Skocz do zawartości

WinKFP - INSTRUKCJA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym, że nikt nie odpisał postanowiłem doczytać i spróbować.

Niestety poległem.

w WinKFP zaktualizowałem :78 KLIMA OKAY 9199260 VG88037 21.12.2015

sprawdziłem rodzinę sterownika bo bo win nie było IHKA87 a po numerze znalazłem go w IHKA81 to puściłem aktualizację.

Oczywiście zmieniając vin. Wszystko przebiegło normalnie bez błędów, trwało może z 3 minuty.

Odczytałem UIF vin został zmieniony czyli ok a tu lipa!

Na wyświetlaczu od klimatyzacji wyświetla "NC" i temperaturę zewnętrzną.

Co poszło nie tak?

w zasadzie sterownik miał aktualną wersję ale chciałem również zmienić vin.

Proszę o jakieś podpowiedzi.

• Odpowiedzi 260
  • Wyświetleń 179,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Nie wiem, ista robi to sama.  W winkfp zawsze przejeżdżam wszystkie powiązane moduły czystym plikiem i zawsze śmigało. Potem dopiero przywracałem kodowanie porównując sobie pliki w ncsdummy. 

Opublikowano
Odpowiem sobie, programowanie pustym *MAN rozwiązało problem;)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

z pierwszego postu spoko ale nic nie wspomniał o kodowaniu NCSem po zmianie Vin i aktualizacji sterownika.

Din76 coś wspominał że trzeba przekodować moduł który aktualizowaliśmy ale nie napisał czym i w jakim celu to robimy.

Ktoś może rozjaśnić temat?

DSC-0390-vert1.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, czy ma ktoś informacje czy winkfp korzysta z lini K? Chodzi mi o to czy można zrobić aktualizacje "na stole" Żeby nie uwalić sterownika.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Temat praktycznie umarł ale może jakaś dobra dusza podpowie co robię źle. Chciałem zaktualizować sterowniki w moim E91 te mniej istotne jak czujnik deszczu, klimatyzacja czy Junction box.

Podłączony prostownik 20A, wszystko robię na Win 11, INPA czy ISTA działa bez zastrzeżeń. WinKFP też skonfigurowany i wgrane najnowsze SP daten E89 według poradnika z pierwszej strony. Udało mi się zJBBF, CID, ZBE. Żadnych błędów czy komplikacji. Doszedłem jednak do MRS i tutaj zaczęły się schody. Wybrałem ZB, wybrałem ECU family i wpisałem VIN. Proces dochodzi do 100%, gaśnie ekran iDrive i wywala błąd poduszek, napinacza i maty zajętości fotela. Kasowanie błędów nie przynosi skutków. Powtarzałem czynność z 10 razy za każdym razem z takim samym skutkiem. Auto odpala, można zmienić biegi ale skrzynia jest w jakimś dziwnym trybie bo startuje z 2 biegu. W ECU zapisany jedynie błąd "Nie wykryto kierowcy" czy coś w tym stylu.

20231101_102436.jpg

20231101_165751.jpg

Opublikowano

No właśnie nie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to spróbuj wszystko czystym MAN przekodować. Zrób sobie kopie kodowania jak masz coś porobione to sobie później porównasz zmiany.

Kilka razy aktualizowałem cały samochód zwykłym chińskim kablem i zawsze śmigało.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano

Czyli aktualizacja nie przywraca oryginalnego kodowania? Bo myslalem, że ten pusty plik wgrywam dopiero jak coś źle zakoduje i sypie błędami?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem, ista robi to sama. 

W winkfp zawsze przejeżdżam wszystkie powiązane moduły czystym plikiem i zawsze śmigało. Potem dopiero przywracałem kodowanie porównując sobie pliki w ncsdummy. 

spacer.png

Opublikowano

Niestety nic nie pomogło. Nie wiem co zrobiłem źle? Może zabrakło prądu? Z resztą sterowników nie było takich problemów. Nie dotykałem jedynie tych ma linii MOST i potrzebujących sporo czasu jak DDE czy EGS.

Odwlekana od prawie dwóch lat wizyta u speca w końcu się ziściła 😅 Sterownik postawiony na nogi, do auta wgrane od nowa wszystkie najnowsze sterowniki i w końcu mogę aktualizować mapy bo były jeszcze fabryczne 2008-02 i za nic nie szło wgrać nowszych z pendrive'a.