Skocz do zawartości

[E87] Fabryczny Xenon - awaria - balast/przetwornica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam pewien problem. Przestał świecić prawy xenon. Awarii towarzyszy kontrolka (światełko mijania z wykrzyknikiem).

Żarniki prawie nowe, Osram. Po przełożeniu żarnika z prawego reflektora do lewego nadal nie świeci prawy. Wniosek oczywisty, to nie żarówka.

Żarówka jest zintegrowana z iskrownikiem więc nie on jest przyczyną.

Pozostaje więc tylko balast/przetwornica.

Oryginalna kosztuje 1000 zł. Czy znacie może jakiś zamiennik? Valeo?

VIN: JU07852

Aby wymienić przetwornicę musimy rozkręcić nadkole? Da się to zrobić bez zdejmowania koła? Jakaś Youtubowa instrukcja wymiany przetwornicy? "Poradniki" BMW znalazłem na www. i tam jest informacja o rozbieraniu nadkola.

Pech chciał, że jestem na pół roku w Kopenhadze i wolałbym nie jechać z tym do ASO bo puszczą mnie z torbami. Będę się starał naprawić to sam :-) No chyba, że mamy jakiegoś forumowicza z Dani, przydałby się podnośnik i trochę narzędzi...

• Zarejestrowani
Opublikowano
Raczej chyba lepiej przez zdjęcie zderzaka. Tak czy siak bez podnośnika raczej się nie obejdzie. Przez chwilę tez próbowałem sam, ale skończyło się na wizycie u mechanika :(
Opublikowano
Trzeba zdjąć zderzak, przynajmniej po lifcie. A przetwornica to Valeo, robi do większości marek samochodów, więc nie ma sensu kupować tego samego w innym pudełku w ASO 5 razy drożej. Wiem, bo sam wymieniałem. Sprawdź tylko dobrze numer części i szukaj np. na wiadomym portalu aukcyjnym :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

do mojej rok 2004 identyczna przetwornica występowała w citroenach

poszukaj sobie po numerze przetwornicy

BOKIEM ALBO WCALE...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupiłem moduł i niestety nie pomogło.

Mój moduł na pewno padł, śmierdzi spalenizną jak stara patelnia. Po założeniu nowego bez zmian.

Przełożyłem moduły z prawego na lewy i i dalej ten sam reflektor nie świeci co moim zdaniem dowodzi, że padło coś jeszcze.

Co typujecie następne do wymiany, kable w reflektorze czy główny kabel, który wchodzi do reflektora.

Dodam, że podmieniałem bezpieczniki i żarówki, nie świeci ciągle ta sama lampa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy sprawdzałeś komputer samochodu odnośnie zapisanych usterek. Być może zasilanie zostało odcięte programowo.
Opublikowano

Nie sprawdziłem i nie mam możliwości żeby sprawdzić w najbliższym czasie.

Zdjęcie klemy z akumulatora na kilka godzin nie wyczyści zapisanych błędów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie sprawdziłem i nie mam możliwości żeby sprawdzić w najbliższym czasie.

Zdjęcie klemy z akumulatora na kilka godzin nie wyczyści zapisanych błędów?

Niestety nie.