Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Poprzedni właściciel zgubił kluczyk dał mi jeden czarny z pilotem, jeden czarny bez pilota i szary. Pomyślałem, ze mógłbym dorobić grot i zaprogramować go do immobilizera. Problem z pilotem. Czy jeśli kupię używaną elektronikę od innego auta, to czy po wejściu w kodowanie kluczyka normalnie będę mógł dodać inny pilot?
Opublikowano

Jeżeli na kluczykach bez pilota auto normalnie odpala to znaczy, że są w nich pestki Immo i komunikują się poprawnie z EWS. W takiej sytuacji dorobienie pilota jest proste.

Kupujesz: surówkę kluczyka, stary kluczyk z pilotem z działającą elektroniką. Frezujesz na surówce odpowiedni grot, przekładasz elektronikę, rozcinasz swój stary kluczyk bez pilota, wyciągasz pestkę Immo, wkładasz ją do nowego kluczyka, składasz kluczyk do kupy, bierzesz wszystkie kluczyki z pilotem jakie masz, idziesz do auta i przeprowadzasz adaptację pilota centralnego zamka z samochodem - nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych narzędzi, programów, komputera.

Opisy adaptacji były wielokrotnie podawane na forum. Wystarczy użyć wyszukiwarki.

Jeżeli na kluczykach bez pilota auto nie odpala - brak pestki Immo, cały proces należy poszerzyć o dorobienie nowej pestki i ją już trzeba zakodować. Koszty wtedy wychodzą z tego co pamiętam koło 800 zł w aso za cały kluczyk.

Opublikowano
800zł za komplet kluczy jeżeli w aucie są oryginalne moduły komfortu,bo zamawia się klucze po nr vin,jeżeli ktoś wymienił moduł komfortu to nowe klucze z aso nie będą działać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeżeli ktoś wymienił moduł komfortu to nowe klucze z aso nie będą działać.

Raczej EWS/sterownik silnika, w takim przypadku po wymianie modułu komfortu też nie dało by się odpalić auta.

Opublikowano
sory że tak spamuje po różnych tematach ale niedawno kupiłem sobie bawarkę i chciałbym ją uzupełnić. chciałbym nie dużym kosztem dorobić sobie 2 kluczyki ale mam immobilizer i teraz pytanie co zrobić? zamawiać z allegro jakieś czy w mieście za opłatą 600zł dorobić klucz?
  • 4 lata później...
Opublikowano

Odgrzewam temat. Czy ktoś już kodował kluczyk świeży do EWS? Nie chodzi mi tu o zgranie pilota do otwierania/zamykania centralnego zamka, a o dodanie kolejnego czystego kluczyka do immo, żeby można było odpalić nim auto.

Po przegrzebaniu sieci znalazłem instrukcje takiego kodowania programem z paczki inpy czyli Tool32.

Mam zgrane wszystkie pliki z folderu WORK w razie niepowodzenia choć instrukcja wydaje się być prosta, a sama czynność niezbyt skomplikowana (trudniej jest zakodować dzienne)

Ma ktoś doświadczenia/kodowal kluczyk do immo?

Zakupiłem czysty kluczyk z pilotem i cała elektronika, pozostało tylko zakodować

Opublikowano

Wiec jak się odnieść do tego?

EWS3 - nowe klucze aktywować, stare dezaktywować - Admin - 23-02-2010

Jak w tytule:

-nowy klucz przekręcamy na 1

-wybieramy TOOL32 z paczki Inpy

-Otwieramy EWS.PRG z folderu ECU

Aby otrzymać Nr. Klucza wybieramy w Tool32 :

"status_lesen"

Code:

STAT_AKTUELLE_SCHLUESSELNUMMER = 3

Nastepnie "schl_daten_lesen" (Argument: 3):

Code:

...

SCHL_FREIGABE = 1

SCHL_FREIGABE_TEXT = gesperrt und schon benutzt

...

I to juz powinien byc nowy kluczyk, teraz włączamy funkcje pilota dla zamków:

wybieramy Job "schl_sperren_freigeben" (Argument 3; 3) ostatnia górną linijkę zmieniamy (i kontrolujemy cały czas Nr. Klucza)

Teraz linijka klucza tak powinna wygladac:

Code:

...

SCHL_FREIGABE = 3

SCHL_FREIGABE_TEXT = freigegeben und schon benutzt

...

Identyfikacja klucza na koniec:

1. Wszystkie klucze trzeba mieć przy sobie

2. Siadamy do auta, zamykamy drzwi

3. Jeden z kluczyków do stacyjki i na 1

4. Kluczyk przekręcamy z powrotem i wyciągamy

5. Ten kluczyk naciskamy na guzik Otwórz i trzymamy dalej

6. 3x po kolei naciskamy na BMW znaczek

7. Puszczamy wszystkie guziki

8. auto powinno teraz zamykać i otwierać

Dla następnego kluczyka powtarzamy procedurę w punktach 5-8 nie zwlekając w czasie, tylko od razu.