Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym się Was poradzić w trzech sprawach dotyczących mojego BMW e46 sedan 320i M52...

Pierwsza sprawa to spalanie. Prosiłbym Was ( szczególnie posiadaczy benzyny 2.0-2.3 ) o podanie średniego spalania, miasto-trasa. Ja na pełnym baku zrobiłem 590km ... Jeżdżę różnie, najczęściej do miasta 6km w jedną stronę, trochę po mieście. Czasami " trasa " 15km w jedną stronę, bez jeżdżenia po mieście. Czy wymiana świec, filtra paliwa, powietrza zmniejszy trochę spalanie ? Szczerze to nie trzymam jej do odcinki na każdym biegu ... Jeżdżę do 90km/h na krótkich trasach. Oczywiście zdarzy się że jeżdżę szybciej :) ... Wiem także że to BMW i benzyna, kupując ją godziłem się z wydatkami paliwa. I proszę nie śmiać się że chciałbym żeby paliła 7l ... Chodzi mi o to czy spalanie mam prawidłowe i czy można zminimalizować troszkę spalanie przez wymianę tych rzeczy które wymieniłem :) Dodam że bunie mam od miesiąca i to jasne że nie mam jej " wyczute ", staram się biegi zmieniać rozsądnie .

Druga sprawa to stuki w tylnym układzie. Byłem na stacji sprawdzić zawieszenie . Sprawdzone były amorki i wahacze itp. Powiedzieli że wszystko OK ! Ale coś stuka ... Czy może to być poduszka amortyzatora ? Proszę o doradzenie .

Trzecia sprawa to " rzucanie samochodem " przy prędkości powyżej 100km/h . Rzecz jasna mocno nie ciska, ale jadąc po prostej nawierzchni autostradą przy 140km/h delikatnie mnie " ciska "... Przy 180 też delikatnie czuć. Dodam że mam bunie na zimówkach ( na tych oponach była sprowadzona i nie opłacało mi się ich zmieniać, są na jeden sezon ) , opony jednej firmy. Czy to wina opon ? Czy mógłby być luźny wózek ?

Proszę o radę i wyrozumiałość...

Jest to mój pierwszy temat na forum BMW :)

Czekam na Was

Opublikowano

witaj

tu masz wszystkie dane techniczne poszukaj swojego silnika... http://www.bmw-tech.pl/bmw/seria_3/e46/e46_2-ed_touring/295/e46_320i_touring.html

co do faktycznego spalania... tylko ja mam M54 2.2 L następca M52 - miasto Warszawa ( krótkie odcinki najczęściej bo do pracy mam niecałe 9 km) Lato 9,5-10,5 L, zima 11,5-13 L, Trasa średnio koło 7,8 L aczkolwiek w tym roku zrobiłem trasę do Chorwacji i średnie spalanie ( liczone z faktycznego spalania) wyszło mi 7,2L z prędkością 110 km na tempomacie ( były momenty szybsze wolniejsze ale większość trasy tempomat) dodam że jechały 4 dorosłe osoby i bagaż po sam dach mocno załadowane auto było. Tankowane było pod korek i na zbiorniku przejechałem 740 km i jeszcze rezerwa mi się nie zapaliła bo do tankowałem 53 L

co do pozostałych kwestii... podjedź na jakieś badanie techniczne szarpaki niech ci sprawdzą i powiedzą co tak to wróżenie z fusów... możesz mieć źle wyważone felgi, słabe amorki jest wiele możliwości co to powoduje

BUNIA :)
Opublikowano

Z tego co napisałeś wynika że chyba trochę mam za wysokie spalanie ... :(

EDIT: Podczas przeglądu na szarpakach nic nie wykazało ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
590km do rezerwy? Czy całkiem do suszy? Tak czy siak to wynik w okolicy 10l (zbiornik 63l), co nie jest niczym szczególnym w benzynowym r6, nie patrz na spalanie w jednostajnej trasie, bo takiego spalania nie ma możliwości osiągnąć przy Twoich odcinkach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

dwu litrowe musi spalić tyle ile potrzebuje ... jeszcze wszystko kwestia sposobu i techniki jazdy :cool2:. U mnie średnie spalanie miasto trasa wychodzi około 9- 9,5 L.

możesz pomyśleć nad wymianą pompy paliwa... u mnie była duża różnica w spalaniu pow wymianie.

Opublikowano
590km na baku i tankowałem jak pokazywało na 40km i wlałem 59l .

to wychodzi 10 l norma .. ale jak masz chęć to wymień sobie świece, filtr powietrza i paliwa ( plus ewentualnie ta pompa paliwa) koszt to około 600 zł całość na pewno poczujesz różnice...

Opublikowano
i jeszcze jedna jak chcesz mniejszego spalania to lej Pb 98 zalecane do twojego silnika. Sam to sprawdzałem ... w trasie przy płynnej jeździe tego aż tak się nie czuje (około 0,5L) ale w mieście to już różnica jest dużo większa.
Opublikowano
98 mniej pali niz 95? O ile? Sa to bardzo małe różnice.

w trasie faktycznie mniej około 05-1 L max ale w mieście to nawet 1,5 l. Zobacz w książce auta tam masz zalecaną benzynę, również się zdziwiłem ale faktycznie jest różnica jak się jeździ szczególnie w zimę

Opublikowano

Trasa 15km? To nie trasa... 6km po mieście i czasami "trasa" to ciężko będzie z 10l zejść. To jest 6 cylindrów. Więm że niektórzy bajki piszą o spalaniu R6 jak w dieslu, ale to są bzdury.

Ja przy e39 auto trochę cięższe miałem rekord w trasie 9,3l 2 osoby klima i nasza droga s3

Średnie spalanie mam 11,5

Samo miasto po kilka km ok 14l -zawsze jazda bardzo spokojna.

Przy budzie e46 można zejść z 9 a nawet 8 l w trasie, ale przy normalnych prędkościach ponad 8l zawsze będziesz miał.

Sprawny układ zapłonowy czyli cewki fajki świece wtryskiwacze to podstawa,

Filtr powietrza do silnika to samo.

Kilka rzeczy potrafi w kilku % wpłynąć na spalanie, ale nie oczekiwał bym 8 a nawet 9l przy takich odcinkach. Zimą z 10l nigdy nie zejdziesz a nawet może z 12l przy mrozach na takich odcinkach.

Opublikowano
U mnie średnie spalanie według komputera pokładowego wynosi 9,5L. Tygodniowo robię około 300km w trasie i drugie tyle w miescie. Jeżdżę ogólnie spokojnie, koło 100km/h w trasie, w mieście nie przekraczam 60km/h. Myślę że w cyklu mieszanym ciężko jest zejść poniżej tej średniej. Wiadomo jak trzeba wyprzedzić to się nie czaję i przycisnę, ale po wyprzedzeniu zwalniam do standardowej prędkości i ogólnie jeżdżę bardzo ekonomicznie.
Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
Opublikowano
ja wyniki podaje tylko wg wskazań ze stacji paliw. Od pełnego do pełnego. Podawanie z kompa mija się z celem bo może być różnie ustawiony i nie ma to sensu. Chyba, że już bardzo dużo były robione testy z pustym i pełnym zbiornikiem to ok.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
i jeszcze jedna jak chcesz mniejszego spalania to lej Pb 98 zalecane do twojego silnika. Sam to sprawdzałem ... w trasie przy płynnej jeździe tego aż tak się nie czuje (około 0,5L) ale w mieście to już różnica jest dużo większa.

Wlałem teraz pełen bak i jakoś nie odczuwam różnicy... Jeżdżę na odcinkach 6km... Gdzie to mniejsze spalanie o 1.5 litra? :-)

Opublikowano
na krótkich odcinkach na pewno nie zauważysz różnicy ... przecież silnik temperaturę musi złapać i do tego teraz gdy przymrozki są.
Opublikowano
Daruj sobie 98 strata pieniędzy moim zdaniem. W polsce 95 a 98 to taka różnica jak na wschodzie 92 i 95 przy granicy. Leją ten sam syf a mimo to ludzie kupują droższe 95 bo myślą, że jednak coś lepszego im z tego wyniknie. Benzyna 98 to tak na prawdę 95 z dodatkami często również bywa, że 98 ma mniej oktanów niż 95. Benzyna 95 sama w sobie ma około 94 oktanów gdzie 98 ma około 95-96. Nie wierz w syf na polskich stacjach szkoda przepłacać. Prosty rachunek, jeżeli 98 ma Ci zaoszczędzić litr na baku to licząc 95 po 5 zł kupujesz 60x5 zł = 300 zł gdzie licząc nawet po 5,20 (98) oktanów wychodzi Ci 312 zł. (na 2.2 litra 95) Prawdziwą różnicę możesz odczuć dopiero na różnych V-powerach. Pozdrawiam ! :)
Opublikowano
wiem że paliwo na Polskich stacjach jest co najwyżej średnie. ja leje tylko na Bp 98. Nie zgodzę się z tobą jeśli chodzi o to że nie ma różnicy bo jest może trochę drożej to wychodzi ale praca silnika i spalanie o którym pisałem jest faktem który sam sprawdziłem ( do tego zalecane do tego silnika paliwo to właśnie 98). zostanę przy swoim ... wiesz ja u siebie dodatkowo wymieniłem jakiś czas temu filtr paliwa i pompę paliwa co za pewne też ma duży wpływ na spalanie i wole lać 98
Opublikowano
Daruj sobie 98 strata pieniędzy moim zdaniem. W polsce 95 a 98 to taka różnica jak na wschodzie 92 i 95 przy granicy. Leją ten sam syf a mimo to ludzie kupują droższe 95 bo myślą, że jednak coś lepszego im z tego wyniknie. Benzyna 98 to tak na prawdę 95 z dodatkami często również bywa, że 98 ma mniej oktanów niż 95. Benzyna 95 sama w sobie ma około 94 oktanów gdzie 98 ma około 95-96. Nie wierz w syf na polskich stacjach szkoda przepłacać. Prosty rachunek, jeżeli 98 ma Ci zaoszczędzić litr na baku to licząc 95 po 5 zł kupujesz 60x5 zł = 300 zł gdzie licząc nawet po 5,20 (98) oktanów wychodzi Ci 312 zł. (na 2.2 litra 95) Prawdziwą różnicę możesz odczuć dopiero na różnych V-powerach. Pozdrawiam ! :)

a tak szczegółowe wyniki to skąd masz? jak sprawdzałeś? ... co ile i na jakich stacjach ma oktanów... z drugiej strony też nie możesz wszystkich do jednego worka wrzucać

Opublikowano (edytowane)
Wszystko przeczytane ja testów nie robiłem ale robiły je inne osoby włącznie z hamownią na paru różnych autkach. Poszukasz a znajdziesz szczegółowe opisy z wypowiedziami różnych ekspertów. Miałem z tego plik PDF niestety gdzieś mi się zapodział :( Nie wrzucam wszystkich ale zasada jest taka, że 98 to 95 uszlachetnione. W polsce nie ma dobrych paliw i nie ma co się łudzić. Wystarczy, że pojedziesz na zachód(bądź wschód dobre paręnaście km od granicy) zatankujesz dobre paliwko i zobaczysz tak na prawdę na jakim syfie jeździmy w Polsce. Edytowane przez marcin5001
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nigdy nie kręcę do czerwonego pola. Jeżdżę na Verva98.

1.Miasto Warszawa

max: 15l/100km- atak od świateł do świateł

min: 9,7l/100km- jazda spokojna

średnio 10-11 (lato- zima)

2. Trasa

max: 10l/100 km 120-150 czasem 160-180 km/h

min: 5,5l/100km, spokojnie do osiągnięcia, ale dla cierpliwych i wiedzących co znaczy hamować silnikiem i na jakim biegu wjeżdżać pod górkę. Test na trasie Bełchatów- Warszawa, jazda z prędkością 60-80 km/h.

średnio 8-9 l/100km

Maksymalne spalanie osiągnięte w moim samochodzie przez byłego kierowcę BOR wynosi 18l/100km.