Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z samoczynnie otwierającym się samochodem (525xd 2012). Dwa lata dostęp komfortowy

działał OK a teraz się posypało. Zamykam samochód dotykając klamki a za chwilę się sam otwiera

czasami od razu, czasami po chwili kiedy odchodzę od samochodu. Wykryłem, że w lewych tylnych drzwiach

zamykanie komfortowe nie działa (brak reakcji na dotknięcie klamki). Czy w F10 anteny są w klamkach czy

w drzwiach (te co wykrywają kluczyk), a czy to może jest jedna antena na lewą, prawą część samochodu ?

Problem jest taki, że nie dzieje się to za każdym razem , ale od tyg. dosyć często. Ktoś miał podobny przypadek ?

pozdrawiam

Ralfzs

Opublikowano
Nie chcę tu opisywać moich problemów z dostępem komfortowym bo musiał bym napisać książkę - ten system żyje swoim własnym życiem. Powiem tylko że moje auto jest znowu w ASO bo system działa podobnie jak twój. Radzę ci tylko jechać z tym jak najszybciej do ASO. Rok temu kiedy byłem w ASO bo system działał jak chciał powiedziano mi że dobrze że przyjechałem bo klamka pasażera bardzo się grzała i mogła spowodować pożar!!!? Wymiana klamki: 1200PLN - kazałem odłączyć klamkę od systemu dostępu.
Opublikowano
U mnie też nie działa... Jak powiedzieli mi cenę za wymianę klamek to olałem temat :lol:

Sprzedam:

- Przednia nakładka M Performance carbon - BMW G30

- Nakładki lusterek M Performance carbon - BMW G30

Info priv.

Opublikowano

U mnie podobne objawy i wymiana klamki w ASO na przedłużonej gwarancji ale nie widzę problemu żeby taką usterkę usunął średnio rozgarnięty elektryk.

Prawdopodobne, że to np zwarcie w klamce.

Opublikowano

A w ogóle to jakaś bzdura z tym dotykaniem klamek. Powinno się odejść od auta i auto samo się zamyka. Z otwieraniem jest już OK.

Bzdura jakich mało, a do tego nie ma tego systemu w standardzie i jest niestety niedopracowane. :duh:

Opublikowano
Nie chcę tu opisywać moich problemów z dostępem komfortowym bo musiał bym napisać książkę - ten system żyje swoim własnym życiem. Powiem tylko że moje auto jest znowu w ASO bo system działa podobnie jak twój. Radzę ci tylko jechać z tym jak najszybciej do ASO. Rok temu kiedy byłem w ASO bo system działał jak chciał powiedziano mi że dobrze że przyjechałem bo klamka pasażera bardzo się grzała i mogła spowodować pożar!!!? Wymiana klamki: 1200PLN - kazałem odłączyć klamkę od systemu dostępu.

System niedopracowany także u konkurencji , Advanced Key Audi też sprawia problemy użytkownikom .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja jestem zadowolony z dostępu komfortowego.

U siebie używam już drugi rok, żona w F20 używa trzeci i (odpukać) na razie bez problemów.

No, może za jednym wyjątkiem - raz miałem problem w okolicach Okęcia (radary), ale tam i "zwykłe" piloty potrafią wariować...

Co do dopracowania systemu - mam jedną uwagę.

System jest w pełni komfortowy dopiero, gdy samochód jest wyposażony w elektryczną klapę bagażnika. Jeśli samochód ma "zwykłą" klapę, to po ręcznym zamknięciu bagażnika trzeba i tak wrócić do klamki drzwiowej, żeby ją dotknąć i zamknąć samochód. Gdy jest elektryczna klapa bagażnika - to wystarczy nacisnąć na klapie przycisk "zamknij i zablokuj auto" i nie trzeba już wracać do klamki (przy klapie elektrycznej są na niej dwa przyciski obok siebie: "zamknij klapę" oraz "zamknij klapę i zablokuj auto").

A w ogóle to jakaś bzdura z tym dotykaniem klamek. Powinno się odejść od auta i auto samo się zamyka. Z otwieraniem jest już OK.

Bzdura jakich mało, a do tego nie ma tego systemu w standardzie i jest niestety niedopracowane. :duh:

Technicznie nie jest to problem, aby w momencie gdy samochód przestaje "widzieć" kartę blokował drzwi. Ale firmy celowo tego nie robią z uwagi na bezpieczeństwo.

Tak samo jak BMW z uwagi na bezpieczeństwo (tak oficjalnie twierdzą) nie robi domykania komfortowego szyb/szyberdachu bez konieczności jego wymuszenia. Tzn. aby domknąć szyby/szyberdach trzeba przytrzymać klamkę (lub pilota) - i nie da się tego zmienić nawet kodowaniem, jedyne co można zrobić kodowaniem to skrócić czas ze standardowego 1,5 sek. do minimalnego niespełna 0,5 sek. - ale i tak trzeba przytrzymać przycisk, tyle że krócej.

Opublikowano
U mnie w F25 dziala srednio. Jest wiele miejsc w wwie gdzie musze sie nagimnastykowac zeby zamknac / otworzyc samochod. Kiedys pod piotrem&pawlem na targowku spytalem sie kobitki spotkanej (tez F25) o to i tez miala tak samo
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano
System jest w pełni komfortowy dopiero, gdy samochód jest wyposażony w elektryczną klapę bagażnika. Jeśli samochód ma "zwykłą" klapę, to po ręcznym zamknięciu bagażnika trzeba i tak wrócić do klamki drzwiowej, żeby ją dotknąć i zamknąć samochód.

Ja nie mam elektrycznej klapy, ale przycisk w bagażniku zamyka wszystkie drzwi. Jeżeli twój samochód tak nie działa to jedź do ASO aby ci to ustawili.

W piątek odebrałem 'naprawiony' samochód z ASO. Już na parkingu przed serwisem nie byłem w stanie otworzyć auta bez pilota. Porażka!!! Otwieranie działa 'czasami'. Zamykanie przez dotknięcie 'ząbków' na klamce przestało działać w ogóle.

W ASO odłączyli mi już drugą klamkę z powodu grzania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak jest w F10/F11 bez elektrycznej klapy - ale z tego co mówisz jest jakiś przycisk.

W każdym razie w F20 wyposażonej w dostęp komfortowy nie ma w bagażniku żadnego przycisku i trzeba wracać do klamki, co jest raczej mało komfortowe...

Kurczę, ale macie problemy z tym dostępem... :?

Ja na razie - odpukać - przez te lata nie miałem i oby tak zostało, bo to jeden z tych dodatków, które lubię i co więcej - wykorzystuję na co dzień (w odróżnieniu od wielu innych, z których się nie korzysta)...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z ciekawości z jakich dodatków nie korzystasz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Asystent zmiany pasa, ostrzeganie przed zjechaniem z pasa, dodatek Office do zestawu głośnomówiącego Bluetoth... Z tego w ogóle nie korzystam.

Mógłbym też żyć bez systemu domykania drzwi...

Po prostu dopiero praktyka pokazuje co jest tak naprawdę warte zakupienia, a co jest zbędnym dodatkiem.

Oczywiście to kwestia indywidualna :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a ja korzystam z tych wszystkich systemów (domykania nie mam) i jestem bardzo zadowolony,

tak jak napisałeś to kwestia indywidualna

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Problemy z comfort access były tylko przed liftem ? Czy z modelach poliftowych też był - jestem przed wyborem czy brać auto z komfortowym dostępem czy przednią szybą odbijającą słońce :) ( tylko tym sie różnią dwa do wyboru ) całe auto czarne i środek też wiec mam dylemat :D
Opublikowano
Problemy z comfort access były tylko przed liftem ? Czy z modelach poliftowych też był - jestem przed wyborem czy brać auto z komfortowym dostępem czy przednią szybą odbijającą słońce :) ( tylko tym sie różnią dwa do wyboru ) całe auto czarne i środek też wiec mam dylemat :D

Ponoc szyba przednia odbijajaca promienie sloneczne nie daje nic (tak mi powiedzieli w salonie BMW jak konfigurowalem auto, zeby tego pod zadnym pozorem nie brac bo to strata kasy, ale ile z tego prawdy kto wie?). Co do comfort access tez nie wzialem z tego powodu, ze to chyba najczestsza awaria opisywana na jakimkolwiek forum, choc jak mam powiedziec troche zaluje bo jest to przydatne bardzo niz szukanie kluczykow po kieszeniach.

• 1 rok później...
Opublikowano

Padła i u mnie klamka - prawa przednia (pasażera).

Wiecie może czy jak kupię używkę i podłączę to będzie działać? Czy może trzeba kodowanie zrobić?

Pozdrawiam,