Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy w BMW model E32 skrzynia automatyczna jest trwała i czy warto kupować ten model samochodu z taką skrzynią :?: Oczywiście z góry wiem ,że auta z automatami troszke gorzej przyśpieszają ale mnie to nie przeszkadza.Prosze o jak najwięcej postów na ten temat.Pozdrawiam.Bartek.
Opublikowano
Jeżeli nie przeszkadza Ci że samochód ma troche gorsze osiągi, a cenisz sobie wygode jazdy to warto kupić E32 w automacie. Sam posiadam auto (E34) w automacie(ten automat był montowany też w e32) i przekonałem się że na takiej skrzynce też można szybko jeździć (mam 4ro biegowy automat i w trybie sport silnik przełącza biegi na wysokich obrotach - obroty na jakich przełącza się bieg zależą też od tego jak mocno wciskasz pedał gazu). Oprócz tego jest manualny tryb pracy i wtedy Ty decydujesz kiedy chcesz zmienić bieg. W e32 występowały też automaty 5cio biegowe. Co do trwałości skrzyni to nie mogę sie wypowiedzieć, bo autko mam zaledwie 4 m-ce. Jak do tej pory sprawuje się świetnie.
Opublikowano

bylo ostatnio o automatach, wynika z tego ze sa na pewno bardziej awaryjne niz manualne

to raz

a dwa naprawa potrafi byc bardzo kosztowna

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Automaty są trwalsze od skrzyń manualnych pod warunkiem gdy ktoś dba o auto. Należy pilnować regularnej zmiany oleju w skrzyni. Także jazda takim automatem musi się różnić. Nie można piszczeć kołami (teoretycznie można, ale pózniej jest to kosztowne :D ). Niestety w Polsce znajomość obsługi automatów jest praktycznie zerowa i jest to trochę problematyczne. Ale polecam E32 z automatem,bo jazda samochodem z taką skrzynią naprawdę jest komfortowa i przyjemna.
Opublikowano

witajcie

mam automatyczna skrzynie (5stopniowa) w modelu E34. w polaczeniu z 2,5 litrowym motorem spisuje sie bardzo dobrze. wczesniej mialem trojke, takze z automatem, i tez nie mialem zastrzezen

jesli auto ktore chcesz kupic jest zadbane i w dobrym stanie technicznym, to skrzynia rowniez powinna byc ok. najlepiej sprawdz- zobacz czy przy przerzucaniu biegow nie szarpie, czy nie ma wyciekow ze skrzyni lub na polaczeniu skrzynia-silnik, zapytaj sie kiedy ostatni raz wymieniany byl olej i filtr w skrzyni (tak tak, tam sa rowniez filtry ktore nalezy wymieniac).

ja wiem jedno-nie chce innej skrzyni. dla mnie auto musi byc z automatem. a jak trzeba popedzic tez sie tym da......bez obaw

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
bylo ostatnio o automatach, wynika z tego ze sa na pewno bardziej awaryjne niz manualne

to raz

a dwa naprawa potrafi byc bardzo kosztowna

Dlaczego awaryje??? (i w dodatku bardziej??)

Ja mam samochód i dopiero po 11 latach użytkowania skrzynia sie zepsuła.. :cry: W dodatku dlatego, że przez ostatnie 8 lat (po gwarancji) nie był w niej wymieniany olej - bo serwis o tym Nam nie powiedział - a i My (rodzina) znaliśmy się na samochodach jak... :oops:

Naprawa kosztowała mnie 2800 PLN i chyba jest ok... :? (minął rok)

Bartoszu:

12 letni samochód nie jest NOWY więc musisz liczyć się, że niektóre układy będa wymagać naprawy.. skrzynia automatyczna - należy do takich układów których naprawy nie podejmie się każdy.. dlatego ceny napraw są sztucznie windowane... :twisted:

Muszisz sam ocenic ryzyko...

Z silnikami niby jest łatwiej... ale jak na ślepo dzwonie do zakładów i pytam ile za wymianę uszczelki pod głowicą to w zależności od marki samochodu otrzymuje różne ceny napraw... rozumie, że stopień trudności w rozebraniu różnych silników jest inny... ale 12 letnie BMW nie ma bardziej skomplikowanej konstrukcji silnika niż 4 letnie Renault czy Ford Mondeo albo Opel.. a mimo to ceny robocizny są i 3x większe :shock: (i pytam o silnik 3 litrowy.. bo jak bym pytał o 5 litrowy?? :twisted: )

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)