Skocz do zawartości

zepsuty panel sterowania ogrzewaniem ?? E36 coupe 318is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem dotyczy ogrzewania, panel sterujący ogrzewaniem z 1992 auto bez klimy. Przejechałem autem parę kilometrów silnik rozgrzał się do normalnej temperatury włączam ogrzewanie i wieje zimnym powietrzem, Kiedy nawiew ustawię na szybę bądź nogi leci ciepłe powietrze ale dopiero po kilku kilometrach i przekroczeniu 3000 obrotów, po przestawieniu nawiewu na kratki koło kierownicy nad radiem itd wieje tylko i wyłącznie zimne powietrze nie zależnie od stopnia nagrzania silnika. Temperatury nie da się ustawić, kręcenie "pokrętłem" od temperatury nic nie daje, jest ona zależna od stopnia nagrzania silnika. Jeśli chodzi o prędkość nawiewu działają wszystkie stopnie od 1-4. W panelu raz działa podświetlenie raz nie( po zapłonie i włączeni świateł włączają się żarówki na liczniku, przełączniki świateł itd ale panel nie jest cały ciemny). Auto kupiłem już z usterką sprawdziłem wtyczki,żarówki i całą resztę. Proszę o pomoc czy to wina panela czy coś grubszego ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedy nawiew ustawię na szybę bądź nogi leci ciepłe powietrze ale dopiero po kilku kilometrach i przekroczeniu 3000 obrotów, po przestawieniu nawiewu na kratki koło kierownicy nad radiem itd wieje tylko i wyłącznie zimne powietrze nie zależnie od stopnia nagrzania silnika. Temperatury nie da się ustawić, kręcenie "pokrętłem" od temperatury nic nie daje, jest ona zależna od stopnia nagrzania silnika.

Bo tak ma być.Poczytaj instrukcję.Nawet na pokrętle od kierunku nadmuchu czyli na kratki centralne masz na niebiesko czyli zimne.

A dlaczego tak późno grzeje Ci na nogi i szybę to nie wiem.Odpowietrzone masz dobrze?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
czyli rozumiem ze po ustawieniu na centralne zawsze będzie zimne powietrze, a dlaczego nie można ustawiać temperatury nawiewu na szybę i nogi? jak jest pokrętło od temperatury to nawet na niebieskim polu czyli zimno wieje "żarem "
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Podpinam się pod ostatnie pytanie, czy na szybę i nogi ma lecieć tylko żar? jeżeli tak to po cholere pokrętło od ustawienia ciepła..
Opublikowano

ma leciec takie jak zadajesz pokrętłem. Dodatkowo na srodkowych kratkach masz funkcje przewietrzania kabiny która działa niezależnie od nawiewu na szybe i na nogi. Jest to mega wygodna funkcja ogólnie.

Jeśli leci ci tylko gorące to sprawdz panel czy w ogole zmienia polożenie zaworka czy co tam jest do regulacji ciepła jakie ma lecieć do kabiny. Bo może krecisz pokrętłem a to nie wpływa na nagrzewnice i klapki itp.

masz chyba 2 problemy, jeden to slabo dzialajace ogrzewanie czyli do sprawdzenia czy nagrzewnica sprawna, czy przewody drożne itp. Pompa może nie ma siły wtłoczyć płynu do nagrzewnicy dopiero jak dasz mocniej w palnik sie jej to udaje co moze wskazywac na niedrożnosc.

Drugi problem to coś z panelem, tam masz pewnie sterowanie linkami tego, rozbierz i sprawdz czy w ogole coś sie zmienia jak krecisz pokrętłem.

szukam