Skocz do zawartości

[e36]bardzo slabe hamulce przy ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jakis czas temu zauwazylem ze przy awaryjnym hamowaniu (z ABS), auto bardzo slabo hamuje, i dopiero po kilku sekundach czuc jak zaczyna mocniej przyhamowywac. ABS dziala poprawnie, ale czuc jakby za szybko "odpuszczal" i dopiero po chwili hamowal poprawnie. Dzieje sie tak za kazdym razem, bez wzgledu na rodzaj nawierzchni. Tarcze i klocki sa OK. Juz kilka razy widzialem sie w czyims zderzaku... Czy ktos moze podpowiedziec czym to jest spowodowane? Moze pompa ABS'u szwankuje? Uklad jest szczelny, na badaniu technicznym sily hamowania sa OK.
Opublikowano
nominał: 205/60 r15. Geometria i zbieznoscOK. Brak luzow w zawieszeniu. Wedlug mnie za szybko wlacza sie ABS i po kilku sekundach zaczyna dopiero mocno hamowac. Pedal lekko chodzi.
Opublikowano
A płyn hamulcowy wymieniałeś kiedyś ?? Odpowietrzałeś układ ?? Może gdzieś w tym tkwi problem.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
uklad nie jest zapowietrzony. jak wylacze abs to hamulce dzialaja prawidlowo- oczywiscie potrafia sie zblokowac. plyn nie byl wymieniany, ale nie sadze aby to bylo powodem; przy ostrym hamowaniu po kilku sekundach uklad zaczyna mocno hamowac- prawidlowo
Opublikowano
A jakim programem mozna sie podlaczyc aby to zbadac? Auto jest sprzed liftu. Kto w Warszawie moze miec taka diagnostyke?
Opublikowano
tak to mniej wiecej wyglada. parkujac auto, jak wcisne hamulec to potrafi mi wlaczyc sie ABS. kilka razy mialem tez przypadek, ze jadac w korku i hamujac przed autem z przodu wlaczal mi sie ABS, tzn pedal drzal i auto zamiast hamowac sunelo do przodu jak na lodzie. jak sprawdzic ktora piasta jest do wymiany? to jest kwestia jakiegos luzu? na badaniu technicznym nie wykazalo zadnych luzow.