Skocz do zawartości

535i Śmierdzi paliwem ze zbiorniczka wyrównawczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oleju już nie przybywa, W ASO umyli podstawę filtra i po kilkudziesięciu km znowu była brudna od oleju, powiedzieli, że chłodniczka z podstawą się nie rozkręcają i trzeba wymienić całość tylko po co są śruby między chłodniczką, a podstawą filtra, rozkręcał ktoś może już taką chłodniczke? hmmm

Test Co2 zrobiłem i nie wykazało nic w płynie chłodzącym więc chyba uszczelka pod chłodnica nie jest walnięta, tylko dalej nie ma śladu gdzie ubywa ten płyn:(

Kolejna rzecz jaką dziś zauważyłem gdy chciałem dolać płynu chłodzącego. Po całej nocy nieodpalania auta odkręcam korek w zbiorniczku wyrównawczym, a tu duże ciśnienie i gdy już odkręciłem strasznie zaczęło śmierdzieć benzyną:(

Czy może miał ktoś podobny problem lub może mi coś doradzić?

Dziękuję

Opublikowano
Miałem to samo. U mnie było dużo oleju w płynie chłodzącym i jednocześnie termostat oleju był delikatnie spocony. Przepuszcza uszczelka na termostacie oleju lub na podstawie filtra oleju. Jeżeli padła uszczelka na termostacie lub uszczelka pomiędzy termostatem a podstawą filtra oleju, wówczas olej dostaje się do płynu chłodzącego. Zmieniłem termostat oleju i uszczelkę i problem został rozwiązany (łączny koszt ok. 1400 zł w ASO). Nie trzeba zmieniać podstawy filtra oleju (ewentualnie uszczelkę, jeżeli tam też widać olej).
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Już chyba wszystko mam naprawione.

W ASO stwierdzili podstawe filtru oleju, a ja mówie ok tylko co w niej jest uszkodzone bo z tego co wiem tam nie moze nic sie uszkodzic oprocz zaworku zwrotnego, a to nie bylby taki objaw, a oni mowia, ze uszczelka łącząca podstawe z chłodniczką, to ja mówię, że wymiencie uszczelke sama, a oni, że uszczelka sama nie wystepuje i trzeba kupic podstawe za 850 zl i wymiana jej 35 jednostek roboczych to jakies 1540 zl czyli w sumie okolo 2500zl. Wysmialem ich i zabrałem auto do znajomego warsztatu i wyciągnelismy podstawe i zamówilismy uszczelke w tym samym ASO za 70 zl... Teraz wszystko jak narazie jest ok i mysle, ze to koniec promlemów.

Zbieg okolicznosci czy chcieli naciągnąć?