Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam okazało się ze mam krzywe zawory po ściągnięciu głowicy tak już kupiłem i mam odnośnie tego pytanie gdzie kupie zawory do m44 czyli silnik 1.8Ti czy będą pasować od wersji 1.8Is m42? Jaka cena mniej zaworu chciałbym zmienić wszystkie 16 sztuk
Opublikowano

Zawory ssące i wydechowe są identyczne w M42 i M44.

Koszt całego kpl. to mniej więcej 500 - 600zł

A Jak wygląda reszta zaworów? być może wymiana wszystkich nie jest konieczna

Głowicę i tak trzeba będzie oddać do planowania w punkcie regeneracji głowic, zazwyczaj mają wszystko co potrzeba do naprawy, więc dostanie kolega bez problemu nowe zaworki , sprawdzą stan przylgni, prowadnic, uszczelniaczy itp.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Ogólnie jak kupiłem dostałem drugi silnik w częściach okazało się ze jest to 1.8 IS a obecnie wsadzony jest 1.8 Ti uszkodzeniu poszedł ślizg napinający rozrząd i urwało śrubę

od pompy olejowej dlatego została ściągnięta głowica i okazało się ze zawory są krzywe. W zasadzie trochę dziwna sprawa bo pompa olejowa obecna ma w sobie czujnik w starym silniku tym na części tego nie było wiec pompa olejowa nie pasowała znalazłem od IS z wejściem własnie na ten czujnik a oby dwa są na łańcuchu a z tego co mi wiadomo to na łańcuchu 1.8 były tylko IS i Ti czyli m42 i m44

http://images67.fotosik.pl/376/e2495ee6d2db4f19med.jpg

Opublikowano

Z tego co sie orientuje to is mialo ozanczenie w coupe a ti w comapkt.

A jest to ten sam silnik. Roznica polegala jedynie na tym ze

od 1992 do 1995 roku szedl silnik 1.8 is/ti 140km o oznaczeniu m42

po 1995 szedl silnik 1.8 ti/is a tak naprawde byl juz to 1.9 is/ti 140 km o oznaczeniu m44

moze w tym polegala różnica w pompach ze jeden silnik to m42 a drugi m44

E38 728i 1999r