Skocz do zawartości

[e39] podswietlanie dzwi od spodu - boczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmieniam ciagle swoje wnetrze, no i teraz zagoszcza nowe boczki w jasnej skorze pasujace do kanap,

widze maja one podswietlanie od spodu. u mnie tego nie ma, lecz chcialbym aby to fukncjonowało tylko czy ktos juz to montowal?

bo wiadomo ze fajnie jakby zapalo sie w momencie otwarcia drzwi i gaslo wraz z ich zamknieciem. wiec do czego sie tu wpiac?

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano

Rozumiem, że tych podświetlanych boczków (spodów drzwi) nie miałeś u siebie fabrycznie?

Jeśli dobrze rozumiem to chyba najlepiej byłoby podpiąć się pod lampkę nad lusterkiem wstecznym. Ona gaśnie i zapala się na ruch drzwi. Kabel możesz pociągnąć podsufitką i potem słupkami przednimi do wiązki i potem w gumy przelotowe, które prowadzą do wnętrza drzwi. No chyba, że lampki nad lusterkiem nie masz to wtedy trochę lipa.

Pzdr.

Opublikowano

mam mam jak mógłbym nie miec, to w sumie idac tym trupem łatwiej juz podpiac sie pod lamki tylne przy szybiej z tyłu, one tez zapalaja sie jak ta z przodu, tylko czy instalacja wytrzyma? nie patrzylem jeszcze ile maja zarowki w drzwiach ale pewnie z 5W to dojdzie 20w a to prawie 2A wiecej wiec bezpiecznik chyba musi isc wiekszy,

no i lipa ze wtedy otwierajac jedne drzwi i tak w pozostalych zarówka sie zapali. a wszystko swoje bierze, no i w momencie nacisniecia na przycusk pod lusterkiem zeby zapalci te swiatla wewnetrz auta zapala sie i swiatla drzwi, co przy dluzszym postoju przy takiej konfiguracji pobiera ok 50watt.

ciekawe gdzie oryginalnie idzie wiazka z drzwi.. moze do modułu komfortu gdzies?

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano

O ile mnie pamięć nie myli to fabrycznie jest tak właśnie zrobione, że jak naciśniesz przycisk oświetlenia kabiny nad lusterkiem to zapala się wszystko, łącznie z lampkami pod drzwiami (one są tak umiejscowione, że przy zamkniętych drzwiach kawałek lampki rzuca nieco światła na dywaniki). Jedynie włączenie pojedynczych jupiterków obok lampki głównej nie wzbudza oświetlenia drzwi. Jeszcze to sprawdzę i dam znać.

Pzdr.

Opublikowano
nie patrzylem jeszcze ile maja zarowki w drzwiach ale pewnie z 5W to dojdzie 20w a to prawie 2A wiecej wiec bezpiecznik chyba musi isc wiekszy,

Daj LEDy w drzwi, nawet w postaci dopasowanej taśmy LED, a obciążenie się niewiele zmieni i problem załatwiony.

Opublikowano
U mnie jak otwieram drzwi to świeci się wszędzie nie tylko w tych co otworze i to oryginalnie tak jest i jakoś nie narzekam na rozładowana akumulator z reszta kto stoi ponad godzinę z całym oświetleniem by wylądować Akku. A jak masz słaby juz to wymień.co do kabli chyba idę od moduły albo są jakoś zmostkowane ale to tylko domniemaniw
Opublikowano

Jest tak jak pisałem - jak włączysz główna lampkę nad lusterkiem to włącza się wszystko - łącznie z lampkami pod drzwiami.

Pzdr.

Opublikowano
To troche tandetnie zrobione ale tez ulatwia sprawe. Poki co wczoraj zmienilem boczki z tylu ale nie chcialo mj sie prowadzic instalacji i jest bez podswietlania. Pewnie zostawie to na jakies swiateczne nudne wieczory
Opublikowano
Tandetnie ? Uruchamiając światło główne chcesz miec dobre oświetlenie a to jak już kolega pisał daje też światło na komore nóg. Tandetne jest twój strach przed zużyciem Energi