Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

razi mnie w oczy malowanie auta, nie wiem czy tak było z fabryki czy ktoś coś robił ale progi jak i dolne częsci zderzaka przedniego i tylnego mam szare, a auto czarne.

Chce to poprawić tylko może doradzi jakiś lakiernik albo pasjonat lakiernik czym najlepiej.

Myślałem żeby to rzucić czarnym matem zwykłą farbą (opcja słaba), kolejna opcja to lakier do zderzaków struktura np. Boll też czarny, inna opcja to plastidip czyli ten gumowy lakier ale znowu tutaj może się okazać mocno drogo.

Zależy mi na tym aby to było w miare elastyczne bo wiadomo zaraz bedą odpryski, może jest jakiś srodek co będzie wyglądał w miare normalnie a zapewni fajną ochronę tych elementów. Baranek do podwozi odpada bo źle to wygląda.

I jak to technicznie robić, kłaść jakiś podkład (zderzaki plastik), progi blacha czy tylko zmatowić ten szary lakier i kłaść od razu warstwy gotowego lakieru ?

Edytowane przez K3m0T1989
szukam
Opublikowano

Też miałem szare progi i dół zderzaka . Najpierw przetarłem progi papierkiem 80 potem 120 .

Położyłem czarny chlorokauczuk (podkład dość elastyczny ) a na to kolor.

Zderzak tylko przetarłem 120 i polakierowałem , ponad dwa lata żadnych odprysków. Lakiery stosowałem z firmy Motip na ich stronie można dobrać kolor idealnie.

Opublikowano
znalazłem już sklep z rzeczami dla lakierników wiec podjade i wezmę kilka puszek spreju podkładu elastycznego (na progi tak samo się nada myśle) i potem pomyśle czy czarny mat czy może czarny mat strukture. Koloru auta nie będe tam dawać bo jak dam mat to będzie ciekawiej.
szukam
Opublikowano

Ja bym pomalował w kolor nadwozia.

Jak masz sprężarkę i grzany garaż to żaden problem...

Ewnetulanie lakiernik... i skasuje z 500 pln;)

E38 728i 1999r
Opublikowano
no lakiernika mam znajomego wiec może troche mniej ale mimo wszystko wole to chyba sam pomalować żeby mieć co robić w wolną sobote rano :) nie będe tego malować z pistoletu tylko prosto z puszki. Malowałem tak już sporo rzeczy i tak samo się maluje :) tym bardziej takie rzeczy które nie musza być idealne. Dlatego też zobaczymy co doradzą w sklepie ale pewnie będzie to coś matowo czarnego i może jakas struktura delikatna.
szukam
Opublikowano

Farba z puszki(spray) nie jest zła.

Problem z lakierem bezbarwnym bo są one bez utwardzacza... i przy polerowaniu schodzi...

Przetrzesz rozpuszczalnikiem i tez zejdzie.

E38 728i 1999r
Opublikowano

nie będe tego malowac bezbarwnym. Zobaczymy jak to wyjdzie, zawsze później moge oddać lakiernikowi jak coś nie pójdzie :mrgreen:

fanty dojechały

- lampy soczewki boscha

- swiatełko pod maskę

- siłownik zamka tylnego bo już tydzien jeżdze z gołymi drzwiami

- folia do oklejenia listwy drewnianej nad schowkiem

tylko weekend zajety wiec nie wiem czy coś sie uda zrobić :P

szukam