Skocz do zawartości

e46 automat, wysokie spalanie przy hamowaniu silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, mój pierwszy wpis :) Mianowicie w mojej Beatce gdy jadę powiedzmy 60 km/h puszczam gaz i ekonomizer wskakuje na powiedzmy 8l i tak do samego końca aż się zatrzymam, widać po obrotach jak zmienia biegi na niższe ale spalanie pozostaje wysokie. Powinno być chyba na 0? Sprawdzane również poprzez test na wyświetlaczu i pokazuje identycznie jak ekonomizer. Czy to normalne w automacie czy raczej nie? Jest to diesel.
Opublikowano

A czy sprawdzałeś podczas jazdy zmienić pozycję lewarka od biegów i dać go na -N- to jakie będzie spalanie ?

Często wskazania na wyświetlaczu są błędne.

Ps. tylko ostrożnie z manipulacją lewarkiem i nie daj na wsteczny albo na -P-

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Piszesz

Nie powinno sie przełączać podczas jazdy na N. Można uszkodzić skrzynie.

Taką masz osobistą opinie czy to bazujesz na oficjalnych zaleceniach ? Bo sam wiele razy przełączałem i wszystko było O.K.

Ps. Fakt że poszukałem w necie i są bardzo negatywne opinie aby przełączać na -N- więc może nie wszystkie skrzynie to dobrze trawią.

http://autokult.pl/1645,jak-poprawnie-jezdzic-automatem-cz-2

..........................................................................................

Opublikowano
Wiem to z doświadczenia. W oplu posypala sie skrzynia. Mechanik stwierdził, ze to od tego. Ja tego osobiście nie robiłem ale poprzedni właściciel prawdopobnie tak.
Opublikowano
jest w tym ziarenko prawdy. Weźcie pod uwagę choćby to że na "luzie" nie wolno holować automatu :8) Najwyżej wciągnąć na lawetę.
Opublikowano
Powróćmy do pytania - dla czego silnik pobiera paliwo po puszczeniu gazu ? Dokulam się do świateł przyhamuje i ekonomizer spadnie za chwilę podniesie się do 2-4l i spadnie do zera. Ktoś ma tego automata i może się wypowiedzieć jak to u niego wygląda?
Opublikowano
To samo będzie w każdym aucie. Po wysprzęgleniu silnik ma mniejsze obciążenie więc przyśpiesza na chwilę stąd zwiększone spalanie. Po chwili wraca do wolnych obrotów i mimo wskazań ekonomizera wciąż spala paliwo by móc się na nich kręcić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie w automacie tak samo jak w manualu (e46) po puszczeniu gazu ekonomizer leci do zera i i tak zostaje ,aż do ponownego dodania gazu .

A w automacie nie radzę w czasie jazdy wrzucać z D na N .

Na N skrzynia nie ma smarowania .

Tak samo niewolno holować automatu ,ale to już każdy użytkownik tej skrzyni powinien wiedzieć .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój M47N 150KM jest z 2003 też automat i dziś z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak to wygląda u mnie. Jak hamuje silnikiem ekonomizer leci od razu na 0 i jest tak praktycznie do zatrzymania. Chwile przed podnosi się tak na 2-4 i spada do znowu do 0. Nie ważne z jaką prędkością jadę. Nie widać też po ekonomizerze kiedy skrzynia zrzuca biegi na niższy. Cały czas jest 0.
Opublikowano
Witajcie podepne się tu do tematu reakcja skrzyni w takim wypadku jest właściwą reakcją, gdyby tak się nie działo wtedy na pewno można szukać uszkodzenia w skrzyni ja również posiadam automatyczną skrzynię i takie zachowanie towarzyszy u mnie też,sprawna skrzynia nie może szarpać,odczuwalne również jest hamowanie skrzyni z wysokich obrotów i jej płynność nawet na zimnym silniku nie może być dużo odczuwalna,gdy szarpie lekko uzupełniamy stan oleju,gdy huczy i szarpie nadaje się do czyszczenia i wymiany podzespołów pozdrawiam serdecznie życzę wesołych świąt :8)
Opublikowano
Ogólnie widzę że wysokie spalanie jest na zimnym silniku. A że robie bardzo krótkie trasy 1km :) to zawsze raczej jest zimny tym bardziej o tej porze roku. Jak się rozgrzeje, ekonomizer przy hamowaniu wskoczy do 2-4 l i opadnie jak u kolegi wyżej.
Opublikowano

Teraz się dopiero wyjaśniło że

Ogólnie widzę że wysokie spalanie jest na zimnym silniku. A że robie bardzo krótkie trasy 1km to zawsze raczej jest zimny tym bardziej o tej porze roku.

Jak byś to napisał od razu to by dla wszystkich było oczywiste