Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatni zauwarzyłem w mojej buni dziwny dźwięk.

Gdy auto jest na jałowym biegu pod maska słychać ze łożysko alternatora trochę skrzeczy, ale gdy już jadę to na każdym biegu przy obrotach 2800-3000 jest moment że słychać straszne buczenie wewnątrz auta, nie wiem co to jest ale jest bardzo uciążliwe przy jeździe na autostradzie w niemczech (trasa Szczecin->Berlin) praktycznie wszedzie ograniczenie do 120km/h a akurat na 5 biegu przy 120km/h jest 2900obr/m. :duh: Bardzo uciążliwy dźwięk przez 170km. Bo w Polsce dźwięk już ustaje gdy obroty są poza 3000 :)

Na biegu jałowym tez gdy wcisnę gaz to jest ten sam efekt przy tych obrotach. Nie doszedlem skąd ten dźwięk dochodzi.

Wie ktos co to moze byc?

Czy da się wymienić łożysko alternatora?

Jeśli tak to czy ktoś to robił w silniku 2.5l? :mad2:

[bMW... i wszystko jasne]
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Może to jakiś rezonans.

Łożysko raczej robiłoby hałas w całym zakresie.

no wlasnie jest coś w styu rezonansu, ale daje sie odczuc na kierownicy go (bardzo małe drgania).

Opublikowano
scignij na chwile pasek klinowy i zobacz czy dzwiek pozstanie. Oczywiscie na krótko.

Czy to bezpieczne?

Jeśli już to co moze mieć pasek do tego?

Najlepsze jest to ze tego dźwięku nie slychać pod maską jak sie przyłoży ucho do silnika. Slychac to tylko w samochodzie.

Opublikowano

Bezpieczne.

W ogóle tam są dwa jakieś paski, zdejmuj je kolejno i zobacz jak będzie bez nich. oczywiście tak jak piszą, na krótko. Zdejmij,włącz, zobacz czy jest, wyłacz i bęziesz wiedział czy to któryś z nich czy nie.

A z innej beczki, u mnie w tym przedziale obrotów brzęczała jakaś obejma przy rurze wydechowej (pod spodem auta). Mechanik dokręcił i cisza.