Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem e46 coupe 2.2 170KM, samochodzik jest po remoncie silnika (głowica, wszystkie uszczelki,filtry,pierścienie).

Problem jest z brakiem mocy(byłem na hamowni 143 na gazie,153 na benzynce) i tu jest moje pytanie w czym moze lezec problem gdzie uciekła ta moc ?

Ps. Był sprawdzany tez wydech i wszystko jest tak jak powinno.

Opublikowano

Z katalizatorem wydaje mi sie ze jest wszystko ok,bo bylem na badaniu emisji spalin i badania wyszly jakby to był nowiutki samochód.

Z przepływomierzem tez chyba nie jest zle skoro zaden bład nie wyskączył( chyba ze zdycha i bład sie nie pojawi), zostaje do sprawdzenia pompa

i filtr. Zapomnialem dodac ze na hamowni powiedziano mi ze jest to juz starszy samochod (2001r) i to jest normalne w co nie chce mi sie wierzyc.

Opublikowano
Na moim przykładzie mogę Ci powiedzieć, że błąd przepływomierza pokazał się dopiero po jego całkowitym uszkodzeniu. Jak działał auto zachowywało się tak samo na odpiętym jak i podłączonym gdzie mimo wgrywania stałych map auto na podpiętej przepływce powinno lepiej dawkować powietrze co za tym idzie lepiej powinno przyśpieszać szczególnie w dolnej granicy obrotów. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. W tym tygodniu powinienem mieć nowy oryginalny przepływomierz to dam znać czy to coś mi dało zobaczę wykres z INPY z total air mass i dam Ci znać.
Opublikowano
...Jak działał auto zachowywało się tak samo na odpiętym jak i podłączonym gdzie mimo wgrywania stałych map auto na podpiętej przepływce powinno lepiej dawkować powietrze co za tym idzie lepiej powinno przyśpieszać szczególnie w dolnej granicy obrotów. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. ...

Wydaje mi się, że przy odpięciu sprawnego przepływomierza nie zauważysz takich różnic. Przy odpięciu przepływki dokonującej pomiarów ze znacznym błędem, powinieneś odczuć poprawę osiągów i wzrost spalania.

Jeżeli odpiąłeś przepływkę i nie zauważyłeś praktycznie żadnej różnicy, to była one sprawna, co najwyżej zaniżała pomiar. Takie wyciągnąłem wnioski po przeczytaniu paru tematów na forach. Może są to błędne wnioski.

...W tym tygodniu powinienem mieć nowy oryginalny przepływomierz to dam znać czy to coś mi dało zobaczę wykres z INPY z total air mass i dam Ci znać.

Taka mała prośba o kilka testów po wymianie przepływomierza.

1. Jakie są wskazania w inpie dla potencjometrów pedału gazu przy maksymalnym wciśnięciu? Pedał w podłogę. Można zrobić na postoju bez odpalonego silnika.

2. Jakie są wskazania w inpie dla maksymalnego otwarcia przepustnicy (kąt i potencjometry)? Podczas jazdy but w podłogę. Chociaż ty masz chyba przepustnicę na lince, to na postoju bez odpalonego silnika też powinno wyjść.

3. Jakie są maksymalne wskazania przepływki? Podczas jazdy but w podłogę i do odcinki.

Z góry dzięki.

Opublikowano
Nie ma sprawy postaram się wszystko wykonać o co pytałeś. Tylko najwcześniej 23-24 grudzień wtedy ma dojść przepływka. Dodatkowo wymieniam filtr powietrza i paliwa myślę, że autko odżyje. Fajnie by było gdybyś jeszcze powiedział w co mam po kolei wejść aby sprawdzić te pomiary.