Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Calego schematu nie moge niestety zamiescic ale fragmenty konkretnych ukladow tak. Napisz co konkretnie w instalacji e46 cie interesuje.

7 ostatnich cyfr VIN numeru rowniez bedzie bardzo pomocne.

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzebie starego kotleta...

Mam problem z za dużym poborem prądu na postoju ok 0,5A wiem że jest to związane czytnikiem navi i bezpiecznikiem 41,

pytałem o rozwiązanie problemu tu:

viewtopic.php?f=91&t=126039

zasugerowano że jest to wina instalacji nie czytnika...ktoś może potwierdzić?

Miał ktoś podobny problem? Jak się za to zabrać?

Schemat instalacji tej nieszczęsnej navi, jakieś przekaźniki?

Mój vin PP26208

Dzięki

Opublikowano

po wypięciu czytnika navigacji pobór prądu w normie, a więc czytnik...

1) Tylko teraz czy to wina czytnika czy instalacji jak sugeruje kolega z postu wklejonego wyżej?

2) Może ktoś może pomóc i podpiąć swój czytnik do mojej bety, lub mój czytnik do jego auta?

3) Jeśli to instalacja to gdzie szukać usterki?

Opublikowano

Chodzi o to że czytnik działa i pobiera prąd prawdopodobnie prawidłowy, jedynie nie przechodzi, po wyłączeniu auta, w stan czuwania, tylko zasila się prawie cały czas 0,5A co powoduje wyładowanie aku. po ok. 3 dniach.

Podobno, czego nie potwierdziłem, są dwa zasilania czytnika, normalne (w czasie pracy nawigacji i auta) oraz podtrzymujące (gdy auto zgaszone). Moim zdaniem podtrzymujące się nie włącza.

Opublikowano

jest tylko jedno zasilanie, z aku przez bezpiecznik F41, na stałe. Navi włącza się i wyłącza przez K-bus, wszelkie komendy z boardmonitora też dostaje przez K-bus, jeśli byłaby np. przerwa na K-bus to moduł navi nie reagowałby na polecenia przycisków i pokręteł.

Generalnie do navi podłączone jest:

- zasilanie po F41

- masa

- K-bus (sterowanie)

- sygnał prędkości (z ASC/DSC)

- sygnał wstecznego

- RGB (obraz do moduło video)

- dźwięk ("navigadki" do radia)

Opublikowano

Wg Ciebie problem nie jest w zasilaniu, tylko w czytniku...

Kiedyś go oddałem znajomemu który zabrał go gdzieś do sprawdzenia niby jest ok, ale czy wogóle sprawdzali...

Kolega duniek w poście linkowanym wyżej sugeruje zasilanie a nie czytnik...

Już sam nie wiem

W takim razie co sugerujesz? Czy moge coś sam posprawdzać? Czy ASO za 320zł/h lub inny elektryk?