajcie mam bmw e39 z 96r non stop mam z nią problem zaczeło sie od czujników auto straciło moc i sie zaduszało jak i na gazie tak i na benzynie ale jakoś sie kulało na tym i na tym wymieniłem po kolei czujnik wałka korbowego sonde lambde przepływomierz założyłem cefki Boscha i czujnik wałka rozrządu troche to trwało bo kupowałem nowe części z ASO chciałem to zrobić raz a dobrze auto nie reagowało bez efektu przynajmniej mój mechanik tak twierdził auto stało u niego rok czasu gdy je odbierałem auto odrazu gasło na benzynie ale jak odpaliłem na gazie auto ożyło :D mechanikowi nie przyszło do głowy żeby sprawdzić je na gazie radość nie trwała zbyt długo bo niedawno coś mi sie stało z gazem odpala raz na gazie gasnie i drugi raz nie odpala jest chyba za wysoka dawka gazu ustawiona i zalewa silnik wszystko ok ustawie gaz bedzie git. ale teraz do rzeczy jezeli auto stało jakis czas niejeżdżone co mogło sie stac z układem paliwowym pompa sie załacza bo słychać wtryski były sprawdzane nie są zapieczone auto odpala na benzynie na chwile po czym gaśnie wiem że to nie jest wina silnika bo na gazie auto jezdziło ? miał ktoś podobny problem prosze o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego, może dużo do tematu nie wniosę, ale facet trzymał ci rok auto i wymieniał wszystko po kolei? :shock:

To przecież jakas paranoja, gość mógł więcej napsuć jak naprawić.

Zabieraj samochód do kogoś normalnego ogarniętego (mechanika a nie wymieniacza) bo cie chłop z torbami puści.

Zaczyna się od porządnej diagnostyki komputerowej, a nie od wymiany wszystkiego co się napatoczy.

Opublikowano
tak najpierw zrobiłem diagnoze wyskoczyły wszystkie te rzeczy które wymieniłem połowy mogłem uniknąć bo jeżeli jakiś czujnik padnie i silnik przestanie działać prawidłowo to też inne czujniki w tym momencie zaczną pokazywać błąd gość poprostu nie wiedział jaki czujnik powoduje całe zamieszanie i celował to czuj wału korbowego to cefki to przepływomierz a okazało sie że musiałem wymienic czujnik wał rozrządu ale gdy auto stało u mechanika cos sie stało jeszcze z układem paliwiwym mało tego zabrałem to auto do innego miasta do niby dobrych mechaników pojechałem do nich na gazie bo na benz nie jedzie chciałem żeby mi odnalezli przyczyne czemu mi na benz nie jezdzi a oni mi zaczeli sprawdzac rozrząd czy nie przestawiony {hmm na gazie rozrząd sie ustawia bo jezdzi a na benzynie przestawia} postało tam auto jeszcze 3miesiace i odebrałem je tak jak zawiozłem dlatego szukam pomocy w necie bo mam dosc mechaników z mojej okolicy
Opublikowano

opisz dokładnie jakie były objawy zanim zaprowadziłeś auto do magika : co się działo a nie ze zaczęło się od czujników bo ich wymiana i tak nic nie dala.

najpierw podłącza się autko pod kompa i czyta błędy potem dopiero wymienia.

teraz gazu nie ustawisz , musisz najpierw zrobić tak aby auto jeździło na benzynie i dopiero ustawiać gaz i proponuje nie jeździć teraz na gazie bo możesz mieć droższą naprawę

co się dzieje teraz odpala na benzynie i gaśnie czy nie odpala

i pisz tak żeby dało się to czytać :mad2:

Opublikowano
odpala na benzynie pochodzi chwile i nagle obroty zaczynają spadać a czasami jest tak że obroty potrafią spaść do samego dołu silnik popierdzi i albo zgaśnie albo z powrotem wskoczy na 650obr na chwile
Opublikowano
ale w sumie sama wymiana czujników jednak coś dała bo przedtem auto nie miało mocy i na gazie i na benzynie trzeba było delikatnie dodawać gazu bo auto sie zaduszało ledwo bo ledwo sie kulało ale na benz i na lpg a teraz jezdziło tylko na lpg czujniki są orginalne nie żadne zamienniki chińskie
Opublikowano

musisz podłączyć kompa bo tak to będziemy zgadywać jak twój mechaniki.

na rozum biorąc masz problem z mieszanka paliwa

trzeba sprawdzić jak wygląda mieszanka paliwowi powietrzna i wtedy podejmować następne kroki

Opublikowano
A może na początek wyłącz gaz. Zresetuj komputer od benzyny i wtedy sprawdź co się będzie działo. Gazu bym nie włączal do ustalenia przyczyny. No i podłączenie pod kompa jak koledzy podpowiadają. Przyczyn może być wiele : pompa paliwa, wtryski, regulator ciśnienia, filtr paliwa i od niego bym zaczął jeżeli nie był wymieniany.

Kocham mój kraj, nienawidzę mentalności!

Tego narodu i tej zaściankowości!