Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam okazję kupić felgi 18" z oponami w dobrej cenie lecz mają większy otwór centrujący niż oryginał BMW. Jadąc na tych felgach telepie kierownicą. Jest szansa, że ów telepanie zniknie po dołożeniu pierścieni? Jest sens się pakować w coś takiego? Proszę o rady.
Opublikowano
Ja mam takie rozwiązanie na zimowym komplecie i nic nie telepie :wink: tylko, że felgi 16
Opublikowano
Może istnieć taka sytuacja, że żaden z gotowych pierścieni nie będzie pasował, ponieważ będzie na niego za mało miejsca. W taki wypadku trzeba się udać do najbliższego tokarza z prośbą o dorobienie podając mu oczywiście dokładny rozmiar wewnętrzny i zewnętrzny (tak by nie było luzu między felgą a pierścieniem oraz pierścieniem a piastą). Jeżeli pierścień jest bardzo cienki to najlepiej dorobić go z blachy lub aluminium. Jeżeli fajne felgi to śmiało kupować.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie felgi mają otwór centrujący 73mm, oryginał BMW to 72.5mm więc zostaje 0.5mm na pierścien czyli ścianki pierścienia wyniosą 0.25mm. Trochę chyba mało... Trzeba by było przetoczyć felgę aby wszedł grubszy pierścień, jest sens?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Mozesz tak zrobic ale nie za dużo zeby nie ingerować az tak bardzo w budowe. Proponowałbym zwiekszyc do 74.1 (drugi otwór wystepujacy w BMW) i szybko dostaniesz ringi 74.1/72.6
DRIVEN TO PERFECTION
Opublikowano
...czyli ścianki pierścienia wyniosą 0.25mm.

Trzeba by było przetoczyć felgę aby wszedł grubszy pierścień, jest sens?

Nie ma sensu.

0.25mm to praktycznie zaden luz.

W samochodzie syna zalozone sa felgi z otworem centrujacym wiekszym o 0.5mm.Zero wibracji.

Najprawdopodobniej felgi sa krzywe,co przy tym rozmiarze wcale by mnie nie zdziwilo.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU