Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zastanawiam się nad samodzielną wymianą wycieraczek. Czy warto kupować orginalne, czy może takie za 35-90 zł skoro po zimie i tak będą do wymiany. Na rynku jest sporo firm, w tym znanych, oferujących róże rodzaje wycieraczek (np. teflonowe...). Co moglibyście polecić z własnego doświadczenia? Przy okazji, jak się wymienia tylną wycieraczkę? W miarę możliwości proszę o opis "łopatologiczne".
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja jednak zainwestowałem w ori BMW. Pierwszy komplet wytrzymał prawie 4 lata. Teraz już rok na drugim komplecie i jest ok. Ale nie wyrzuciłem starych wycieraczek i właśnie wczoraj wpadłem na pomysł, żeby kupić same gumki i wymienić.

Gumki z allegro Bosch Aerotwin są w drodze. Robię to raczej dla zabawy. Jak coś nie wyjdzie to po prostu wywalę wszystko i tyle. Niestety, czy coś z tego wyszło będę mógł sprawdzić i coś więcej powiedzieć za jakieś 2 lata :-), chyba że wcześniej wymienię wycieraczki razem z samochodem :-)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tylko oryginały wytrzymują długo, testowałem to wiele razy.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Niby tak ale wytrzymują rok a ori więcej.
Opublikowano

jestem Ciekaw czy można zastosować patent ze Skody i VW Audi.. tam też ori wytrzymują dłużej.. a jeśli ma się ETKĘ (program) i ktoś ma pojęcie okazuje się że można zakupić same gumki do wycieraczek.. a montaż zajmuje 2 min.

Na końcu wycieraczki jest plastik który się ściąga, odgina metalowy ząb który jest dociśnięty do pióra, wysuwa zużytą gumę, wsuwa nową docina, zaciska ząb, osłonka plastikowa i bangala..

Ori wycieraczki 140/170 zestaw który trzeba zamówić w salonie po Etce 40.. nie mam starych wycieraczek z F25 ale na pewno jeśli mi wpadną w ręce (takie które ew. będzie można zniszczyć) przetestuję patent na BMW..

Opublikowano
Gumki wymienione w sposób dokładnie taki jak piszesz. Mi to zajęło 15 min. Razem z gumką do tylnej wycieraczki. Ze zdjęciem tej plastikowej końcówki trzeba dość delikatnie, żeby nie połamać. Jest na YouTube co i jak podważyć śrubokrętem. Potwierdzam na klipsie pióra jest logo Bosch'a.
  • 3 lata później...
Opublikowano

a możecie podpowiedziec jak ustawić wycieraczki pionowo żeby można było je zdjąć ??

w Mercedesie wystarczyło na wyłączonym silniku nacisnąć i stawały w pionie a w BMW mi cały czas uciekają i chowają się pod maską... :-/

pozdrawiam

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Wystarczy przeczytać instrukcję.