Skocz do zawartości

oberwany/hałsujący katalizator e46 318i M43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu coraz bardziej hałasuje mi katalizator - charakterystyczny metaliczny dźwięk jak bym ciągnął za sobą puszki po piwie :norty:

Dźwięk ten głównie występuje na postoju - na niskich obrotach

macie pomysły co z tym zrobić ?

jakoś rozbebeszyć i pospawać ?

wyciąć w cholerę ? jeśli tak to jak zareaguje sonda za katem ?

nowy nie widzi mi się wstawiać - za duże koszta :mad2:

gg5553463
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pojedź do dobrego tłumikarza, wyciągnie cholerstwo, rozetnie, wyrzuci bebechy i zbuduje nowy tłumik na bazie puchy, która zostanie. To co Ci zostało nie jest już katalizatorem, a więc tylko sobie polepszysz. Ja tak właśnie dwa dni temu zrobiłem z filtrem DPF. Mój tłumikarz wziął 300zł, teraz mam ciszej, silnik dostał parę koni gratis, a jak chłopak zna się na rzeczy to i sondy i inne czujniki mu nie straszne.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Siema. Jak obiecałem tak zrobiłem i pogadalem z bratem. U niego sprawa wyglądała tak, że "katalizator" tez mu hałasówal, tarabanil. Ludzie jego kąta spisywałi na straty, a co się okazało...

Sonda była luzna, zepsuł się gwint i to ona obijajac się wydawała dziwne dźwięki, a do tego jakąś blaszana osłona się wygiela i dodawała niechcianych odgłosów. Zrobili nowy gwint, przykrycili nowa sondę i do dzisiaj wszystko ok.

Mam nnadzieje, że u Ciebie tez nic poważnego się nie dzieje, a może nawet problem jest taki sam :D

Opublikowano

sondę przed katem wymieniałem jakieś 6 miesiące temu i dobrze siedzi (jedna jak i druga)

osłona termiczna też jest OK

Robiłem oględziny na podnośniku i ten hałas dochodzi z wnętrza puszki katalizatora - więc u mnie nie taka prosta sprawa jest

ale dzięki za zainteresowanie tematem

gg5553463
Opublikowano

zanim wytnę katalizator i wspawam "tłumik" przelotowy

taki: http://allegro.pl/strumienica-tlumik-ze-zwezka-obudowa-katalizator-i5036533465.html

to chce też zapobiegawczo zaopatrzyć się w emulator

nie znam wymiarów sondy lambda dlatego proszę o waszą pomoc

który emulator będzie właściwy:

1)

http://allegro.pl/365-emulator-drugiej-sondy-lambda-prosty-mosiezny-i4844988883.html

czy

2)

http://allegro.pl/366-emulator-drugiej-sondy-lambda-prosty-mosiezny-i4844988852.html

???

no chyba że inny polecicie (te mają dość dużą szczelinę na przepływ spalin o przekroju 4 - na pozostałych aukcjach są ze znacznie mniejszą "dziurką")

koniecznie chce mosiężny - stalowy może nie okazać się trwały i jeszcze się "zaspawa" na gwincie

gg5553463