Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może ktoś z kolegów wie gdzie (pod jaki pin i moduł) podłączyć silniczek spryskiwacza reflektorów? Wcześniej były zwykłe lampy teraz są ksenon. Podłączenie pod przewody silnika spryskiwacza szyb wiąże się z zużyciem hektolitrów płynu :wink: . Rozumiem , że masę na "karoserię" , a sterujący + gdzie podłączyć? Rozumiem ,że trzeba aktywować tę funkcję. Przeglądałem fora, ale nie ma nic o takim podłączeniu odnośnie E60. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano
Tak, ale są sterowane osobno, włączają sie nie cześciej niż co ok 10 minut, oraz tylko przy włączonych światłach. Spryskiwacze szyb nie maja takich ograniczeń, zawsze działają
Opublikowano
Dzięki kolego cdxa . Co ja się nakombinowałem z tymi spryskami :? :? :? . Miałem podłączone pod spryski szyb, ale wtedy nie "chodziły" dwa spryskiwacze reflektorów tzn. jeden działał a drugi nie wysuwał się do końca (brakowało ok. 5mm wysunięcia do zadziałania). Wymieniałem kilkukrotnie pompkę spryskiwaczy, spryski,przewody, czyściłem zbiorniczek i nadal miałem to samo :evil: ,aż w końcu wziąłem pompkę spryskiwaczy na tzw. "krótko" od akusa i spryski działały :shock: , czyli wychodziło na to że na jednym przewodzie za "słaby" był prąd (napięcie). Jeszcze raz podziękowania dal cdxa
Opublikowano
Hmmm.... :( , podłączyłem + (plus) pompy spryskiwacza reflektorów do Pinu 1 w złączu X13252 modułu KBM , a - (masę) pompki dałem na "karoserię) i ... nic nie działa, zakodowano mi spryskiwacze w module KBM , zmieniłem moduł na high i też nic. Czy ten PIN 1 z złącza o nr X13252 to powinien iść bezpośrednio do silnika spryskiwacza czy przez przekaźnik? Podłączyłem bezpośrednio trochę dziwi mnie to , że ten przewód od tego pinu to ma mały przekrój. Help! :wink:
Opublikowano
Spryskiwacze sterowane przez przekaźnik z modułu KBM, złącze X13252 pin 1 , gdzieś to przeoczyłem "przez przekaźnik" :oops: , jutro podłącze przez przekaźnik i zobaczę czy będzie działać :wink:
Opublikowano
No i pomimo podłączenia przez przekaźnik nie działa pompka spryskiwacza reflektorów ....... :evil:
Opublikowano
Musisz szukać przyczyny, spryskiwacz jak pisałem poprzednio działa tylko przy włączonych światłach. Mam nadzieje że ty bezpośrednim podłączeniem pompki nie ubiłeś wyjścia sterującego przekaźnikiem.
Opublikowano
Temat ogarnięty, po prostu zły miałem przekaźnik , teraz jest OK. dzięki , ale co się nawkur.... to :? moje he he Jeszcze raz dzięki.
  • 6 lat później...
Opublikowano
Witajcie. wiem że to 7 lat później :D ale czy mogę liczyć na pomoc w sprawie podłączenia elektrycznie pompki spryskiwaczy lamp? Wiem że przekażnik i pin nr1 ale czy ktoś wyjaśni dokładnie jak to zrobic, jaki przekażnik itd