Skocz do zawartości

Dach do cabrio e30 92rok...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam znacie może jakieś firmy zajmujące sie zmianą poszycia daszku w e30? :D pozdrawiam i dzieki za info z gory...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam znacie może jakieś firmy zajmujące sie zmianą poszycia daszku w e30? :D pozdrawiam i dzieki za info z gory...

też długo szukałem, ale nie znalazłem.

Za to znalazłem dwie firmy, które wydaje się są w porządku:

1. w Zielonej Górze - reklamuje na allegro - cabrio dach

2. w Gdyni - obecnie mój samochód jest tam na wymianie dachu. Rozmawiałem z właścicielem kilka razy i byłem u niego na warsztacie - dobra robota i materiał jest dobry, tylko droższy od tego z Zielonej Góry. Za to szyje na samochodzie, a więc dobrze jest dach dopasowany. Dam znać kiedy odbiorę swoje cabrio z nowym dachem w przyszłym tygodniu :o))

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
Napiszcie jaka jest mniej wiecej cena wymiany dachu w E30, teraz jest duzo okazji na takie autka, tyle ze w wiekszosci z dachem nalezalo by cos zrobic.
Opublikowano

Niestety mam zapalenie płuc i nie wychodzę z domu przez jeszcze kilka dni. Załatwiłem się na desce windsurfingowej na zatoce puckiej przy temperaturze 8 stopni tydzień temu. Jak tylko wyjdę z domu, to pierwsza rzecz co zrobię to .... odbiorę cabrio a nową fryzurą - dam znać wtedy co myślę o wykonaniu i o cenie końcowej (po uwzględnieniu wymiany linek itp.)

Kosztorysy wyglądały tak:

• ŻG - 1k za dach i szybę plastykową, plus transport bez montażu.
    Gdynia - 2k za dach i szybę silikonową, montaż i serwis części mechanicznej

Cena tak naprawdę zależy od tego gdzie mieszkasz w stosunku do tych dwóch miejscowości, czy możesz założyć nowy dach sam - i czy nie ma nikogo bliżej/taniej Ciebie.

RobertS

325iC - bez zmian ... poza wydechem :mrgreen:

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sorry za opóźnienie, ale ....za dużo roboty.... a poza tym jest LATO - i trzeba próżność pokarmić jazdą po mieście ;o)

Mam nowy dach. Oto moja ocena:

1. wygląd - fantastyczny - kolor jest ładny i materiał dobrze się prezentuje. Dach jest dobrze skrojony i jest zgrabny. Wykończony jest od wewnątrz tak jak oryginalny – czyli na surowo bez sufitu. Ma jednak dwie wady:

a. Chowa się prawie prawidłowo poza jedną rzeczą – sprężyny w postaci blach. Które są zaszyte w takim pasku pod dachem zostały szyte odwrotnie. W związku z tym, jak się dach chowa do swojego bagażnika, to trzeba pomóc, aby się odpowiednio ułożył, bo próbuje w tym kawałku najbliżej do przodu składać się do wnętrza i powinien składać się na zewnątrz. Jak składa się źle, to elementy metalowe ramki robią dziury w dachu, a więc trzeba uważać.

b. Jest minimalnie za szeroki – w związku z tym, muszę go dokładnie ustawić po środku zamykając dach. Nie ma żadnej tolerancji i jak tylko przesuwa się minimalnie w lewo lub w prawo, to szyba od drzwi zahacza się o niego. Facet stwierdził, że lepiej jest tak, bo następuje skurczeniu po jakimś czasie użytkowania – nie wierzę mu!

2. materiał – kolor ładny, czarny z tekturą jak oryginalny dach. Nawet ma nowe szczoteczki z tyłu, aby wiatr i dźwięk ze zewnątrz zatrzymywać. Deszcz padał dwa tygodnie temu non stop i zostawiłem samochód na dworze. Ani kropli wody w samochodzie a wewnętrzna strona dachu była sucha!

3. szyba tylna – materiał jest z silikonu, co powoduje, że jest bardziej niebieski niż żółty (przezroczysta oczywiście…) Składa się ładnie o po 15 minut po rozłożeniu, nie widać śladów złożenia – jest gładka i miękka. Jest ona wklejona a później zaszyta – czyli jest szczelna i mechanicznie mocna.

4. w czasie jazdy – do 120k jest cisza. Powyżej 120k do 160l dach hałasuje inaczej niż oryginalny. Oryginalny dach wydaje dosyć niski dźwięk, kiedy wpada w drgania a nowy dach wydaje dźwięk o wyższej częstotliwości – jak by był bardziej napięty. Przypomina mi to dźwięk żagla od deski windsurfingowej. Powyżej 140k lepiej się jedzie bez dachu niż z dachem ;o)

5. Terminowość – fatalna …… nie dotrzymuje słowa, ale za to robota jest OK. Czekałem 10 dni na samochód.

Ogólnie polecam . . . robi wszystko w cenie. Zapłaciłem ostatecznie 1,8k zł.

Edytowane przez RobertS

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Kolega miał szyty dach do e30 w Lublinie. Ale nie na samochodzie tylko dał stary dach na wzór. Nie wyszło im to za dokładnie, są pewne niedociągnięcia , szyby nie chcą się domykać itd.
BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
  • 1 miesiąc temu...