Skocz do zawartości

320d m47 Webasto thermo top z/c-d pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich kolegów!!!

Jeżeli powtarzam temat to przepraszam. Opisze o co chodzi.

A więc posiadam w swoim klekocie Webasto thermo top z/c-d od kupna auta nie bylo nigdy uzywane (wtyczki byly odlaczone) ze wzgledu ze nadchodzi zima chce je uruchomic obstawiam na sterownik poniewaz gdy podlacze wtyczki to piec tylko sie przedmuchuje i sie wylacza standardowy objaw sterownika jak otworze drzwi tez tak sie robi pozatym sa inne problemy brak sygnalizacji kierunków problem z zapaleniem auta gyd odlacze webasto wszystko wraca do normy. Ale zamin wezme sie za wydanie kasy w sterownik stwierdzilem aby sprawdzic czy inne podzespoly sa git i tak: podlaczalem bezposrednio na ostro wtyczke pierwsza i uruchomila sie pompka wody chwile ja trzymalem na pradzie i pracuje ladnie wiec sprawna. Druga wtyczka zalaczyla sie dmuchawa w piecu znaczy tez git. I teraz trzecia wtyczka zero reakcji nie wiem od czego ona jest podejrzeewam ze to swieca w piecu czy mam racje?? Czy jesli podlacze do niej prad i jednoczesnie dmuchawe w piecu to jezeli bedzie sprawna z wydechu webasta poleci cieple powietrze???

Problem dwa gdzie znajduje sie pompka paliwa webasto bo nigdzie jej nie widze i ktora wtyczka za nia odpowiada bo nie wiem jak ja sprawdzic??

Trzy Czy ktos na forum napriawia sterowniki lub posiada jakis schemat??

Prosze o pomoc

Opublikowano

pompka paliwa jest z prawej strony z tylu auta przy kole ale nią steruje sterownik webasta ,kostka 6 pinowa 6 pin ale nie możesz tego podlączyć na stałe bo to sterownik dozuje ilość podawanego paliwa z różną częstotliwością ,sprawdzająć sam sobie wszystkie parametry czyli kontroluje temp. świecy żarowej ,szybkość dmuchawy w % ,temp. wody i inne żeczy o których nie pamiętam . A twój sterownik ma zwarcie dlatego byl odłączony ja mialem tak samo ,mój sterownik nadawał się do kosza . Oczywiscie nowy sterownik nie gwarantuje że webasto odpali i bedzie działać ,bo mogą byc uszkodzone inne podzespoly .

Bardzo fajnie wszystkie parametry widać w INPIE .

Na forach Bmw jest wiele tematow o webasto ,jeśli chcesz sam przy tym coś zrobić najpierw poczytaj

https://www.roverki.eu/zrob-to-sam/558-zdalne-sterowanie-webasto-jak-to-zrobi

Opublikowano

Inpa mi sie nie łączy z webastem pewnie przez ten sterownik bo z innymi podzespolami sie laczy a tak pozatym uadlo mi sie sprawdzic wszystkie podzespoly i tak:

dmuchawa czy wentylator webasta jak zwal tak zwal dziala 100%

pompka cieczy chlodzacej działa 100%

pompka paliwa po podaniu na pin nr 6 zasilania 12v impulsowo podaje paliwo sprawdzalem na odkreconym wezyku doprowadzajacym wiec sprawna 100%

swieca sprawna 100% podalem jej prąd i przez chwile ja grzalem nastepnie wlaczylem dmuchawe i z wydechu webasta lecial dymek o zapachu diesla :D oraz lekko cieple

wiec wynika ze wszystko sprawne. Sterownik wiem ze padniety ale czy jezeli go wymienie lub naprawie to czy webasto powinno wystartowac??

I zapytam ponownie czy na forum ktos naprawia sterowniki??

Opublikowano

Normalne że teraz się nie połączysz z webastem ,musisz miec sterownik sprawny :D

pompka wody na krótko będzie dzialać ,ale może mieć przebicie i sprawny sterownik uzna to za uszkodzony element i oczywiscie nie odpali

Opublikowano
No tak tak wiem ze mui byc sprawny. Ale wiesz jak pukne reka w ten sterownik to zaczyna wariowac dmuchawa na rozne sposoby i grzeje sie kilka elementow na plytce. Piec rozkrecalem i jes jak nowy w srodku moze byl zmieniany ale wątpie bo jestem drugim wlascicielem tego samochodu od salonu a autko nowe z salonu z niemiec zostalo przywiezione do wloch i tam sie toczylo po drogach az do tamtego roku i ze wzgeldu na panujace tam temperatury webasto pewnie duzo nie pracowalo nie pracowalo.
Opublikowano
W e46 te sterowniki zawsze wyglądają jak nowe , w e39 są w nadkolu tam predzej dostaną się nieczystosci niż pod maską w e46 :D
Opublikowano
Właśnie problem w tym ze nie mam od kogo pozyczyc sterownika goscie w poblizu ktorych znam maja e46 ale benzynke a dwoch diesla ale lift a drugi 3.0d tez lift :(
Opublikowano
to jest standardowe uszkodzenie sterownika w BMW, uszkodził sie przez zwarcie na K-bus dlatego miesza informacje innym sterownikom w aucie,do tego awaria linij dmuchawy,takie rzeczy sie naprawia o ile nikt wcześniej nie grzebał i np nie wstawił rezystora zamiast kondensatora :D (takie czarodziejskie przypadki też mi sie trafiały)
Opublikowano

Jeżeli chodzi o webasto to polecam kolegę trandolfa z forum.

W tym roku sam uruchomiłem sobie piecyk.

Objawy uszkodzenia były prawie identyczne po otworzeniu samochodu piecyk startował w trybie przewietrzania.

Ale po kolei zgłosiłem się do trandolfa bez problemu zaoferował pomoc, wysłałem cały piecyk, który po naprawie sterownika został sprawdzony "w akcji" i został odblokowany do ogrzewania postojowego, oczywiście poza tym że uszkodzone były 3 elementy na płytce sterującej to dodatkowo pompka wodna szwankowała, raz chodziła a raz nie.

Pompkę musiałem kupić nową.

http://images69.fotosik.pl/308/3ee785085b539b57m.jpg

Dodatkowo zakupiłem programator 1533 + trochę kabli, wtyczki, przekaźniki itp. dzięki czemu teraz odpalam webasto o czasie który sobie programuje - fajna sprawa.

http://images70.fotosik.pl/308/412714d4fce92530m.jpg

Oczywiście schemat do podłączenia nowej wiązki miałem z instrukcji do webasta, jak się okazało trzeba było go trochę zmodyfikować, wszystkim zajął się trandolf zmienił schemat, wszystko ładnie opisał co gdzie i jak wpiąć się aby wszystko działało.

Teraz mam webasto działające jako dogrzewacz oraz dzięki sprawnej pompce wodnej oraz wpięciu się w instalację klimatronika uruchamia się wentylator w kabinie z ciepłym nawiewem - ogrzewanie postojowe.

Szczerze polecam trandolfa :cool2:

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
lepszym rozwiazaniem jest telestart. Piec uruchamia sie wtedy z pilota. Dodatkowo dobrze zamontowac przekaznik z funkcja opoznienia aby wentylator w kabinie startowal po np. 10 minutach od odpalenia pieca.
Opublikowano
Również jak Kolega powyżej serwisowałem webasto u Trandolfa. Korzystając z wiedzy i uprzejmości Kolegi Maćka, rozszerzyłem uruchamianie webasto do poziomu sterownika radiowego. Kolejni znajomi już się "zbroją" w układy webasto, aby wysłać do analizy przez Trandolfa i jednocześnie doposażyć układ w sterowanie radiowe. Szczerze polecam współpracę z Trandolfem bo człowiek ten wie co robi i robi to ze 100% efektywnością :cool2: