Skocz do zawartości

[E60] termostat temperatura otwarcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, spalanie w e60 520d automat wychodzi ok 10,5L jest to spokojna jazda miasto - okolice miasta, ale nie ścisłe centrum, więc nie ma stania w korkach. Przy ostrej jeździe wynosi ok 13l. Sprawdziłem temperature cieczy chłodzącej w ukrytym menu i jest pomiędzy 68-72 stopnie. Powinna chyba byc ok 90? Druga sprawa znalazłem na alledrogo termostat z temp otwarcia 70st i 90st, jak to się ma do mojej temperatury i który powinienem zakupić? Nalaży wymienić termostat główny czy termostat egr?
Opublikowano
Hej, dobrze było by wymienic obydwa, polecam orginały.
Opublikowano
  • Autor
Ok, ale na który bo są z otwarciem 90 i 70stopni. Biorąc pod uwagę, że u mnie otwiera przy 70 (temp 68-72) to wydaje się być wszystko ok...
Opublikowano
EGR otwiera sie przy 70 a głowny przy 90 ale poczkaj az ktos inny sie wypowie. Sporo tego było na forum i gdzies czytałęm o temp otwarcia ale pewien nie jestem,. Mogę sie mylic
Opublikowano

Wymien sobie oba ale najpierw monzna bardzo latwo wykluczyc termostst egr a mianowicie trezba zacisnac waz idacy do chlodniczki EGR

Dla przykladu bedzie to nr 7 na schemacie ponizej

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NC31&mospid=48801&btnr=11_3666&hg=11&fg=35

Jezeli po zacisnieciu temperatura bedzie 90 to do wymiany a jak nie to problemem bedzie termostat glowny

Opublikowano
  • Autor
Ok, sprawdze w tym kierunku, ale niestety schemat mi za duzo nie mowi... moze mi ktos podrzucic fote jak to wyglada w naturze i ktory to jest dokladnie waz?
Opublikowano
Na ori termostatach (mowa o glownym) temp otwarcia jest napisana. U moim przypadku jest 88°C.
Opublikowano
  • Autor
Wymienilem termostat egr i dalej to samo, rozumiem ze zostaje jeszcze wymiana glownego termostatu?
Opublikowano
Jakbys wymienil obydwa jednoczesnie mialbys mniej roboty przy rozkrecaniu :)
Opublikowano
  • Autor
Główny termostat wymieniony i problem rozwiązany