Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem na wielu forach i nic nie znalazlem konkretnego w sprawie ktora mnie boli, wiec postanowilem sie zarejestrowac na tym forum i poszukac odpowiedzi u doswiadczonych posiadaczy samochodu marki BMW. Mianowicie mam taka sytuacje ... ostatnio byl u mnie przmrozek i wszystko bylo OK szyby na zewnatrz zamarzniete a w srodku suche. Odpalilem wiec silnik, wlaczylem nawiew na przednia szybe i ogrzewanie w tylniej by same odmarzly. Wczoraj i dzisiaj o godzinie 22 gdy wyszedlem z pracy cala tylnia szyba byla bardzo mokra ze az z niej kapalo, przednia kawalek zwlaszcza od strony kierowcy, a szyberdach ktorego nie uzywam po odslonieciu podsufitki byl tylko lekko zaparowany. kiedy przyjechalem do pracy mialem otwarte szyby i nawiew ustawiony na 16 stopni wiec wykluczam to zjawisko z roznica temperatur. Dodam ze jezdze tym bmw od 2 miesiecy i zaraz po zakupie wymienilem wszystkie filtry wraz z kabinowym weglowym. Prosze o pomoc bo nie mam pojecia co z tym zrobic :cry:

Pozdrawiam

Opublikowano
Albo auto po powodzi, albo masz gdzieś przecieki. Sprawdź od razu podszybie czy ci tam nie leci. Filtr kabinowy -> podszybie auta. Tam jest uszczelka, która lubi puscić, przez co leci z podszybia na filtr, a na koniec pod nogi kierowcy.
Opublikowano
po powodzi raczej nie bo srodek bardzo zadbany spod auta tez, powinny byc widoczne slady na skorzanej tapicerce. Filtr kabinowy jutro sprawdze a podszybie rozumiem to jest kolo tej zaslepki na filtrze tam gdzie sa wycieraczki ??
Opublikowano

sprawdz dokladnie dywaniki, podgłogę czy nie jest mokra, filtr kabinowy jest przy podszybiu jak maske otworzysz

takie ilosci wody na szybach to musi byc mocny przeciek, same z siebie szyby w e46 tak nie parują, nawet zimą gdy nagle władują sie 4 osoby ze śniegiem na butach....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Witam

sprawdzilem swoje uszczelki ws drzwiach wszystkie w super stanie, sprawdzilem filtr kabinowy czysty i suchutki nigdzie za nim nie widac ze mogla by sie tam zbierac woda. Sprawdzilem rowniez cala podloge z tylu i z przodu pod dywanikami. Z przodu od strony kierowcy jest wilgotny a blizej przodu auta wrecz mokry. Na podszybiu zauwazylem ze nie dolega ono calkowicie do szyby na calej dlugosci i w niektorych miejscach jest popenkane.

Opublikowano

uszczelki drzwi nie mają nic do rzeczy, to nie przez nie cieknie

teraz polecam dokladne szuszenie dywaników, suszarka w łape, ręcznik papierowy i zbieraj co jeszcze "nie wsiąkło na amen"

zdejmujesz boczek drzwi kierowcy i podklejasz wygluszenie, problem z głowy

Opublikowano

Witajcie.

Niedawno kupiłem E46, pewnie przyjdzie czas by jeszcze się nią pochwalić jak naprawię kilka drobnych mankamentów m.in. z cieknącym podszybiem. Poczułem dzisiaj wilgoć w schowku, więc diagnoza może być tylko jedna. A pytanie moje brzmi, którą uszczelkę, z tego rysunku wymienić? http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/64_0847-mikrofiltr-z-weglem-aktywnym/vFZ42791

Numer pięć? Po otwarciu maski widzę goły filtr, dobrze, że rozumiem, że powinienem dokupić jeszcze pokrywę?

Opublikowano
Jeśli widzisz goły filtr powinieneś kupić 06 Pokrywa mikrofiltra + do tego 08 Zatrzask obrotowy 3szt jeśli kupowałbyś nowe, poszukaj na allegro mase tego jest w niskich cenach. A co do uszczelki jeśli masz mokry filtr to najpierw załóż tą pokrywe, wyjmij filter, kilka ręczniczków papierowych na jego miejsce złóż wszystko do kupy i zlej podszybie wodą. Jeśli ręczniczki będą mokre masz do wymiany/podklejenia uszczelke podszybia. A jest tez możliwość że filtr mokry bo nie ma zaślepki na nim. :D
Opublikowano
Nie ma bata, jeśli pod nogami kierowcy jest mokro, to znaczy że cieknie przez filtr kabinowy. Zdejmij wycieraczki, następnie podszybie, które jest na zatrzaskach, obejrzyj dokładnie uszczelkę. Jeżeli będzie zerwana w którymś miejscu, musisz zastosować jakieś inne rozwiązanie. Na forum był DIY jak to zrobić. Ja osobiście z pracy wziąłem piankę (mikroguma), która w pewnym stopniu absorbuje wodę, ale nie dopuszcza do przecieków. Pianka fachowo nazywa się pianką EPDM, ale można zastosować coś innego, np silikon. Choć w sumie silikon nałożyłem w styczniu i po kilku deszczach miałem stęchliznę w aucie, właśnie przez cieknące podszybie, bo silikon jednak poddał się, może źle zaaplikowałem..
Opublikowano
Racja. Pokrywę tak czy siak muszę kupić. Chciałem kupić oryginalną, jednak zatrzaski można zamawiać tylko w paczkach po dziesięć sztuk, więc wybrałem coś z allegro. Podszybie i tak mam do wymiany, bo jest w tragicznym stanie. Sparciałe, z charakterystycznymi przerwami. Jak dotknąłem dziś takich dwóch pasków to momentalnie odpadły. Dla pewności http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/51_3267-zewnetrzne-oslony-kratka-ozdobna/vFZ42791 Numer pięć? Widziałem temat w "Zrób to sam", więc jeszcze sobie doczytam. Dzięki panowie.
Opublikowano
Mialem w drzwiach od kierowcy po zdjeciu boczka odklejana te srebne obicie od polowy do samego dolu. Podkleilem to i ide suszyc podloge moze problem mokrych szyb sie rozwiaze. Zostawie auto na wieczor pod garazem by to sprawdzic . Pozdro
Opublikowano

to właśnie był powód :cool2:

podszybie nie ma nic do rzeczy

Opublikowano
to właśnie był powód :cool2:

podszybie nie ma nic do rzeczy

Nie ma nic do rzeczy? To nie życze ci kolego, jak ci pojdzie uszczelka od podszybia przed zimą. Nim się obejrzysz, to będziesz miał sajgon ;)
Opublikowano
po sklejeniu tego " wygluszenia " w drzwiach i wysuszenia podlogi chyba moge stwierdzic ze problem jest rozwiazany. o 5 rano szyby sa suche, chodz puki co nie bylo duzych spadkow temperator. Dziekuje wszystkim za podpowidzi a zwlaszcza dla puzzona ktory stwierdzil co jest przyczyna. Dzieki panowie