Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie chce z tuningowac taka BMW 318 is i pyatnie co mozna zrobic zeby podniesc moc ma to byc naprawde mocny samochod co da rade wymienic ??Tak mysle nad Turbina macie jakies adresy kto sie tym zajmuje nr tel jaka cena takiej turbiny moze byc ??Co jeszce napewno chip wydech ale co jescze ??

Pozdrawiam i czekam na propozycje

Opublikowano
Najlepszym wyjściem będzie zakup... 325i albo M3 jeśli ma to być naprawdę mocny wóz. Założenie turbiny będzie nieopłacalne, chyba, że masz naprawdę dużo pieniędzy i nie masz co z nimi zrobić...
Opublikowano
Jak chesz wstawic turbine jak oczywiscie cie stac to tylko profesionalnej firmie np.vtg czy inne a oni ci zrobia pełny kosztorys i wtedy sie zdecydujesz ale według mnie to pierw ten automat trzeba wymienic!! A tak wogule 1.8 nie zabardzo ,vtg miało bmw 2.5 i wstawilo turbine i bez problemu odsadzało m3
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano

1.8iS jest dosyć podkręconym silnikiem jak na swoje lata. Turbina może poważnie zaburzyć bilans cieplny silnika. Szczególnie, że seryjnie nikt jej tam nie montował. Poza tym to spory wydatek, raczej nieopłacalny. Koszty są uzależnione od mocy. Do 150% pierwotnej mocy, czyli jakieś 210KM powinieneś zamknąć się w kwocie kilku tysięcy (zależy od warsztatu i samej turbiny). Jednak powyżej tych 210KM, będziesz musiał zmienić połowę silnika i osprzęt. Pamiętaj też, że takie przeróbki zmniejszają żywotność silnika, staję się on też dużo bardziej czuły na wszelkie zaniedbania. Do tego dochodzi drastyczny wzrost spalania i zmiana charakterystyki silnika.

ZDECYDOWANIE ODRADZAM TAKICH MODYFIKACJI :!: :!: :!:

Opublikowano

a to co polecacie zalozyc silnik 2.5 litra ??I co potem mozna z niego wykombinowac zeby bylo jeszcze wiecej mocy ??

Silnik od M kosztuje okolo 13 tys zł

A ile turbina moze kosztowac ?I ile daje KM ?

Zalezy mi na tuningu tej bmw bo mam ja pomalowana kameleona zderzaki lampy itd za ktory zaplacilem ponad 10 tys zł

AA co proponujecie zeby naprawde bylo duzo mocy !!

Pozdrawiam

Opublikowano
To jak robisz takiego pupilka to faktycznie nie ma sensu sie jej pozbyc. Sam tez bym chetnie cos w mojej 328 podlubal ale koszty tej dlubaniny porownywalne z cena auta ;-). Za 45k mozesz naprawde w bardzo dobrym satnie kupic m3. U mnie 328 lekki tuning to koszt okolo 4000 w zwyz przewidywany przyrost mocy 0,1-0,2 - o dokladne informacje nalezy pytac. Jesli chodzi o montarz turbinki to wstepnie wiem u mnie to koszt od 12 000 w gore( dodatkowo ja mam silnik z aluminiowa glowica - odradzaja i mowia lepiej turbine znosi silnik 2.5 - glowica zeliwna) jesli ma to byc zrobione profesjonalnie. Ci co lubia dlubac wybiora taki tuning ja wole kupic m3 :-). W sumie to nie wiem czy bym sie nie zdecydowal, ale autko mam juz w zasadzie sprzedane tylko czekam az wlasciciel bedzie mogl znowu zrobic prawko ;-).
Opublikowano

witam.moj kuzyn uturbial autko.coprawda nie bmw ale koszt podobny.kosztowalo to okolo 15 tys ze strojeniem nowego kompa,wydechem z kwaski itd...tyle ze do tego doszlo zawieszenie 2500zl, hamulce 1500zl wiec calosc nalezy liczyc okolo 20 tys...ale co frajda z auta to szok...zaden wolnossacy nie bedzie taki fajny takiego to ma "jada" :D

z drugiej strony patrzac nie raz sie slyszalo ze uturbione 328 oblatuje m3 z palcem w .....

Opublikowano

ok mniej wiecej juz wiem

Wiecie jestem mechanikiem i chcialbym sobie sam wszystko zrobic oprocz turbiny bo na tym sie nie znam a reszte to sam sobie zroibc jezeli macie jakies pomysly to piszcie ale tak zrobie kupie jakis motor 2.5 z osprzetem i pozniej bede myslal co udoskonalic :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
no a tak dla mniej wymagajacych i zasobnych w fundusze na te cele? jakis prosty sposob lekkiego podniesienia wydajnosci wehikulu? ;] chip za kilka stowek (odczuwa sie to)?? i co ew. jeszcze niezbyt inwazyjnego?
Opublikowano

Witam

Instalacja podtlenku azotu (NOS) jest rowniez rozwiazaniem jesli chodzi o ten temat.Przyrost mocy znaczny choc krotkotrwaly...

2FST4U