Skocz do zawartości

bmw 116i 2.0, falowanie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam bmw 116i 2.0 122hp ostatnio pojawiły się problemy w postaci szarpie przy ruszaniu i falowanie na wolnych obrotach. Wymieniłem świece na nowe, szarpie przy ruszaniu zniknęło a falowanie jest nadal :evil: możecie coś poradzić co to może być?

Edit: kilka dni temu wyświetlił mi się błąd PO420 może on mieć jakiś związek z tym?

Opublikowano
  • Autor
Taa, dzisiaj jak jechałem na zajęcia to była już taka tragedia, że zajechałem do mechanika, podpiął pod komputer i wyszło "rożnica między położeniem czujnika wałka rozrządu a czujnikiem wału korbowego"
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Poszedł napinacz, już wymieniony na nowy. Wgrany również najnowszy soft i wykonane odsiarczanie katalizatora, pozostał tylko błąd z tlenkiem azotu - NOX, musze kupić sondę w rozsądnych pieniądzach i się wymieni :cool2:

edit : wymieniono także oleje i filtry.

Edytowane przez seba9501

Opublikowano

Obroty przestały falować po zmianie napinacza ? U mnie po wymianie falują nadal :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor
u mnie to tak trzęsło budą na wolnych, że strach było picie otworzyć :duh: teraz jest dużo lepiej prawie nie czuć drgań i nie widać falowania obrotów, myślę, że jak zaleję paliwo dobrej jakości to będzie git, polecone mam też żeby dolać do benzyny oczyszczacza wtrysków tylko dobrej firmy.
Opublikowano
  • Autor
Opublikowano

Przyczyną falowania obrotów mogą też być cewki. Swego czasu BMW miało na nie akcję serwisową.

Ja wlałem całość do pełnego zbiornika.

Opublikowano
  • Autor
Dzieki bardzo :cool2:
Opublikowano

Im mniej paliwa zalejesz do zbiornika tym lepiej bedzie czyscil.

Mysle ze max 20L to bedzie odpowiednia mieszanka.

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor
Nie no bez przesady :D :D
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniona sonda tlenku azotów NOX, spalanie spadło o jakieś półtora litra. Przy okazji założyłem i zakodowałem tempomat, wgrany najnowszy soft, odblokowane kilka ukrytych funkcji. np składanie lusterek przyciskiem od zamykania samochodu. podczas wyłączania samochodu, zapłonu kluczyk sam wyskakuje, nie trzeba go wciskać żeby wyciągnąć i kilka innych. Teraz już zero błędów po podpięciu do kompa :cool2: wszystko robiłem w serwisie Ptak bmw serwis, gość na prawdę się zna na rzeczy, bmw robi osobiście, polecam.

W najbliższym czasie planuję wymienić radio na professional i cały czas rozglądam się za ładnymi fotelami :D

• 1 rok później...
Opublikowano
miałem podobny problem w 116i 116km. Okazało się, że mechanik po wymianie przepływki nie dopiął tego dolotu i cały sterczał nie podpięty :mad2: :mad2: :mad2: . Może komuś to pomoże na przyszłość :) Założyłem poprawnie i wszystko smiga :)

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

e87 118d: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=210&t=369493

ex e87 116i: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=297577 :D